Nog even over Joseph Minala

Even een quickie, want er is al veel over gezegd en geschreven (onder andere deze vermakelijke leestip). Lazio kan sinds kort beschikken over een talent uit Kameroen, genaamd Joseph Minala. Zeventien jaar oud is-tie, zo moeten wij geloven. Foto’s van de beste jongeman doen echter vermoeden dat Minala dichter bij een pensioengerechtigde dan bij een alcohol- of rijbewijsgerechtigde leeftijd zit.

Het gerucht gonst dat Minala tegenover de Senegalese pers zou hebben gezegd dat hij eigenlijk 41 is. Klinkt aannemelijk(er). Niettemin is Lazio, enigszins geërgerd, met een officieel statement gekomen: Minala is 17, niet 41. Goed, dat zal dan wel zo zijn (maar je maakt mij niet wijs dat ook zij niet twijfelen).

Wat mij persoonlijk vooral bevreemdt is het volgende: waarom heeft Lazio deze jongen aangetrokken? Het moet inmiddels bekend zijn dat er rondom ‘jonge’ Afrikaanse voetballers nogal eens een luchtje van valse documentatie hangt. Denk aan Obafemi Martins, of onze vriend Taribo West. Waarom zou je het risico nemen? Er zijn tien-, misschien wel honderdduizenden supertalenten op de wereld, uit regio’s waar paspoortzaakjes veel minder nadrukkelijk stinken. Kijk bijvoorbeeld eens rond in Italië (ik zeg maar wat).

“Maar misschien is Minala wel hét talent.” Ja, dat zou je kunnen zeggen.  Maar wat heb je daaraan als dat talent over drie jaar kampt met versleten knieën en Alzheimer?

Ik snap Minala zelf ook niet zo goed. Waarom zou je naar Lazio gaan? Lazio staat erom bekend dat een grote schare van de supporters extreem rechtse ideologieën aanhangt. Ik vraag me af waarom je daar als donkere jongen zou willen spelen – al heeft hij in o.a. Ogenyi Onazi en Keita Baldé genoeg lotgenoten met wie hij bij oerwoudgeluiden en rondvliegende bananen demonstratief het veld af kan lopen. Je zou zeggen dat er meer clubs achter Minala aan hebben gezeten. Waarom gaat ie daar niet mee in zee? Of was Lazio de enige club die achter Minala aanzat… en is hij helemaal niet zo’n groot talent?

Vragen, vooral vragen roept dit verhaal bij me op.

Hoe het ook zij, ik kan me zo voorstellen dat de onderste steen nog lang niet boven is. We zullen zien of en wanneer de (spreekwoordelijke!) aap uit de mouw zal kruipen. En mocht Minala daadwerkelijk in 1996 zijn geboren, dan ben ik benieuwd hoe hij eruit ziet als hij 41 is.