BV’s Als Een Feniks Herrezen Leestips: week 7

BuitenkantVoetlogoII

Vorige week had ik zo’n druk weekend dat zelfs een paar Leestips er tussendoor knallen niet meer lukte. Maar nu dus wel. Wat hebben we voor je in petto deze week? Heel wat leuks. Maar ook heel wat kuts. Zoals het verhaal van de in 2010 door een drugsbaas in zijn hoofd geschoten en nu brood verkopende Paraguayaanse ster Salvador Cabañas en twee neergeknalde en door honden aangevallen Palestijnse voetballers. Gelukkig was er ook goed nieuws. namelijk dat de arbeiders die aan de WK-stadions in Qatar werken niet meer als totale slaven behandeld gaan worden en een heerlijk stuk rond de vraag: wat als heel het leven een voetbalweekend was? En dan was er nog Gilberto Silva, die vertelde over zijn strijd voor betere arbeidsomstandigheden in het Braziliaanse voetbal.

CONMEBOL.com – Salvador Cabañas sells bread after losing everything
Ergens deze week

Pure kippevelreportage van CONMEBOL.com. Ze zochten de Paraguayaanse ex-spits Salvador Cabañas op. In januari 2010 was Cabañas 29 jaar, sterspeler van het Mexicaanse CF América en topscorer in de Copa Libertadores. Manchester United wilde hem hebben en Tata Martino, bondscoach van zijn land, had een hoofdrol voor hem in gedachten op het WK. Alles liep anders toen een drugsdealer hem op 25 januari 2010 in zijn hoofd schoot. Wonderbaarlijk genoeg overleefde hij het, maar toen brak de hel pas los. Zijn vrouw bleek het te doen met zijn zaakwaarnemer, en nam hem zijn kinderen en zijn huis ter waarde van vijf miljoen dollar af. Nu verkoopt Cabañas brood op straat in zijn geboorteplaats Itaguá. Hartverscheurend.

The Guardian – Why Brazil’s footballers are prepared to go on strike
10 februari 2014

Een monoloog van oud-Arsenal-middenvelder Gilberto Silva, die momenteel 37 jaar oud en clubloos is. Hij is één van de leidende figuren, samen met onder meer Alex (oud-Fenerbahçe) en Juan (oud-AS Roma), van Common Sense FC, een beweging die meer professionaliteit in het Braziliaanse voetbal wil. Silva vertelt over hoe veel Braziliaanse toppers die lang in Europa speelden, bij terugkomst in hun vaderland nog slechtere accommodaties aantreffen dan toen ze er weggingen. En dat de het steeds erger wordende hooliganisme snel aangepakt moet worden. Een mooi betoog voor een goede zaak, die wellicht zal leiden tot een algehele staking van de eerste speelronde van het nieuwe seizoen, op 19 april.

The Guardian – Qatar commits to new welfare standards for World Cup workers
12 februari 2014

Dit is eigenlijk slecht nieuws vermomd als goed nieuws. De organisatiecommissie van het WK van 2022 in het gezellige Qatar heeft besloten de arbeiders die bezig zijn met de nieuwe stadions en die als slaven behandeld werden, hun geld goed uit te betalen en op een normale manier te huisvesten. Top! Maar helaas, het is niet zo top als je zou denken. Momenteel zijn er namelijk welgeteld 38 van de in totaal duizenden werkers bezig met stadions. De rest werkt aan wegen, hotels en weet ik veel weet, en kan nog steeds de tering krijgen van de Qatarese oliesjeiks. Net al de rest van de gastarbeiders in het land, want het kafala-systeem blijft nog steeds in stand.

Voetblah – Was het altijd maar voetbalweekend
13 februari 2014

Tijd voor wat lichtere kost. Op Voetblah verscheen donderdag een hilarisch artikel over hoe fijn het zou zijn als heel het leven een voetbalweekend, met de hele selectie in een verouderd bungalowpark, zou zijn. Dit stuk is eigenlijk een opeenstapeling van briljante zinnen. Hier een selectie: “Slechts de Meiden van Holland Hard hadden we te dulden, zij het 24 uur per dag en op maximaal volume”, “De kapsels droegen we ongekamd en zonder gel. Of met de gel van gisteren”, “Men zou elkaar op straat begroeten met een onstuimige boer, waarna het opstuwende zuur werd uitgeblazen in het gezicht van de te begroeten persoon”.

Ma’an News Agency – Palestinian footballers shot by Israeli forces never to play again
15 januari 2014

Net zo tragisch als het verhaal van Cabañas. De 19-jarige Jawhar Nasser Jawhar en de 17-jarige Adam Abd al-Raouf Halabiya liepen op 31 januari naar huis na een training van hun voetbalclub en werden uit het niets beschoten door Israëlische militairen en vervolgens aangevallen door hun honden en over straat gesleept. Ze overleefden het beiden, maar hun voeten zijn aan flarden geschoten en ze kunnen misschien nooit meer lopen, laat staan voetballen. De Palestijnen roepen de FIFA op om de Israëliërs uit te sluiten van internationaal voetbal, aangezien ze systematisch bezig zijn het Palestijnse voetbal (en ook andere sporten) te onderdrukken. Maar we hoeven waarschijnlijk niet al te veel van Sepp en z’n maatjes te verwachten…

BioBV-Enzio