10 spelers om te scouten in de Champions League

BuitenkantVoet4

Een week geleden liet ik je zien welke 10 talentvolle spelers jouw aandacht verdienen in de Europa League, nu is het tijd voor het allerhoogste podium. Ook nu laat ik gevestigde jongelingen als Raphaël Varane of Mario Balotelli voor wat ze zijn: de namen die je overal al leest. Hier krijg je tien namen te lezen die je nu nog niet zo vaak terugziet, maar over een jaar of twee hoogstwaarschijnlijk wel. De grootste groeibriljantjes van deze Champions League-jaargang staan hieronder geselecteerd.

04-12-11-realsociedad-malaga013_crop1

José Salomon Rondón (24) – Zenit Sint-Petersburg

Deze Venozolaanse spits speelde ooit Ruud van Nistelrooy uit de basis bij FC Málaga en had afgelopen zomer naar Manchester City of Borussia Dortmund kunnen vertrekken, maar speelt nu sinds twee weken voor Zenit Sint-Petersburg, dat achttien miljoen oliedollars op de rekening van Rubin Kazan overmaakte. Rondón is groot en sterk, maar heeft daarbij ook nog eens een prima techniek. Bij het dit seizoen matige Kazan scoorde hij in elf duels zes doelpunten, het is dan ook interessant om te zien wat hij kan met klasbakken als Hulk, Andriy Arshavin en Danny om zich heen.

Joel Campbell, Elini Dimoutsos

Joel Campbell (21) – Olympiakos

Het grootste Costa Ricaanse talent sinds good old Bryan Ruiz. Campbell is eigendom van Arsenal maar Arsène Wenger stuurde hem in zijn oneindige wijsheid dit seizoen naar Griekenland om wat ervaring op te doen. Momenteel zouden de Londenaren Campbells snelheid, creativiteit en onzelfzuchtigheid weleens kunnen gebruiken. Mede dankzij Campbells assists (10 in 28 officiële duels) kon Konstantinos Mitroglou uitgroeien tot een topper die een transfer naar Fulham kon maken. En nu de logge Mitroglou niet meer in de weg hobbelt is het wellicht de beurt aan Campbell om als centrale spits aan zijn doelsaldo te werken.

Azpilicueta

César Azpilicueta (24) – Chelsea

Als veelvuldig basisspeler van Chelsea is César Azpilicueta een veel meer gevestigde naam dan alle anderen in deze lijst, maar toch zijn zijn prestaties in de Champions League erg interessant om te volgen. Als de rechtsback namelijk laat zien van echte wereldklasse te zijn, dan kan dat het Spaanse elftal op het WK eindelijk verlossen van Álvaro Arbeloa, de enige Spanjaard bij wie het tiki taca-bloed niet door de aderen stroomt. Azpilicueta is een bedrijvig baasje, aanvallend en verdedigend, maar krijgt zowel bij Chelsea als bij Spanje nog niet de status van onbetwiste basisspeler. Een paar indrukwekkende optredens in de Champions League kunnen daar verandering in brengen.

fft104mm2777494

Alex Telles (21) – Galatasaray

Roberto Mancini wilde deze man afgelopen transferperiode per se hebben. Dat kwam mede doordat zijn enige linksback Hakan Balta er niet veel meer van kan, maar ook doordat de jonge Alex Telles een prima talent is. Hij was één van de sterren van de Braziliaanse topclub Grêmio en speelde in dat elftal oud-Liverpool-man Fábio Aurélio uit de basis. Alex Telles wordt vooral geroemd om zijn aanvallende kwaliteiten (daar is ie Braziliaan voor). Na oude rotten als Wesley Sneijder, Didier Drogba en Albert Riera is Galatasaray nu bezig veel jong talent binnen te halen, en dit ventje zou weleens één van de voltreffers kunnen worden.

Jesé-Rodriguez

Jesé Rodríguez (20) – Real Madrid

Elke voetbalkenner wist dat Jesé Rodríguez ooit zou uitgroeien tot een topspeler, maar dat hij dit seizoen al zo nadrukkelijk op de voorgrond zou treden bij Real Madrid hadden er weinigen verwacht. Hij speelde al 28 officiële wedstrijden, scoorde negen goals en gaf zes assists, waarmee hij net een tikje beter presteert dan collega supertalenten Isco en Álvaro Morata. De dribbelaar, die bijna net zo ijdel is als Cristiano Ronaldo, kan in het constant veranderende Gálactico-wagenpark geen loopbaan uitstippelen, maar met zoveel ruw talent moet Jesé Rodríguez veel fout doen om geen voetballer van formaat te worden.

335219_heroa

Max Meyer (18) – FC Schalke 04

Jaha Julian Draxler, doe maar een stapje opzij, want Max Meyer komt naast je in de spotlights staan bij FC Schalke 04. De club uit Gelsenkirchen produceerde in de afgelopen jaren met Lewis Holtby en vooral Mesut Özil al wat indrukwekkende aanvallende middenvelders, en Max Meyer lijkt over niet al te lange tijd in dat rijtje te komen staan. De genialiteit van Meyer is alleen voor de slapende scouts van Manchester United niet te zien en als Daniel Levy het voor het zeggen had gehad bij Schalke had hij hem vast een prijskaartje van 350 miljoen gegeven. Ofzo. Anyway, laten we hopen dat we deze tovenaarsleerling aan het werk kunnen zien in de Champions League.

rabiot-part-fache-du-psg-iconsport_noe_060113_05_01,48943

Adrien Rabiot (18) – Paris Saint-Germain

Op veel vlakken vergelijkbaar met Meyer, al speelt hij meer als centrale middenvelder. De middelste linie van Paris Saint-Germain kostte even veel als een gemiddeld uit de hand gelopen Russisch bouwproject, maar toch maakt Rabiot flink wat minuten tussen de (te) duurbetaalde sterren. Nu Yohann Cabaye de concurrentie nog eens verhevigt kan Rabiot het lastig krijgen, maar hoe weersta je een middenvelder met zo’n prachtige souplesse die 91% van al z’n passes correct afspeelt? Laten we hopen dat Laurent Blanc dit megatalent af en toe even laat spelen in de Champions League, want hij staat te trappelen om de wereld te overtuigen van zijn immense kwaliteiten.

FBL-GER-BUNDESLIGA--LEVERKUSEN-HAMBURG

Heung-Min Son (21) – Bayer Leverkusen

De Zuid-Koreaanse sensatie die afgelopen zomer het ver afgegleden Hamburger SV achter zich liet voor Bayer Leverkusen. Een slimme keuze. Bij Sami Hyypiä staat ie altijd als eerste op het opstellingsblaadje (of iPad, weet ik veel wat ze tegenwoordig gebruiken), op de linksbuitenpositie. De snelle en bijzonder sierlijke Son krijgt ook alle ruimte om achter spits Stefan Kiessling op te duiken en die vrijheid beloonde hij al met acht Bundesliga-goals. In de Champions League scoorde hij nog niet, maar gaf hij wel twee assists. Leverkusen zal waarschijnlijk afgeslacht worden door Adrien Rabiot en zijn Parijse vrinden, maar Gregory van der Wiel mag flink aan de bak om deze man af te gaan stoppen.

Koke-Deal-Agreed

Koke (22) – Atlético Madrid

Sinds Diego Simeone het voor het zeggen heeft bij de tweede club van Madrid is het grootste Atlético-talent sinds Fernando Torres aan een onstuitbare opmars bezig die hem misschien zelfs een uitverkiezing tot de Spaanse WK-selectie oplevert. De middenvelder is de droomaankoop van David Moyes, en dat is niet vreemd aangezien hij de meest ‘Engelse’ middenvelder is die er momenteel in Spanje rondloopt. Hij is verdedigend sterk, maar vooral zijn passing en drang naar voren maken indruk. Veelzijdiger dan Koke zul je ze niet snel vinden. Op links, als nummer tien of als centrale middenvelder, Simeone kan zijn toptalent overal neerzetten. Deze jongen mag zich nu bewijzen op het allerhoogste podium.

Mattia-De-Sciglio-AC-Milan

Mattia de Sciglio (21) – AC Milan

Als er in Italië een jonge back doorbreekt en de media fluisteren voorzichtig de naam van Paolo Maldini, dan weet je dat het menens is. De Italianen herkennen een topverdediger als ze er één zien. En dus is Mattia de Sciglio, die op zijn 21e al rugnummer 2 draagt dat vroeger aan Mauro Tassotti en Cafú behoorde, een man om in de gaten te houden. Zowel bij Milan als bij het nationale elftal kan hij moeiteloos als rechts- of linksback ingezet worden. Hij wordt evenveel om zijn indrukwekkende tackles geroemd, als om zijn indrukwekkende voorzetten. Combineer dat met zijn lengte en voorbeeldige inzet en Seedorf heeft een waardige opvolger voor Maldini, Tassotti, Cafú, Alessandro Nesta en zelfs Franco Baresi in huis.

BioBV-Enzio