Dan doen we het toch een keer veilig?

ENGLISH HOOLIGANS FACE RIOT POLICE DURING RIOTS IN BRUSSELS

Veiligheid gaat voor alles. Of het nou om het verkeer, tussen de lakens of in de keuken is. Want waar gevaar is, daar moet voorzichtigheid worden geboden. Helaas mogen voetbalstadions zich nu ook helemaal officieel  onder de meest onveilige locaties scharen. In het weekend van 21, 22 en 23 maart ligt de Eredivisie praktisch een weekendje stil, is besloten door het Ministerie van Veiligheid & Justitie in samenspraak met politie en burgemeesters. Het is niet mogelijk om de veiligheid bij een groot aantal wedstrijden te garanderen, omdat er een nucleaire top plaatsvindt in Den Haag.

De bovengenoemde partijen kunnen onvoldoende agenten op de been brengen om het weekendje Eredivisie in te plannen. Dat die nucleaire top uitgerekend in het weekend moet plaatsvinden, daar snap ik al helemaal niets van – wat is er tegenwoordig overgebleven van de negen tot vijf-mentaliteit? – maar het garanderen van veiligheid door hogerop zou eigenlijk helemaal de kroon moeten spannen.

Voetbalwedstrijden niet door laten gaan omdat er niet genoeg agenten op de been zijn… Het klinkt alsof je naar een bokswedstrijd van Badr Hari gaat en hij ieder moment uit zijn slof zou kunnen schieten. Maar nee, het gaat om ‘dat spelletje waar 22 mensen met z’n allen achter een bal aan rennen.’  Niet de spelers, maar het publiek heeft tegenwoordig de grootste invloed op het verloop van de Eredivisie.

Dan doen we het toch een keer veilig? Uitgerekend in dat weekend staat er geen Ajax – Feyenoord, Heracles Almelo – FC Twente of NEC – Vitesse op het programma. De hint kan niet stil genoeg zijn. Hup, gevoetbald zal er worden. En laat ze er op het veld maar één groot slagveld van maken.