Herinnering aan: Christian Gyan

Zelden heb ik een voetballer gezien die sympathieker overkwam dan Christian Gyan. De verdediger was zeker geen topper, maar hij kan toch zeggen dat hij een bijdrage heeft geleverd aan de UEFA Cup-winst van Feyenoord in 2002. Hij speelde bijvoorbeeld de gehele negentig minuten in de finale tegen Borussia Dortmund. En je kan zeggen wat je wil, maar als hij speelminuten kreeg, stond hij er. En als hij veroordeeld was tot de bank, nam hij zijn plekje zwijgend in. Daarom heb ik heimwee naar Christian Gyan.

Christian Gyan was (en is) een held van het Legioen. Niet omdat hij zo’n woeste, onverschrokken verdediger was als John de Wolf. Of een blok beton zoals Theo ‘de Tank’ Laseroms. Juist omdat hij niet opviel, viel hij op. De Ghanees stond rechtsback en deed zijn werk. En natuurlijk glipte er wel eens een linksbuiten langs. Maar dan had Gyan in ieder geval zijn uiterste best gedaan. Daarbij zou hij ongetwijfeld zeggen dat het Gods wil was. Hij zou daarmee wegkomen.

Gyan is namelijk christen. En dat liet hij zien ook. Persoonlijk erger ik me mateloos aan die halfslachtige kruisjes die sommige voetballers slaan bij een wissel of doelpunt. Maar dat pure bidden van Christian (what’s in a name?) had iets. Met zijn armen gespreid en zijn ogen gesloten bad hij hardop. Het leek soms of hij elk moment op kon stijgen. Natuurlijk kan je dan nog steeds sceptisch zijn erover, maar de Ghanees bad graag voor Gods leiding, niet voor de overwinning.

Dat wilde niet zeggen dat Gyan afwachtte wat God van plan was. Hij deed zijn uiterste best. Iedere Feyenoorder kent de beelden van de rechtsback met een tulband om zijn hoofd. In de wedstrijd tegen Ajax bleef hij gewoon doorspelen met het verband om, het vloog zelfs af bij een kopduel. Een mooi voorbeeld van de werklust die hem zo geliefd maakte.

De carrière van Gyan kwam treurig ten einde. In 2007 vertrok hij bij Feyenoord, waarna hij een jaar later plotseling bij het Finse Turku opdook. Na vergeefse omzwervingen via Wrexham in Wales en het Finse Rovaniemi, kwam de rechtsback terecht bij amateurclub Leonidas. Naar eigen zeggen had Gyan graag zijn gehele voetballeven in De Kuip gespeeld. Het was hem helaas niet gegund.