Kom, we gaan weer gewoon genieten van voetbal

vitesse-koploper

Jeuk krijg ik ervan. Rode vlekken in mijn nek. Misselijkheid en rillingen. Echt, laten we er gewoon mee stoppen. We worden dood gegooid met onzinstatistieken dat “het voor het eerst sinds 1957 is dat de top-8 na twaalf speelronden op maximaal drie punten van elkaar staat.” Vanuit alle hoeken hoor je dat omdat iedereen van iedereen kan winnen in de Eredivisie en dat dat de zwakte van de Eredivisie zou aantonen. Ook de term ‘Mickey Mouse-competitie’ hoor je vaker dan het woord buitenspel of stadion. Gek word ik er van. Lekker belangrijk dat iedereen van iedereen kan winnen!

We hebben nu dertien speelrondes gehad en natuurlijk heeft Vitesse als koploper veel punten verloren, maar wat maakt dat uit? Is de Eredivisie een Mickey Mouse-competitie, omdat er elke week een andere club bovenaan staat? Ik vind dat wel leuk: een beetje afwisseling doet een mens ook wel goed. Jeroen Pauw zal dat beamen: hij wisselde veelvuldig af qua vrouwen. Maar anderen vinden een steeds wisselende koploper blijkbaar een teken van zwakte. Ze willen een club die de beste is, die alles wint en toonaangevend is in Nederland, en eigenlijk ook over de landsgrenzen.

Ik vind dat totale bullshit. Een paar jaar geleden werd PSV vier keer op rij kampioen van Nederland, van 2005 tot en met 2008. Ik kan me herinneren dat mensen het toen over een Mickey Mouse-competitie hadden omdat één club de beste was en alles won. Dat vonden ze niet leuk. En toen Ajax in mei voor de derde keer op rij landskampioen werd hoorde ik van sommige supporters dat ze “het wel leuk zouden vinden als er nu weer iemand anders kampioen zou worden, voor de afwisseling.”

Dat is dus ook weer niet wat we willen. Als we een club hebben die alles wint willen we afwisseling, als we een brede top hebben willen we juist dat die smaller wordt. De ene keer willen we de traditionele top-3 bovenaan hebben en de volgende keer is het zo mooi als de ‘provincieclubs’ ook meedoen om de prijzen. Eigenlijk willen mensen altijd dat wat er niet gebeurt. En als het dan wel gebeurt, dan willen we het weer niet. Mensen wisselen wat dat betreft bijna sneller van mening dan van onderbroek.

Terwijl ik vind dat het helemaal niet zo belangrijk is wie er zondagavond bovenaan staat. Het is leuk hoor, maar het doet er niet toe. Vraag dat maar aan Cambuur Leeuwarden. Die stonden afgelopen seizoen maar één keer bovenaan: na de laatste speelronde. En die werden dus kampioen en promoveerden naar de Eredivisie. Lekker belangrijk dat ze de rest van het seizoen niet bovenaan stonden! Het gaat erom dat de spelers lekker gaan voetballen en dat wij, de liefhebbers, daar van genieten.

Dus, laten we ophouden met kijken wie er bovenaan staat na de volgende speelronde. Het doet er niet toe. Laten we eens veranderen met z’n allen. We gaan gewoon naar het stadion toe en van het voetballen genieten. Want daar gaat het om. Spannende wedstrijden waar je van tevoren denkt: “daar ga ik geen geld op inzetten, ze kunnen allebei winnen.” En dan zien we wel wie er wint. En dan gaan we in april weer kijken hoe de ranglijst eruit ziet. Want tot die tijd is het helemaal niet belangrijk wie er bovenaan staat. Echt waar. Geloof me. We gaan gewoon weer genieten. Is toch veel leuker dan zeuren.