De 10 coolste voetbalcommercials ever

Met het pensioen van David Beckham is nu de man die pioneerde als voetbal-reclamezuil uit de actieve voetbalwereld verdwenen. Becks verdiende tientallen miljoenen met zijn commerciële activiteiten voor onder meer Pepsi (foto), Adidas, H&M, zijn eigen geurtjeslijn, Yahoo, Motorola, Emporio Armani en ga maar door. Vrijwel elke voetballer die er een beetje bij wil horen volgde zijn voorbeeld. Dat leverde niet altijd iets moois op, zoals een steenkolen-Turks pratende Wesley Sneijder of een zichzelf belachelijk makende Iker Casillas, maar meestal was het gewoon heel erg vet. Hier de tien meeste legendarische voetbalcommercials ever.

10. Pepsi Football Warriors

In deze commercial neemt Beckham het samen met onder meer Raúl, Francesco Totti, Ronaldinho en Roberto Carlos op tegen een stel Middeleeuwse bullenbakken die een dorpje van al hun kostbare Pepsi proberen te beroven. Pepsi levert heel veel bekende gezichten, actie en een klein beetje humor, precies zoals elke rechtgeaarde voetbalsupporter dat graag ziet.

9. Cola Turka – Pierre van Hooijdonk

Wesley Sneijder is niet de eerste Hollander die Turkije verovert met een commercial voor frisdrank. ‘Piyer van Hoydonk’ deed dat tien jaar geleden al in deze onduidelijke, moeilijk te volgen reclame waarin hij vrije trappen neemt, cola drinkt en zijn snor elke keer verandert. Gotta love it.

8. Nike Brazil Airport commercial

Tamba Trio-muziekje op de achtergrond, een vliegveld als decort en een gouden generatie Braziliaanse wondervoetballers als acteurs: Nike leverde hier een pareltje. Ronaldo, Denílson en Zé Roberto zijn van de partij en ook Romário laat zijn gezicht zien terwijl O Seleção om onduidelijke redenen het hele vliegveld over dribbelt, uitmondend in een even onbevredigende als humoristische anti-climax.

7. Nike Good vs. Evil

In deze meer duistere commercial van Nike neemt een elftal naïeve topvoetballers – met onder meer Patrick Kluivert, Edgar Davids, Luis Figo, Ronaldo, Rui Costa en Eric Cantona – onder aanvoering van Paolo Maldini het op tegen een duivels team met als doelman niemand minder dan Satan himself. Die is echter niet opgewassen tegen Cantona, die met zijn “Au revoir” een passende quote levert.

6. Nike – Joga Bonito Team

De Joga Bonito-reclames van Nike waren een aantal jaren lang een lust voor het oog en deze springt er het meest uit. Ingeleid door een mysterieuze teksten sprekende Eric Cantona laten Ronaldinho, Ronaldo, Roberto Carlos, Adriano, Robinho en Cicinho – alweer op de tonen van Tamba Trio – zien hoe mooi voetbal kan zijn.

5. Adidas F50i commercial

In deze lichtelijk hypnotiserende reclame van Adidas volgen we de voeten, of beter de schoenen, van ’s werelds allerbeste voetballer terwijl Zinédine Zidane als een soort Jedi-master zijn kunsten goedkeurend staat te bekijken. Of is Zidane Messi hier aan het scouten voor Real Madrid? Hoe dan ook, de shots zijn mooi en het draait hier niet om vliegvelden of duivels, maar om het belangrijkste: briljant voetbal.

4. PUMA – Journey of Football

In deze bloed- maar dan ook bloedmooie commercial brengt PUMA ter ere van het WK 2010 een ode aan het Afrikaanse voetbal. Zuid-Afrika ontbreekt, maar onder meer Samuel Eto’o, Mickaël Essien, Asamoah Gyan en Emmanuel Eboué schitteren hier als lichtende voorbeelden voor al die honderdduizenden Afrikaanse jongetjes die ervan dromen om via voetbal een uitweg te vinden uit hun door armoede beheerste bestaan.

3. Nike – My Time is Now

Wellicht de spectaculairste voetbalreclame ooit gemaakt. Alles van Nike komt hier samen, de sportkledingfabrikant trekt een gigantisch blik bekende gezichten open. Het Nederlands elftal, Frank Ribéry, Neymar, Cristiano Ronaldo met een te klein shirt, de voltallige Barcelona-selectie in pak, Evert ten Napel, Yannick M’Vila, een schilderij van de oude Ronaldo – álles zit erin. Genieten.

2. Nike – Write the Future

De voorloper van Nike’s My Time is Now-commercial is dan wel minder massaal en bomvol spektakel, hij is wel oneindig veel grappiger. Tijdens een constant veranderende voetbalwedstrijd krijgen spelers toekomstvisioenen. Fabio Cannavaro als toegezongen Italiaanse held, Wayne Rooney als dikke trailer park-zigeuner met een baard en even later als superieure tafeltenniskoning, Ronaldinho als internethype en Cristiano Ronaldo als gast in The Simpsons: dit is niet alleen genieten, dit is ook nog eens lachen.

1. Nike – The Cage

De moeder aller voetbalcommercials. Tientallen wereldtoppers uit de old school-tijd. In een kooi. Op een boot. Met Eric Cantona als spelleider. Drie minuten kunnen lang duren, maar drie minuten zijn veel te kort als je toppers als Thierry Henry, Luis Figo, Hidetoshi Nakata, Hernán Crespo, Roberto Carlos en Ronaldinho he-le-maal los ziet gaan. Beter dan dit gaat het waarschijnlijk nooit meer worden.

Zijn er nog mooiere commercials die zeker in dit rijtje thuishoren? Laat dan hieronder een berichtje achter!