Winnaars van 2007, losers van 2013

Als Jong Oranje weer eens een belangrijk toernooi af gaat werken kun je je klok erop gelijk zetten: uiteindelijk bereiken de voetbaljournalisten de Friese drempel van de uitgerangeerde ex-voetbalcoryfee Foppe de Haan. Die zegt dan allerlei dingen over anderen die eigenlijk alleen maar ter meerdere eer en glorie van hemzelf zijn. Zoals ook deze week tegen ANP, over het gewonnen EK van 2007: “Volgens mij is Maceo Rigters dat toernooi (lees: Foppe de Haan) eeuwig dankbaar. Tot die tijd had hij niks verdiend, daarna kreeg hij bakken met geld in de Premier League.” Negentig procent van de mensen die dit bericht lazen begon hierna meteen de naam Maceo Rigters te Googlen, om erachter te komen waar in hemelsnaam die vent tegenwoordig uithangt. Of wie het ook alweer was.

Dan blijkt dat niet alleen Foppe de Haan uitgerangeerd is. Maceo Rigters’ carrière is namelijk – in ieder geval tijdelijk – voorbij! De oud-spits van NAC Breda voetbalde als laatste in het seizoen 2011/2012 voor de Australische club Gold Coast United, een club die na dat seizoen door de Australische voetbalbond werd opgeheven omdat hun eigenaar het Australische voetbal tot de grond toe afbrandde en er nooit één hond op de tribune zat. In een troosteloos leeg stadion werkte Maceo, ooit toegezongen door duizenden uitzinnige Nederlanders, zijn voorlopig laatste wedstrijden af. Het jaar daarvoor speelde hij nog heel even voor Willem II, als geen-pepernoot-rakende pinchhitter met overgewicht.

Rigters was samen met Royston Drenthe, die na een paar jaren flink cashen bij Real Madrid aan lager wal geraakt is bij het Russische Alania Vladikavkaz (over troosteloos gesproken), de sterspeler van Jong Oranje in 2007. Ze waren toen winners. Nu is die complete selectie gedegradeerd tot een stelletje losers. Tim Krul (Newcastle United), Kenneth Vermeer (Ajax), Ron Vlaar (Aston Villa), Otman Bakkal (Dinamo Moskou) en Hedwiges Maduro (Sevilla) hebben het nog redelijk gedaan. Robbert Schilder (FC Twente), Erik Pieters, Boy Waterman (PSV), Roy Beerens (AZ) en Ryan Babel (Ajax) zijn verder nog bruikbare Eredivisiespelers. Maar niemand van dit ooit zo glorieuze team is doorgestoten naar de wereldtop. De rest van de namen uit 2007 vergeten? Ryan Donk, Calvin Jong-A-Pin, Arnold Kruijswijk, Frank van der Struijk, Gianni Zuiverloon, Ismaïl Aissati, Luigi Bruins, Haris Medunjanin, Tim Janssen, Julian Jenner en Daniël de Ridder maken het gezelschap compleet.

Transfers naar het buitenland kregen de meesten, alleen niet naar de clubs waar ze (mogen we hopen) als klein jongetje van droomden. Jong-A-Pin speelt in Japan bij Shimizu S-Pulse, Jenner maakt zijn scharen in het shirt van het Hongaarse Ferencváros Budapest, Aissati is naar Antalyaspor in Turkije vertrokken, waar hij Medunjanin tegenkomt bij Gaziantepspor, en Janssen is spits van FC Midtjylland (Denemarken, duh). We kunnen gerust stellen dat de goudhaantjes uit 2007 hun loopbaan collectief vernaggeld hebben. Hoe is dit mogelijk? De meeste journalisten die zich over deze vraag gebogen hebben verklaren het door te stellen dat de beste spelers uit Foppe’s team te jong naar het buitenland vertrokken. Ze waren toen nog niet goed genoeg. Drenthe en Babel waren op dat moment inderdaad geen spelers van het kaliber Real Madrid en Liverpool nee, maar dat ze nu zo diep gezonken zijn komt toch vooral doordat ze sinds 2007 alleen maar minder volwassen zijn geworden. Helden op Twitter, schlemielen op het voetbalveld. En Rigters’ goede EK was een toevalstreffer, niemand had verwacht dat hij een ster zou worden bij Blackburn Rovers. Die gasten hebben dik geld verdiend en zijn drukker bezig rond te racen in hun Ferrari’s dan extra trainen op, ik noem maar wat, vrije trappen. Het is maar waar je je prioriteiten stelt.

De talenten van 2007 gingen niet te jong naar het buitenland. De talenten van 2007 waren gewoon prut. Hoe kan het dan dat ze toch dat Jeugd-EK wonnen? Doordat de andere landen nog grotere prut waren. Portugal herbergde met Nani, Miguel Veloso, Hugo Almeida en João Moutinho wel wat aardige talenten, maar de eerste keeper bijvoorbeeld, Paulo Ribeiro, speelt nu in de Portugese derde divisie. België had ook een aardig team, met Thomas Vermaelen, Nicolas Lombaerts en Kevin Mirallas, maar de echte grote talenten, Marouane Fellaini en Axel Witsel, kwamen toen nog niet aan spelen toe. Ook met hun keeper liep het slecht af, Logan Bailly zat in 2011 diep in de schulden omdat hij de verwarming van zijn zwembad veel te lang aan had laten staan. De Engelsen, die we in de halve finale tegenkwamen, hadden Leroy Lita in de spits staan. Wie? Leroy Lita, die sinds 2007 bij acht verschillende clubs mislukt is. Uit het Engelse team hebben alleen Ashley Young (Manchester United), Gary Cahill (Chelsea) en Leighton Baines (Everton) de top gehaald. James Milner (nu Manchester City) en Tom Huddlestone (Tottenham) waren toen waterdragers.

De Italianen hadden een best leuk team (Chiellini, Aquilani, Montolivo, Rossi, en Pellè in de spits), maar flopten en strandden in de poulefase, waardoor Nederland in de finale uiteindelijk Servië tegenkwam. Hoe hebben de Serven, die met 4-1 om hun oren kregen van onze generatie vol losers, het na 2007 gedaan? Branislav Ivanovic (Chelsea), Aleksander Kolarov (Manchester City) en Milos Krasic (Fenerbahçe) bereikten de wereldtop, maar sommigen zijn gestopt of spelen bij obscure teams als SC Tavrija Simferopol (die komen uit Oekraïne). We kunnen dus zeggen dat niet alleen de Nederlandse generatie van 2007, maar de hele Europese horde dramatisch slecht was. En Spanje dan? Die wisten zich met Gerard Piqué, Juan Mata, Javi Martínez en Adrián niet eens te kwalificeren.

Zou 2013 weer zo’n vruchteloos jaar worden als 2007? Worden de winners van nu de losers van 2021? Zullen we over zes jaar niks meer horen van mannetjes als Marco Verratti, Iker Muniain, Lewis Holtby, Rodrigo, Lorenzo Insigne, David De Gea, Thiago of onze eigen Bruno Martins Indi, Adam Maher en Tonny Vilhena? Laten we hopen dat zij beter opgevoed gaan worden dan hun zes jaar oudere collega’s. Onze Nederlandse jongens hebben in ieder geval geen last meer van Foppe de Haan.