BASIC

Naam: Josip Basic
Positie: rechtermiddenvelder, rechtsbuiten, rechtsback
Land: Kroatië
Geboren: 02-03-1996
Club in 2013: HNK Hajduk Split
Club tot aan 2016: HNK Hajduk Split
Club daarna:

Basic in 2013
Als je de jongste debutant ooit wordt in een competitie waarin wereldtoppers als Luka Modric en Mateo Kovacic de laatste jaren opstonden, is het logisch dat je de aandacht van veel scouts op je gericht krijgt. Josip Basic, een veelzijdige voetballer die de hele rechterflank kan bestrijken en in 2012 als 16-jarige doorbrak bij Hajduk Split, was die jongste debutant. Bij Kroatië Onder-17 was hij samen met Alen Halilovic één van de opvallendste spelers, waardoor kenners in Kroatië en ver daarbuiten de verrichtingen van Josip Basic nauwlettend in de gaten hielden.

Basic in 2016
Flink door de mand gevallen. Wat er precies mis is gegaan is onduidelijk, wellicht had iedereen het in 2013 gewoon verkeerd gezien, of Basic is het voetballen ergens onderweg verleerd. Hij is nog steeds maar 20 jaar oud, maar krijgt bij Hajduk Split amper nog speeltijd en is volledig overvleugeld door de jongere Nikola Vlasic. In de jeugdelftallen van zijn land speelt hij ook geen rol meer en binnen- en buitenlandse kenners richten hun aandacht liever op de vele andere talenten die de Kroatische competitie rijk is.

Basic in 2019 (voorspelling in 2016)
Misschien dat Basic na een stormachtige start uiteindelijk toch meer een laatbloeier blijkt te zijn. Zijn veelzijdigheid aan de rechterflank lijkt zijn grootste zwakte te zijn, de jongeling móet erachter gaan komen of hij nou verdediger, middenvelder of aanvaller is. Dan is er nog een kans dat Basic wellicht in een grotere competitie dan de Kroatische een gerespecteerde voetballer kan worden, de (sub)top bereiken lijken we voor hem echter wel uit te kunnen sluiten.

Basic in 2019 (in werkelijkheid)
Definitief weggezakt in het drijfzand van de vergetelheid. In 2017 werd hij teruggezet naar het tweede elftal en daar voetbalt hij nu nog steeds. Achteraf is er waarschijnlijk sprake geweest van een enorme overschatting van Kroatiës generatie uit 1996, als we zien hoe bijvoorbeeld ook Alen Halilovic en Robert Muric volledig mislukt zijn. Het is de vraag of Josip Basic nog lang voetballer zal blijven. Jong debuteren, zo blijkt maar weer, is niet altijd een goede indicatie van hoe talentvol iemand is.