HALILOVIC

Naam: Alen Halilovic
Positie: aanvallende middenvelder, rechtsbuiten, linksbuiten
Land: Kroatië
Geboren: 18-06-1996
Club in 2013: Dinamo Zagreb
Clubs daarna: FC Barcelona, FC Barcelona B, Sporting Gijón (verhuurd), Hamburger SV

Halilovic in 2013
Het schoolvoorbeeld van een YouTube-talent. Op zijn veertiende, toen hij nog onbezonnen over de jeugdvelden van Dinamo Zagreb dartelde, was hij al wereldberoemd als de ‘Kroatische Messi’ (origineel…). Op zijn 16e werd hij de jongste doelpuntenmaker ooit voor Zagreb en niet veel later de jongste debutant ooit in het Kroatische elftal. Waarom? Omdat hij steengoed was, toen al, met zijn fantastische dribbels, schitterende goals en creatieve steekpasses. Met wat meer ervaring en fysieke kracht zou hij zijn overvloed aan talent ongetwijfeld om kunnen zetten in heel veel doelpunten en assists.

Halilovic in 2016
Met YouTube-talenten loopt het vaak tragisch af, maar Halilovic lijkt de uitzondering op de regel. In 2014 haalde FC Barcelona hem binnen, waar hij wat tijd nodig had zich aan te passen. Spelend voor Barcelona B vestigde hij vooral de aandacht op zich met woede-uitbarstingen en een verveelde houding, de jonge Alen was het gewend op het hoogste niveau te spelen. Vorig seizoen, op huurbasis bij Sporting Gijón, werd zichtbaar waarom hij dat niveau al makkelijk aan kan. Als vaste waarde ontpopte hij zich tot het creatieve brein van het elftal en werkte hij keihard, waardoor zijn naam zo goed als definitief gevestigd is. Halilovic is geen hype, hij kan écht heel goed voetballen. Bij Hamburger SV krijgt hij wat hij nodig heeft: speeltijd.

Halilovic in 2019
De opvolger van Andrés Iniesta. Barça heeft Halilovic verkocht met optie tot terugkoop, die optie zullen ze zeker lichten als Iniesta een dagje ouder wordt en het Kroatische genie intussen in Hamburg de pannen van het dak speelt. Met zijn ongelooflijke techniek, Barceloneske passing en inzicht, wil om ook defensief werk op te knappen en het zeldzame vermogen het tempo waarin een heel elftal voetbalt te dicteren en voortdurend de bal op te eisen, is de man met de wapperende blonde haren een verbeterde versie van Luka Modric. In 2019 is hij nog altijd slechts 23, maar hij zal dan al een absolute sensatie zijn.