KOVACIC

Naam: Mateo Kovacic
Positie: centrale middenvelder, aanvallende middenvelder, verdedigende middenvelder
Land: Kroatië
Geboren: 06-05-1994
Club in 2013: Internazionale
Club daarna: Real Madrid

Kovacic in 2013
Geboren in het Oostenrijkse Linz, in 2008 door Dinamo Zagreb naar zijn vaderland Kroatië gehaald en op 16-jarige leeftijd debuterend in het eerste, waarbij hij direct scoorde. De piepjonge Kovacic groeide al snel uit tot een dragende speler bij de Kroatische grootmacht, met zijn superieure techniek, lichtvoetigheid, drang naar voren en heerlijke passing. Internazionale haalde hem in januari 2013 binnen voor 11 miljoen, waar clubicoon Javier Zanetti hem na Ronaldo het grootste talent noemde waarmee hij ooit samenspeelde. De opvolger van Luka Modric en Ivan Rakitic leek klaar te staan.

Kovacic in 2016
In 2014 speelde Kovacic naast Modric en Rakitic drie goede groepswedstrijden op het WK. In het seizoen erna ontwikkelde hij zich bij Inter verder in de regista-rol, à la Andrea Pirlo. Met zijn immense potentieel kan hij overal op het middenveld spelen, als hij maar vaak genoeg aan de bal komt om de tegenstander open te splijten met zijn geniale dribbels of steekpasses. Vorige zomer moest Kovacic vanwege de Financial Fair Play-regel plots Internazionale verlaten, Real Madrid sloeg direct toe. Rafa Benítez was fan, maar onder Zinedine Zidane krijgt Mateo Kovacic heel spaarzaam speeltijd. Hij verloor zijn plek in het Kroatische elftal.

Kovacic in 2019
Een topmiddenvelder, dat is onvermijdelijk. Ook Modric en Rakitic deden er relatief lang over om de top te bereiken, maar uiteindelijk gaat Kovacic daar komen. Hij is simpelweg te goed om dat niet te doen. Of hem dat bij Real Madrid gaat lukken is vanwege de aanwezigheid van Modric en Toni Kroos de grote vraag, de jonge Kroaat moet hopen op blessures of schorsingen bij die twee. Een club als Real Madrid is in 2016 misschien net iets te groot voor Kovacic, maar in 2019 zeker niet. De vraag is of ze dat bij De Koninklijke op tijd door gaan hebben.