Column: De gouden pik van Koeman

Een paar jaar geleden vond ik Ronald Koeman een lul. Dat had waarschijnlijk te maken met mijn voorliefde voor een club waar hij toen niet meer werkte en de club waar hij daarna wél ging werken – iets waar alleen Kenneth Vermeer in kan komen.

Hoe het kan, ik weet het niet, maar ik ben Koeman gaan waarderen. Misschien omdat hij een totaal ontspoorde trein weer op de rails zette, misschien omdat hij een Italiaanse spits voor de WW behoedde, misschien zelfs omdat in zijn tijd als locoburgemeester van Rotterdam het Centraal Station een plek werd waar je met gerust hart je trein kunt missen.

Koeman keek als trainer van Feyenoord niet eens meer naar aantrekkelijke internationale treinen, hij stapte afgelopen zomer na drie seizoenen trouwe dienst op de boot naar Southampton. Southampton, dat is die club die je bij Online Soccer Manager moest kiezen als je er niet voor betaalde en de competitie al vijf dagen aan de gang was.

Nu zit hij daar dus in Zuid-Engeland, met z’n broer als assistent. Hij pakte de prijs voor Manager of the month in dezelfde week waarin zijn vacaturedief Guus Hiddink met het Nederlands elftal van IJsland verloor en het land over zich heen kreeg. Koeman staat derde en noemde Oranje tegenover de Britse pers “not my poblem”. Koeman is zo’n trainer die nu gaat zeggen dat hij niet rancuneus is ten opzichte van Hiddink. Dat hij niet in zijn vuistje lacht, maar er niets mee te maken heeft.

We weten allemaal beter. Ronald is een Guusantroop, en waarom ook niet? Schatergelach klonk maandagavond uit het gezamenlijke appartementje van Erwin en Ronald in Southampton. Hij wist toen nog niet dat hij tot manager van de maand zou worden verkozen. Zaterdag won zijn team met 8-0. Bij bijna elk doelpunt was al het geluk van de wereld betrokken. De gouden pik van Louis van Gaal die na diens vertrek voorbestemd was voor de nieuwe bondscoach, zit nu overduidelijk in de broek van Koeman. Omdat hij die nieuwe bondscoach had moeten zijn. Hoe de pik van Guus Hiddink eruitziet, moet je aan Robben vragen, maar het belooft niet veel goeds.

Lees meer over Ronald (en Erwin) Koeman: Erwin wint van Ronald

Foto bovenaan: independent.co.uk.