Deugboek WK: maandag 21 november

Lief deugboek,

Inmiddels is het zover: het meestbesproken WK allertijden is begonnen. Gisteren mocht het gastland aftrappen en vandaag is het de beurt aan onze ploeg. En voor mij is het meteen een test: want een wedstrijd tussen Qatar en Ecuador is vrij simpel over te slaan, maar ‘ons’ Oranje treedt aan tegen Senegal. Op papier een prachtige wedstrijd, al doet Sadio Mané niet mee.

Toch blijft de tv uit. In het Leidse Universiteitsblad Mare en in de landelijke kranten De Telegraaf, de Volkskrant en Trouw heb je kunnen lezen dat wij – oprichters van Buitenkant Voet – absoluut geen zin hebben om het WK te kijken. Ook in de podcast van Radio 1 en op de website van het EO-programma Dit is de Dag heb je ons verhaal kunnen lezen. En vanavond duik ik ook nog even op bij het tv-programma EditieNL op RTL4.

De komende weken gaan wij namelijk onze tijd anders besteden. En daarover kun je lezen in deze verslagen. Zo ga ik vandaag naar de finale van het onvolprezen The Genius kijken, en staat er nog 1 aflevering van de docuserie ‘In de schaduw van het WK’ van Danny Ghosen op me te wachten.

Wij weigeren bij te dragen aan de wandaden van de FIFA en Qatar. Voetballiefhebbers zoals wij kijken al jaren toe hoe de sport kapotgemaakt wordt, en het WK in Qatar heeft dat in een stroomversnelling gebracht. De Champions League is al een toernooi waar ik niet meer zo warm van word, met de zoveelste keer Bayern – Liverpool in de knockoutfase en met Manchester City en Paris Saint-Germain als puissant rijke evenknieën van de Harlem Globetrotters. Maar de FIFA heeft samen met de Qatarese elite het WK volledig voor ons verpest. 

Normaal gesproken is een WK voetbal niet alleen voor de overwegend mannelijke bevolking die op maandagochtend druk discussieert over de linksback van Ajax, de penalty van PSV of de scheidsrechter die heel erg tegen (of juist heel erg voor) Feyenoord floot. Voetbal is dan van bijna iedereen. Je tante Gerda pakt na de eerste speeldag de koppositie in de WK-pool om die niet meer af te staan, je kleine neefje dreunt moeiteloos de opstelling van Canada op en die ene collega (m/v) raakt niet uitgepraat over die knappe doelman van Zwitserland.

Morgen ben ik op voor het eerst sinds de start van het WK op kantoor, en daar zal het ongetwijfeld gaan over de wedstrijd van het Nederlands Elftal. Zal ik het koffieapparaat vermijden om te voorkomen dat ik voor de zoveelste keer mijn verhaal moet afdraaien waarom ik niet kijk? Is het überhaupt mogelijk om de WK-gesprekken te ontlopen? 

Ik ben heel benieuwd hoe dat morgen zal gaan.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *