De 6… verliezers van de UEFA-coëfficiëntenlijst

De laatste jaren is het enthousiasme voor de UEFA-coëfficiëntenlijst enorm toegenomen onder voetbalfans. Dus laten we eens kijken wie er over de afgelopen jaren gezien de grote verliezers van deze illustere ranking zijn.

Voor degenen die dat niet weten: de coëfficiëntenlijst is een ranglijst van de UEFA waarin bijgehouden wordt hoe goed clubs van alle 55 landencompetities presteren in de Europese toernooien. Op basis daarvan worden de toegangsbewijzen voor diezelfde toernooien verdeeld.

De top-4 kan iedereen wel dromen: Spanje en Engeland vechten om de koppositie, terwijl Italië en Duitsland in een strijd om het fictieve brons verwikkeld zijn. Frankrijk is al lange tijd op enige afstand de nummer vijf, en daarachter valt er weer een gat naar nummer zes Portugal. Achter de in beton gegoten top-6 is het een stuk spannender.

Wij hebben de laatste vijf ranglijsten bekeken en op basis daarvan hebben we zes landen tot verliezer uitgeroepen. Deze landen zijn namelijk in de afgelopen seizoenen sterk gedaald door hun slechte prestaties in de Champions League en/of de Europa League. Weliswaar maakt een daling in de hogere regionen van de lijst meer verschil qua tickets die je kunt kwijtraken, maar in dit geval is een daling van bijvoorbeeld plek 7 naar plek 9 even veel waard als van de 36e naar de 38e plaats.

Finland (2017: 34e; 2021: 46e)

Dankzij redelijk wisselvallig prestaties zakt Finland de laatste jaren steeds verder op de UEFA-ranglijst. In 2016-17 haalde HJK en RoPS een paar puntjes door respectievelijk de derde en tweede voorronde van de Europa League te halen, en in 2019-20 wist datzelfde HJK de tweede voorronde van de Champions League te overleven.

Maar voor de rest houden de prestaties van de Finse ploegen niet echt over. IFK Mariehamn, SJK, Honka, Ilves en Inter Turku mochten in de afgelopen jaren allemaal minimaal één keer hun geluk beproeven in Europa, en strandden ook direct weer.

Voorlopig dieptepunt is het seizoen 2018-19. Ondanks dat HJK de eerste CL-voorronde wist door te komen, verloor het vervolgens drie van de vier wedstrijden. KuPS, Ilves en Lahti behaalden in de EL gezamenlijk twee remises en vier nederlagen.

Volgend seizoen strijden de Finse clubs om vier Europese tickets: één voor de eerste CL-voorronde en drie voor de eerste voorronde van de Conference League.

Belarus (2017: 19e; 2021: 29e)

In Nederland is de Belarussische competitie vooral bekend vanwege BATE Borisov. Een club die elk seizoen kampioen lijkt te worden, en vaak opduikt bij de Champions League-loting. In de afgelopen vijf seizoenen mochten ze inderdaad vier keer in de voorrondes van het miljardenbal instromen, maar nooit haalden ze de poulefase.

In 2018-19 wisten de Belarussen wel door te stoten naar de laatste 32 van de Europa League. In dat seizoen haalden de ‘Dinamo’s’ – Minsk en Brest – de derde voorronde van hetzelfde toernooi, en overleefde ook Shaktyor Soligorsk één voorronde.

Dat seizoen was veruit het beste. In de afgelopen vijf jaar wisten de ploegen uit het Oost-Europese land weinig potten te breken. Afgelopen seizoen ging het ronduit dramatisch, met een directe exit van Shaktyor, Dinamo Minsk én BATE Borisov. De eer werd nog enigszins gered door Dinamo Brest, dat in de eerste CL-voorronde begon, en in de vierde EL-voorronde strandde.

De Belarussische kampioen van 2022 zal het seizoen erop moeten starten in de eerste CL-voorronde. Andere clubs strijden om twee tickets voor de tweede voorronde van de Conference League, en een ticket voor de eerste voorronde van het ‘kleintjestoernooi’.

Estland (2017: 43; 2021: 53)

Waar Litouwen het de laatste jaren meer dan prima doet, is een andere Baltische staat de kelder van de UEFA-lijst aan het verkennen. Estland staat al niet echt bekend om zijn denderende prestaties in Europa, maar de laatste jaren is het armoe troef.

In het seizoen 2016-17 wisten Levadia Tallinn en Nomme Kalju punten te sprokkelen door respectievelijk één en twee voorrondes in de Europa League door te komen. Het jaar erna lukte het alleen Nomme Kalju om niet direct uitgeschakeld te worden, en in 2018-19 kwam geen enkele Estse club een ronde verder: tien wedstrijden leverden slechts twee overwinningen op, die eliminatie niet konden voorkomen.

Lichtpuntje is dat het ergste voor Estland achter de rug lijkt. FC Flora werd weliswaar uitgeschakeld in de eerste voorronde van de Champions League, maar strandde een niveau lager pas in de vierde voorronde. Levadia, Nomme Kalju en debutant Paide Linnameeskond verloren allemaal hun wedstrijd.

In het seizoen 2022-23 zal de Estse kampioen eerst een kwalificatieronde van de CL moeten spelen, samen met de overwinnaars van IJsland, Andorra en San Marino. Daarnaast mogen er twee clubs instromen in de eerste voorronde van de Conference League.

Polen (2017: 20; 2021: 30)

Zoals Robert Lewandowski de absolute ster in het nationale elftal is, was Legia Warschau in 2016-17 de absolute aanvoerder in Europa namens Polen. Vanuit de tweede voorronde behaalde de ploeg de poulefase van de Champions League, waarna het dankzij een derde plek in de poule naar de laatste 32 van de Europa League mocht. Dat was wel meteen het einde van het Europese avontuur. Ook de seizoenen daarna is Legia de belangrijkste puntenpakker, al werd er nooit meer een poulefase gehaald.

Het seizoen 2019-20 is cruciaal geweest voor de huidige ranking. Legia Warschau speelde alle EL-voorrondes, maar werd in de vierde geëlimineerd. Cracovia en Lechia Gdansk werden echter direct uitgeschakeld. Piast Gliwice hielp ook niet mee: in de CL-voorronde waren een gelijkspel en nederlaag niet genoeg voor de volgende ronde, en in de daaropvolgende poging in de EL kwam de ploeg ook tekort.

Afgelopen seizoen waren er tekenen van herstel. Lech Poznan won allevier de voorrondewedstrijden van de Europa League, maar strandde vervolgens in de poule. Ook Legia Warschau en Piast Gliwice verzamelden punten door enkele voorrondes te overleven.

De Poolse clubs mogen volgend seizoen vier Europese tickets verdelen: één voor de eerste CL-voorronde, één voor de tweede Conference League-voorronde en twee voor de eerste van dat toernoooi.

Moldavië (2017: 34; 2021: 45)

In Moldavië zijn een paar dingen zeker: de hoofdstad is Chisinau, regen valt uit de lucht en Sheriff Tiraspol wint de competitie. Maar levert de alleenheerser ook punten op in Europa?

Het antwoord daarop is: ja. Althans, het overgrote aandeel van de Moldavische punten is op het conto van Sheriff te schrijven. Sinds 2017-18 wist de ploeg altijd minimaal één voorronde te overleven. In dat jaar bereikte Sheriff zelfs de poulefase van de Europa League.

Het zijn vooral de andere clubs die de steken laten vallen. In de afgelopen jaren werden Milsami Orhei (3x), Zaria Balti (2x), Dacia Chisinau (2x), Petrocub Hincesti, Speranta Nisporeni en Dinamo-Auto Tiraspol allemaal minimaal één keer direct uit Europa geknikkerd. Naast Sheriff wisten alleen Zimbru Chisinau en Sfantul Gheorghe één of meerdere rondes te overleven. Zaria Balti deed in de afgelopen vijf seizoen drie keer mee in Europa: slechts één keer haalden ze een volgende ronde.

Vier Moldavische clubs moeten in het seizoen 2022-23 in de eerste voorronde beginnen. Eén in de Champions League, de andere drie in de Conference League.

IJsland (2017: 35; 2021: 52)

Het is misschien lastig voor te stellen, maar in het seizoen 2017-18 zat het IJslandse Fimleikafélag Hafnarfjarðar (kortweg FH) net als onder andere Ajax, Club Brugge, Celtic en CSKA Moskou in de derde voorronde van de Champions League. Al bewandelden de IJslanders de ‘Champions path’, en de andere genoemde clubs de ‘League path’. FH werd overigens uitgeschakeld door het Sloveense Maribor.

Het was in de afgelopen jaren het hoogtepunt voor IJsland. Al was de poulefase van de Europa League in datzelfde seizoen ook heel dichtbij. Het seizoen daarna strandden Stjarnan en FH in de tweede EL-voorronde, Valur in de derde.

In de twee seizoenen erna is de daling echt ingezet. In 2019-20 won Valur als enige een wedstrijd, de andere elf duels leverden geen overwinning op. In de net afgeronde jaargang werden alle wedstrijden verloren: KR verprutste zijn kans in zowel de CL als de EL, terwijl Vikingur Reykjavik, Breidablik en FH duidelijk niks te zoeken hadden in de eerste EL-voorronde.

Net als Estland zal IJsland de kampioen van 2022 moeten afvaardigen aan de kwalificatieronde van de Champions League. Twee andere clubs moeten starten in de eerste voorronde van de Conference League.

Eervolle vermelding: Roemenië (2017: 17; 2021: 25)

Roemenië redde het niet in dit lijstje, al is dat iets positiefs. In 2019 hadden de clubs het voor elkaar gekregen om hun land af te laten zakken naar plaats 29. Maar de weg omhoog is weer gevonden, want mede dankzij prestaties van CFR Cluj (van CL-voorronde 1 via CL-voorronde 4 naar de laatste 32 van de EL), Universitatea Craiova (van EL-voorronde 1 naar EL-voorronde 3) en FCSB (van EL-voorronde 1 naar EL-voorronde 4).

Lees ook over de 6 winnaars van de UEFA-coëfficiëntenlijst.