De 6… spelers met een groter cv dan je denkt

Sommige spelers lijken anno 2021 tot het meubilair van hun club te behoren. Maar schijnt bedriegt soms, die spelers hadden al een carriere vóór ze bij die ene club speelden.

Het maken van een transfer lijkt voor iedere speler op welk niveau dan ook mogelijk. Ben je de aanvoerder van de hekkensluiter in de Nederlandse Eerste Divisie. Plotseling staat dan de nummer 11 uit Cyprus voor de deur om je te kopen. Andersom kun je actief zijn op het derde niveau van Duitsland, en kan er een Nederlandse middenmoter je binnenhengelen. Dus misschien lijkt het nu eerder alsof een speler al zeker twintig jaar bij dezelfde club speelt, terwijl dat niet zo is. Wij noemen zes van zulke ??

Sergio Ramos

Karim Benzema is een speler die nauwelijks weg te denken is bij Real Madrid, maar bij Sergio Ramos hebben velen helemaal het idee dat hij al sinds mensenheugenis bij de Koninklijke speelt. Qua aantal wedstrijden staat hij dan ook al op plek 4 achter Manuel Sanchis (710 wedstrijden), Iker Casillas (725) en Raúl (741). Maar de Spaanse verdediger had ook een voetballeven buiten Madrid: de eerste drie seizoenen van zijn profbestaan speelde hij voor Sevilla.

Gerard Piqué

Bij de aartsrivaal van de Madrilenen staat ook een centrale verdediger die tot het meubilair behoort. Maar ooit verloor hij de concurrentiestrijd van het redelijk legendarische duo Rio Ferdinand-Nemanja Vidic bij Manchester United. Even speelde ‘meneer Shakira’ op huurbasis voor Real Zaragoza, maar in 2008 tekende hij voor FC Barcelona. Inmiddels is hij een overvolle prijzenkast en 12,5 seizoenen verder.

César Azpilicueta

Hoeveel spelers er ook vertrekken uit Stamford Bridge, er is één relatief constante factor: César Azpilicueta. Inclusief vorig seizoen kwam hij regelmatig aan zijn wedstrijden voor The Blues, maar dit seizoen lijkt hij toch vooral een stand-in te zijn als één van de basisspelers, zoals talent Reece James, niet kan spelen. De degelijke verdediger heeft behalve voor Chelsea ook voor Osasuna en Olympique Marseille gespeeld, maar dat vergeten steeds meer mensen.

Giorgio Chiellini

Deze 36-jarige verdediger kennen we slechts in twee tenues: dat van Italië en dat van Juventus. Dat mag ook wel na ruim 100 interlands en ruim 500 wedstrijden in het zwart-wit. Maar Chiellini begon zijn loopbaan toch echt bij Livorno dat destijds in de Italiaanse Serie B speelde. Vervolgens speelde hij slechts één seizoen voor Fiorentina, waarna hij in 2005 voor Juventus tekende. Na bijna 16 jaar behoort hij dan ook tot de clubiconen van de Oude Dame, maar niet omdat hij zijn hele voetballeven daar spendeerde.

Manuel Neuer

In het seizoen 2017/18 maakten we kennis met een wereld waarin Manuel Neuer niet in de goal van Bayern München stond. Door een zware voetblessure was daar plotseling Sven Ulreich. Inmiddels zijn we enkele jaren verder, en staat Neuer ‘gewoon’ weer onder de lat. De doelman is bijna tien jaar eigendom van de Duitse recordkampioen, daarvoor was hij een speler van Schalke 04. Overigens is zijn potentiële opvolger wel alvast gecontracteerd: Alexander Nübel kwam afgelopen zomer transfervrij over van… Schalke 04.

Samir Handanovic

Inter Milano, of Internazionale, is ook een club die de laatste jaren flink de bezem door de selectie heeft gehaald. Het transferbeleid is over het algemeen sterk verbeterd, met de aankoop van onder andere Romelu Lukaku, Lautaro Martinez, Achraf Hakimi en Stefan de Vrij. In het doel staat de constante factor: Samir Handanovic, sinds 2012 de doelman van de Milanezen. De Sloveen, die zijn plek in het nationale elftal heeft afgestaan aan Jan Oblak, heeft echter voor twee Sloveense clubs (Domzale en Zagorje) en voor vier(!) andere Italiaanse clubs (Treviso, Lazio Roma, Rimini en Udinese) gespeeld.