EK-column: Wat de Ieren doen is leuk

Als er iets is dat ik dit EK heb geleerd is dat alles wat Ieren doen per definitie leuk is. De beelden van Ierse fans werden je op sociale media om de oren geslagen als waren het kattenfilmpjes of berichten over terrasweer.

Alles wat Ieren doen is leuk. Ik begon dat te geloven toen ik filmpjes zag van Ieren die de brandweer belden om te melden dat Will Grigg on fire is, toen de Ierse assistent-trainer Roy Keane de keeperstrainer over een bal liet struikelen, toen ze een Fransman, die op zijn balkon stond wakker te worden, massaal toejuichten alsof hij zojuist Europees Kampioen was geworden.

Als Ier kon je niet stuk, dat was wel duidelijk. En als je geen Ier bent is dat trouwens niet meteen problematisch, maar zorg er dan voor dat je in ieder geval Noord-Ier bent. Ook zij werden op internet ruimschoots bejubeld: lang in het supportersvak blijven zitten als je hebt verloren, in de trein een non toezingen, in de metro een slaapliedje voor een baby zingen – de momenten van Ieren en Noord-Ieren werden op één hoop gegooid en allemaal bestempeld als heldendaden.

Je kunt als Ier iets volstrekt alledaags doen en je bent een internethit. We zagen ze een autoband verwisselen, we zagen ze hun rotzooi opruimen en we zagen de Ieren, gewoon zoals het hoort, de Franse supporters feliciteren met hun overwinning; het was allemaal even hilarisch. Ik werd zo langzamerhand een beetje gek van die Ieren en vroeg me af wat er nog komen ging. Een Ier die gewoon bij een pisdriehoek ging staan toiletteren? Een Ier die voor een rood stoplicht stond te wachten? Een Noord-Ier die een cassière toejuichte? Een Ier die een Française nafloot? Als Ier doe je automatisch alles goed. Een shitpot spelen à la Kroatië – Portugal: de Ieren zouden er mee zijn weggekomen.

Ze zijn naar huis. En doordat we onszelf hebben wijsgemaakt dat de Ieren de sensatie van het EK zijn, zitten we nu, nog voor de kwartfinales, al helemaal met een oersaai toernooi opgescheept. Het positieve is: kies willekeurig iets uit wat gaaf is, post er elke dag 26 filmpjes van op internet en we hebben weer wat om naar te kijken. Ik stel voor om alleen nog maar beelden van Björn Kuipers te verspreiden. Kuipers die als vierde official het bord met drie minuten extra speeltijd in de lucht houdt: wat een baas.