De 6 landen die we het meest missen op het EK

Het EK staat op het punt van beginnen, we kijken al uit naar de vele mooie elftallen die we de komende weken kunnen aanschouwen. Er zijn echter ook een aantal landen die niet aanwezig zijn in Frankrijk, wij zetten hier de zes ploegen die het meeste gemist worden op een rijtje
Laten we het aantal nog eens noemen: dertig landen die zich niet wisten te plaatsen. Ondanks de uitbreiding van het EK valt nog steeds iets meer dan de helft van de kandidaten af in de kwalificatie. Bij de volgende reeks komt Kosovo er nog eens bij. Dat betekent dat 55 landen onderling gaan vechten om tickets voor een eindtoernooi. Maar omdat we nog niet over de Kosovaren kunnen oordelen, en omdat ze niet hebben deelgenomen aan de kwalificatie, kwamen ze niet in aanmerking voor ons lijstje.

Bosnië-Herzegovina

Vrij verrassend is de afwezigheid van Bosnië-Herzegovina wel te noemen. Een ploeg met onder anderen Asmir Begovic, Emir Spahic, Ervin Zukanovic, Sead Kolasinac, Miralem Pjanic, Senad Lulic, Muhamed Besic, Vedad Ibisevic en natuurlijk Edin Dzeko (de spits scoorde acht keer in de kwalificatie) zou zich toch moeten kunnen plaatsen voor een toernooi waar 24 landen aan meedoen. Niet dus.

Bosnië-Herzegovina was bij de loting voor de EK-kwalificatie als groepshoofd aangemerkt, dus werd er een relatief makkelijke loting verwacht. Het werd een poule met België, Wales, Israël, Cyprus en Andorra. De ploeg van bondscoach Mehmed Bazdarevic werd ook gezien als zekerheidje voor een plek bij de eerste twee in die groep. Het werd echter plaats drie, waarna er een dubbele confrontatie met Ierland volgde. Die ging verloren, dus moeten we het zonder de ‘Zmajevi’ stellen. En dat is vooral jammer voor de voetbalhipsters.

Denemarken

Iedereen kent het verhaal wel van het team dat, zonder zich te plaatsen, het EK van 1992 won. De Scandinaviërs mochten namelijk alsnog meedoen, nadat de ploeg van Joegoslavië zich door de oorlog in dat land moest terugtrekken. Een vergelijkbaar scenario is de enige kans op succes voor de Denen, want de ploeg van bondscoach Åge Hareide wist zich niet te plaatsen voor het EK in Frankrijk.

Denemarken werd vanuit pot 2 ingedeeld bij groepshoofd Portugal, en bij Albanië, Servië en Armenië. De Portugezen werden zoals verwacht poulewinnaar, maar Albanië was de verrassende runner-up. De ploeg van onder anderen Kasper Schmeichel (doelman van dreamteam Leicester City), Christian Eriksen, Lasse Schöne en toptalent Pierre-Emile Højbjerg werd veroordeeld tot de play-offs. Het Zweden van Zlatan was te sterk, en dus moet Denemarken de komende weken helaas toekijken.

Slovenië

Dat een topkeeper geen garantie is voor succes, heeft Slovenië wel bewezen. De Groene Draken kunnen namelijk beschikken over Atletico Madrid-doelman Jan Oblak, maar ook over Fiorentina-middenvelder Josip Ilicic. Het bleek echter niet genoeg, slechts de helft van de kwalificatiewedstrijden werd gewonnen. En daar zaten een gelijkspel tegen Litouwen en een nederlaag tegen Estland bij.

Er moet gezegd worden dat de ploegen die boven Slovenië eindigden, namelijk Engeland en Zwitserland, ook wel hoger ingeschat werden. Toch is het jammer dat de bondscoach Srecko Katanec zijn ploeg niet wat vaker boven zichzelf liet uitstijgen. In de play-offs konden de Slovenen niet winnen van Oekraïne.

Noorwegen

De hype lijkt voorbij, maar wat hadden we graag toptalent Martin Ødegaard op het EK gezien. Net als toekomstige toppers als Iver Fossum en Rafik Zekhnini. Maar helaas blijft het aantal EK-deelnamen voor de Scandinaviërs op één staan (EK 2000 in Nederland en België). Daar konden ook Valon Berisha (Red Bull Salzburg), Håvard Nordveit (Borussia Mönchengladbach) en Feyenoord-flop Omar Elabdellaoui niets aan veranderen.

De Noren hadden een lastige poule, met Italië, Kroatië, Bulgarije, Azerbeidzjan en Malta. Toch was het verschil met nummer twee Kroatië slechts één punt. Het relatief onervaren team (niemand heeft meer dan veertig interlands achter zijn naam) werd in de play-offs verbonden aan Hongarije, waarvan het beide confrontaties verloor. Daardoor is Zweden het enige Scandinavische land op het EK in Frankrijk.

Servië

Kijk even naar de selectie van Servië en je ziet vrij veel bekende namen. Net als Bosnië-Herzegovina was dit een goede kandidaat geweest voor de voetbalhipsters, want supporteren voor België, Duitsland of Spanje is natuurlijk enorm cliché. Maar we zullen het moeten stellen zonder , Slobodan Rajkovic (ex-PSV, -FC Twente en -Vitesse, nu Darmstadt), Branislav Ivanovic (Chelsea),  Aleksandar Kolarov (Manchester City), Zoran Tosic (CSKA Moskou), Filip Djuricic (ex-SC Heerenveen, nu Benfica), Nemanja Matic (ex-Vitesse, nu Chelsea), Adem Ljacic (Internationale) en Miralem Sulejmani (ex-SC Heerenveen en -Ajax, nu Young Boys).

Servië zat, zoals eerder gezegd, in de poule bij Portugal, Denemarken, Albanië en Armenië. De ploeg van bondscoach Radovan Curcic hield alleen laatstgenoemde onder zich. Wat het nog erger maakte, waren de ongeregeldheden in de wedstrijd tegen Albanië. De Serviërs kregen wel een reglementaire 3-0-overwinning toegewezen, maar raakten de bijbehorende drie punten ook meteen kwijt. De UEFA vond namelijk dat Servië net zo goed schuldig was aan de problemen. Overigens was het verschil met nummer drie Denemarken mét de drie punten geslonken tot vijf punten.

Finland

Ach, wat zouden de Finnen graag eens meedoen aan een eindtoernooi. Sinds 1937 doen de ‘Huuhkajat’ al mee aan de WK-kwalificatie, en sinds 1966 aan de EK-kwalificatie. Maar dus nog altijd zonder succes. Ook de (voormalig) Eredivisie-spelers Niki Mäenpää, Niklas Moisander, Thomas Lam en Tim Sparv hebben deze negatieve reeks niet kunnen doorbreken.

De kansen waren er wel in de EK-kwalificatie. Een poule met Noord-Ierland, Roemenië, Hongarije, Faeröer Eilanden en Griekenland is geen onoverkomelijk horde, zou je denken. Toch wel. Het verrassende Noord-Ierland won de poule, en zag Roemenië en Hongarije achter zich eindigen, daarachter kwam pas Finland, met een ruime voorsprong op de Faeroër en het tegenvallende Griekenland. Volgende keer beter!

 

 

En oh ja, het kleine voetballandje Nederland doet dit jaar ook niet mee.