Dubbele titelkriebels in Rotterdam

Met de winterstop in zicht kunnen de Rotterdamse voetbalfans tevreden zijn. Excelsior staat keurig dertiende in de Eredivisie, terwijl Feyenoord de tweede plek bezet. Sparta heeft een divisie lager de koppositie stevig in handen. De supporters zullen het zelf nog niet zo hard roepen, maar zowel in West als ‘op’ Zuid zijn de titelkansen vrij groot.

Het verhaal van Feyenoord is al vele malen verteld. De topclub van het Grote Lijden. Enkele jaren lang was het Grote Lijden het Bijna Ondraaglijke Lijden. Een flinke schuldenpost en sportieve wanprestaties maakten het Feyenoordfanschap een zwaar bestaan. Maar de reus is uit zijn coma gewekt, na een tweede, derde en wederom tweede plek werden de Kuipbewoners vorig seizoen vierde.

Maar belangrijker nog, Feyenoord heeft het imago op een knappe manier opgepoetst. Waar spelers van subtoppers liever naar Ajax of PSV gingen, en de eigen spelers zelfs overstapten naar PSV en FC Twente, kiezen de huidige eredivisionisten steeds vaker voor De Kuip. Kenneth Vermeer, Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden, Marko Vejinovic, Karim El Ahmadi, Jens Toornstra, Michiel Kramer en Eljero Elia zijn al een aantal voorbeelden van voetballers die met een grote glimlach naast technisch directeur Martin van Geel hun contract tekenden.

De huidige brede en kwalitatief meer dan acceptabele selectie doet dit seizoen een aardige poging om het cynisme bij Het Legioen weg te nemen. Bijna elke uitwedstrijd werd met enig argwaan opgewacht, terwijl een thuiswedstrijd tegen een laagvlieger na een steengoede prestatie ook veelal voor ellende zorgde. Dit jaar is dat al een heel stuk verbeterd. Mede daardoor staat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst op een prima tweede plek, op twee punten van Ajax.

Ook de situatie van Sparta is bekend. In het seizoen 2001-2002 gebeurde wat door veel mensen werd omgeschreven als ‘iets dat niet kan’ of ‘iets dat niet mag’. Maar met zulke woorden win je geen wedstrijden, dus moest Sparta een divisie lager gaan spelen. Na drie seizoenen keerde de ploeg uit Rotterdam-West terug in de eredivisie, maar verdween vijf jaar later weer. Op het Kasteel zijn door de twee degradaties de namen Frank Rijkaard en Aad de Mos streng verboden.

In de afgelopen jaren wisselde Sparta nogal vaak van trainer. Je keek even de andere kant op, en plotseling zat er iemand anders in de dug-out. Parallel daaraan trok er een grote, grote stoet spelers voorbij. Spangen had dit decennium meer spelers dan inwoners in de wijk. De roep dat ‘Sparta in de eredivisie hoort’ werd steeds zwakker en elke degradant dacht al dan niet stiekem: Als we maar niet zoals Sparta worden.

Maar er is hoop. De huidige trainer Alex Pastoor zit al dertien maanden op zijn post, met een recent getekend contract tot juni 2018. En Sparta verlengde niet zomaar het contract. De Kasteelheren staan namelijk vijf punten ‘los’ op die zo vurig gewenste koppositie. De club is dit seizoen al periode- en winterkampioen.

Zowel in West als op Zuid is er dus zicht op de titel. De beide supportersgroepen hebben zichzelf echter gewapend met een stevig cynismeharnas. En dat is na een seizoenshelft goede prestaties niet zomaar kapot. Maar als Feyenoord en Sparta zo blijven presteren, zullen de titelkriebels in Rotterdam langzaam maar zeker steeds verder toenemen.