Lichtpuntje in de eenzame strijd van Venezuela

Waar we ons in Nederland zorgen maken over wie we komende zomer moeten supporten, maken de Zuid- Amerikaanse landen zich alweer op voor Poetins volgende prestigeproject; het WK 2018. Waar de Zuid-Amerikaanse landen de afgelopen edities buitengewoon presteerden, is er één land dat zelfs nog nooit deelnam aan een WK. Venezuela.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten wordt elke kwalificatiereeks steeds weer met een grote dosis opportunisme en zelfvertrouwen aanvangen. ‘’Er zal hoe dan ook gewonnen worden’’, liet de trainer voorafgaand aan de wedstrijd met Paraguay optekenen. Of een fan op twitter: ‘’De fouten en nederlagen zullen ons inspireren tot overwinningen’’. Het geromantiseerde optimisme siert het land. Ondanks alles vermindert de Venezolaanse hoop niet.

Vanaf 1966 spelen de vinotintos (bijnaam: rode wijnen) om een WK-ticket. De eerste overwinning in een kwalificatietoernooi liet 16 jaar op zich wachten. In 1982 versloeg Venezuela in eigen huis Bolivia met 1-0. Tussen de eerste en de tweede kwalificatie-overwinning zit maar liefst elf jaar. Ook tussen 1982 en 1993 tekende de ploeg geen enkele keer voor de drie punten. Tot aan de kwalificatie voor 2014 was het maximale resultaat in de Zuid-Amerikaanse groep een achtste plaats. Een kansloze geschiedenis, die niet veel hoop biedt voor de toekomst, zou je zeggen.

Ook de eerste wedstrijden van de kwalificatie voor het WK 2018 pakten niet goed uit voor het – technisch gezien – grootste buurland van Nederland. Twee wedstrijden gespeeld. Nul punten. Tegen Paraguay verliezen de Venezolanen door een miscommunicatie tussen keeper en laatste man knullig in de laatste vijf minuten.  In en tegen Brazilië krijgt de ploeg het snelste doelpunt ooit in de kwalificaties om de oren. Na 33 seconden vindt William het doel.

Toch was er, zelfs na de verloren wedstrijd tegen Brazilië, een lichtpuntje. Eentje met een Nederlands randje nog wel. NEC’er Christian Santos maakte zijn eerste interlanddoelpunt voor het nationale team. Santos, die pas sinds januari een Venezolaans paspoort heeft, bracht het geloof in een goede afloop even terug, maar het mocht niet baten… Venezuela verloor met 3-1.

In de discussie over wie we komende zomer supporten, heb ik mijn bakens verzet. De absolute underdog de komende jaren is niet te vinden op het Europese continent. Wanneer Christian Santos in de volgende ronde de winnende maakt voor zijn land ga ik juichen! Op naar het WK!