Alves voor even terug in Friesland

De zomervakantie is al een even afgelopen, en de herfstvakantie nog net niet begonnen. Toch was er vorige week een Braziliaan die op vakantie ging naar Friesland. Fans van SC Heerenveen herkende hem direct, Afonso Alves. Hij was topscorer, hij was Braziliaans international, en hij was een vergeten voetballer. Tot vorige week, want toen stopte de Braziliaanse spits met voetballer zijn. Even probeerde hij het nog, hiervoor kwam hij speciaal naar Friesland toe, maar uiteindelijk besloot hij toch te stoppen. 

Opeens was hij daar weer. Vorige week was ús Braziliaan terug in Nederland, terug in Friesland waar hij in twee seizoenen (2006 t/m 2008) clubheld werd. In 2006 kwam hij als onbekende spits van een club uit Zweden naar Nederland, naar Friesland. Hij beloofde veel doelpunten, en hij maakte veel doelpunten. Iedere week was het weer raak. In 2008 vertrok hij, nu als Braziliaans international. Na zijn vertrek werd de clubheld weer een onbekende voetballer. Hij voetbalde even in de Premier League, en daarna voor verschillende clubs in Qatar. En nu is hij terug.

Nuchtere Friezen die een sprongetje maken in de lucht, boerenzonen die over het weiland kijken en terugdenken aan acht jaar geleden. Aan het seizoen dat er weer een spits van Heerenveen topscorer werd. Dat Afonso Alves 34 keer scoorde in een seizoen, en 7 x in een wedstrijd. In de rij van de lokale supermarkt word de roddel snel door gefluisterd. Hij is gespot met hoge laarzen aan ergens midden in een weiland, ze hebben gezien hoe een man met het uiterlijk van een Braziliaan bij de haven van Harlingen over de Waddenzee stond te turen. Waarschijnlijk op zoek naar een zeehondje. Bij een wedstrijd tussen vv Akkrum en SC Joure stond langs het veld een man te kijken, iedereen herkende direct de Braziliaanse spits. Het gerucht werd bevestigd. Hij is terug.

Twee jaar geleden was Afonso Alves ook al eens terug gekeerd in Friesland, maar dat leidde uiteindelijk tot niks. Nu twee jaar later is hij er weer. Afonso Alves was vorige week op vakantie. Er even tussenuit, een weekje weg, een reis naar Friesland. Bij het inpakken van zijn koffer had hij zijn tandenborstel mee genomen, zwembroek, shirts met korte en lange mouwen en, zijn voetbalschoenen. Twee jaar lang had hij ze niet meer aan gehad, maar voor een vakantie in Friesland kun je ze toch maar beter bij je hebben.

Net als vroeger maakte hij met een zeilboot een rondje over het Sneekermeer. De vakantiefoto’s plaatste hij direct op sociale media. Brazilianen zijn dol op Nederland. Romario en Ronaldo denken met heimwee terug aan Eindhoven, en Leonardo komt nog graag terug om door de Rotterdamse haven te lopen. Na een rondje zeilen gaat Alves op de koffie bij Hans Vonk en bij Riemer van de Velde, directeur en ex-voorzitter van SC Heerenveen. In het huis van Riemer krijgt Alves nog een extra groot stuk Fries oranjegebak. Terwijl hij in de woonkamer zit, hoort hij vanuit de keuken twee mensen Fries praten. Alves verstaat er niks van maar voelt zich direct thuis. Tijdens het drinken van de koffie, pakt Alves zijn koffer uit de gang. Hij haalt zijn voetbalschoenen eruit, en als een jongetje die aan zijn vader vraagt of hij op voetbal mag, kijkt hij de ex-voorzitter van SC Heerenveen aan. Er word geknikt, Alves mag mee voetballen. De Braziliaan mag meetrainen met het beloftenelftal.

Friesland was de vriendin die haar vriend in de armen nam en omhelsde. Er werd geflirt, geknuffeld en gedanst. Fans van SC Heerenveen hoopten dat het weer werd zoals het was, met Alves iedere week op het scoreformulier. Maar Alves merkte het al snel. Het dansen, het met de bal aan de voet de samba dribbelen, ging niet meer zo soepel als hij had gehoopt. Via Instagram kwam er nog één laatste afscheidskus aan de supporters, en daarna ging hij weer terug naar Brazilië. Alves laat weten dat hij stopt als voetballer. Een training met de beloften van SC Heerenveen is zijn laatste training, maar waarschijnlijk niet zijn laatste bezoek aan Friesland.