Column: Heitinga’s (hoofd)rol

John Heitinga speelt bij Ajax, ja zeker. Nou ja, speelt.. Soms valt hij in. En juist dat is momenteel een hoogtepunt bij de koploper. Stan van den Steenhoven zegt in de maandagcolumn eindelijk door te hebben waarvoor Heitinga is teruggehaald.

Heitinga scoorde donderdag voor Ajax. Tegen De Graafschap begon hij achttien minuten voor het einde van de wedstrijd in de tweede ronde van de KNVB Beker aan zijn warming-up. Bijzonder aan Heitinga-warming-ups is dat niet alleen de speler zelf warm wordt, maar het gehele thuispubliek.

Wat iedereen vreesde toen Frank de Boer Heitinga terughaalde naar Ajax, is uitgekomen. Hij zou met zijn 31 jaar niet in het centrum van de defensie worden geplant en in een solide seizoen Ajax naar het kampioenschap leiden, nee, Johnny zou zes jaar te vroeg een André Ooijer-rol vervullen, terwijl hij in principe ook nog wel ergens in Turkije, Duitsland of Engeland op de bank had kunnen zitten. Daar zou hij tenminste nog op hoog niveau trainen.

De wedstrijd Ajax – De Graafschap had een Johnny nodig. Er was weer werkelijk geen fluit aan in de Amsterdam ArenA toen het publiek in de 72ste minuut opeens opveerde alsof Robert Lewandowski klaar stond om er in een paar minuten nog even vijf in te leggen. Heitinga beleefde, als dat kan tegen De Graafschap, een droomrentree. Toen hij een bal door het midden naar een andere verdediger speelde begon het publiek in plaats van te fluiten te joelen en te juichen. Want Johnny raakte de bal aan.

Toen Johnny een paar minuten later bij een hoekschop op de goede plek stond, de bal min of meer per ongeluk tegen zijn hoofd kreeg en op eigendoelpuntachtige wijze 2-0 maakte, telde de ArenA uitsluitend blije gezichten. Gezichten die eruitzagen alsof zojuist de beslissende goal in de kampioenswedstrijd tegen PSV was gevallen. Medespelers sprongen op zijn rug, de trainer glom van trots en de supporters waren in extase.

Drie dagen later, tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, zat Heitinga op de tribune. Hoe kan het ook anders als je Joël Veltman in de basis en Mike van der Hoorn op de bank voor je hebt. Heitinga’s gezicht verscheen plotseling op de schermen van de ArenA en hij werd weer even toegezongen. Hij zwaaide naar de supporters en plotseling besefte ik dat de hele situatie waarin Johnny op dit moment bij Ajax verkeert helemaal niet zo nadelig is.

Heitinga is niet gehaald voor de basis, hij is niet gehaald voor de kleedkamer, niet om vadertje te spelen. Heitinga is deze zomer teruggekomen bij Ajax om afgrijselijke, slaapverwekkende midweekse bekerpotjes van glans te voorzien. Om op zaterdag vanaf de tribune in beeld te worden genomen en de seizoenskaarthouders een glimlach te bezorgen. Johnny vertolkt in Amsterdam de rol van gelei op een verder smakeloze, gortdroge cake. Opdat er toch nog iets te genieten valt en de rest lekker vergeten kan worden.