Column: Een authentieke Moreno

De week barstte van de Moreno-overtredingen, concludeert Stan van den Steenhoven in de maandagcolumn. PSV’er Héctor Moreno is pas een week terug in Nederland, maar creëerde een nieuw begrip én een negatieve reputatie.

“Een beetje een Moreno-overtreding”, zei Sierd de Vos zondagavond tijdens Barcelona – Levante toen Juanfran hard doorging op de enkels van Munir El Haddadi. De Dikke Van Dale is sinds afgelopen week een woord rijker: vanaf nu is iedere harde overtreding op een been, knie of enkel een Moreno-overtreding.

Het was me het weekje wel voor PSV’er Héctor Moreno. Dinsdag brak hij het been van Luke Shaw op twee plaatsen. Diezelfde avond scoorde hij een cruciale goal tegen Manchester United waardoor PSV de Engelse topclub versloeg, donderdag ging hij op ziekenbezoek bij Shaw en de nieuwe Van Dale was nog niet gedrukt of hij voorzag zaterdag in de verloren wedstrijd tegen Heracles Almelo Oussama Tannane alweer van een authentieke Moreno – om in kunsttermen te spreken. Tannane kwam met een kniekneuzing goed weg, wat de vraag oproept of het dan nog een Moreno-overtreding is. Of hoef je daarvoor niet per se iets te breken?

De Moreno-overtredingen vlogen ons deze week om de oren. De PSV-verdediger moest nog bij Shaw op bezoek, toen Radja Nainggolan (AS Roma) woensdag hard doorging op de knie van Barcelona-speler Rafinha. Die is er, net als Shaw, een halfjaar uit. Ook Nainggolan bleef staan, want een rode kaart past niet bij een Moreno-overtreding.

Wat heeft Shaw gezegd toen Moreno en Cocu donderdag zijn kamer in het Sint Ana Ziekenhuis in Geldrop binnenkwamen? Hoeveel is het geworden? En wat zei Moreno? Sorry? Loog hij dat hij het niet meer zou doen? Shaw was in Engeland wel wat gewend, maar zou hij de Mexicaan zo snel vergeven voor het feit dat hij hem een halfjaar de ziekenboeg in Morenode?

Donderdag viel alles nog wel mee. Moreno liet zich van zijn goede kant zien door bij Shaw een fruitmandje langs te brengen, bovendien kan per ongeluk een been breken de beste overkomen. Maar na de Moreno-overtreding van zaterdagavond op Tannane, was het bezoekje aan Shaw opeens ongeloofwaardig geworden. Moreno is, na zijn vertrek bij AZ In 2011, één week terug in Nederland en heeft een woord aan de taal toegevoegd en twee spelers van het veld geschopt. Dan kun je niet meer spreken van pech voor de verdediger.

Carlos Tévez schilderde zaterdag in de wedstrijd Boca Juniors – Argentinos Juniors een Moreno door het been van tegenstander Ezequiel Ham te breken, hij zag geen rood. Laten we afspreken dat Moreno-overtredingen zonder breuk of scheuring als gevolg Moreno-replica’s heten. Maar laten we vooral hopen dat een Moreno maken vanaf nu onder verboden kunst valt en iets uitzonderlijks is, dat nog maar heel af en toe gebeurt.