Eerst renoveren, dan een derde bekertoernooi in Europa

Woensdag kwam het bericht naar buiten dat de UEFA nadenkt over de terugkeer van een derde Europees bekertoernooi. Naar eigen zeggen niet om geld te verdienen, maar om mindere clubs meer wedstrijden te laten spelen. Een goed plan, mits de UEFA meteen het hele Europese voetbal op de schop neemt.

Op de huidige twee Europese bekertoernooien, de Champions League en de Europa League, is al jaren veel kritiek. De CL zou een saaie en eenzijdige stoelendans van belachelijk rijke clubs zijn, terwijl de EL een toernooi is waar Oost-Europa de scepter zwaait. Het gevaar van een eventueel derde toernooi is dus dat het een minstens zo zwak imago krijgt als de twee bestaande.

Daarom moet de UEFA eerst de bezem halen door de CL en de EL, zodat er ruimte is voor een derde toernooi.

De Champions League-tickets moeten anders verdeeld worden. Voor Nederlandse clubs is het met slechts één ticket vrij bijzonder om aanwezig te mogen zijn op het Bal der Belachelijke Rijke Clubs, terwijl de deur voor onder anderen de Engelsen, Duitsers en Spanjaarden een stuk verder open staat. De Champions League moet echter zijn naam weer eer aan gaan doen. Met andere woorden: alleen kampioenen mogen nog meedoen.

De eerste zestien landen van de UEFA-lijst mogen de kampioen van hun competitie afvaardigen naar het nieuwe Kampioenenbal. De titelhouders van de 27 competities daaronder zijn geplaatst voor de play-offs, terwijl de onderste tien kampioenen eerst nog een voorronde spelen. Zo blijven er 32 clubs over in de play-offs die strijden om zestien tickets van de Champions League. In het hoofdtoernooi worden alle 32 deelnemers vervolgens in een knock-out-systeem gegooid en gaan uitmaken wie de beste van Europa is.

Schermafbeelding 2015-09-16 om 22.27.17

Zo krijg je geen Engelse of Spaanse finale meer, maar heeft ieder de land de kans om zijn beste team Europa in te sturen. Een optie om het nog spannender te maken is om de ploegen telkens maar één wedstrijd in plaats van twee wedstrijden te laten spelen. Zo kan een grote club er op een slechte dag ineens uitvliegen, zoals bij onze KNVB-beker.

Ook de Europa League moet inkrimpen. Niemand wordt blij van vierentwintig wedstrijden op één avond. De eerste veertien landen krijgen twee tickets (waarvan één of twee voor de play-offs), de overige veertig competities krijgen één ticket voor één van de twee voorrondes.

Schermafbeelding 2015-09-16 om 22.27.54

Net als bij de Champions League worden de 32 deelnemers van het hoofdtoernooi in een knock-out-systeem gestopt om te strijden om de Europa League. Clubs als Real Madrid, Atletico Madrid, Arsenal, AS Roma en Ajax zouden dit seizoen in de vernieuwde Europa League kunnen strijden.

Voor een eventueel derde Europees toernooi zou je de nationale bekerwinnaars van alle competities kunnen uitnodigen. Deze kunnen dan naar het model van de nieuwe Champions League uitvechten wie de Bekerwinnaar der Bekerwinnaars in Europa is.

Zo kan de UEFA drie Europese bekertoernooien organiseren die elk een fatsoenlijk imago hebben, en daarmee genoeg kijkers kunnen plezieren. En hoe meer kijkers, hoe meer geld, dat moet de voetbalbond toch aanspreken.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *