Een nieuw seizoen, een nieuw geluid

De eerste drie speelrondes in de Eredivisie zitten erop, en er is zoals elk jaar weer genoeg te genieten. Ondanks het vertrek van een karrenvracht aan prettige spelers, zijn er al een aantal (potentiële) opvolgers gesignaleerd. De start van het nieuwe seizoen biedt net als de lente hoop op veel moois.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht,
In een oud stadje, langs de watergracht

Dit zijn de beginregels van één van de bekendste Nederlandstalige gedichten, Mei van Herman Gorter. Bijna niemand zal het lange gedicht uit zijn hoofd kunnen opzeggen, maar de eerste regel is iconisch te noemen. De uitdrukking ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’ staat symbool voor een nieuw begin, in het bijzonder het (her)begin van het leven in de lente.

Deze poëzie is makkelijk toepasbaar op de start van een nieuw seizoen. Voor de bal rolt, is er al de hoop dat nieuwe spelers de sterren van de hemel gaan spelen en dat de club diezelfde hemel gaat bestormen. En na een speelronde of drie wordt dat enthousiasme bevestigd of (voorlopig) de grond in geslagen.

Maar laten we vooral naar de positieve kant kijken. Te beginnen bij de koplopers. Eeuwige rivalen Ajax en Feyenoord hebben de perfecte score behaald. In Amsterdam, waar ze overigens nog niet heel blij zijn met het veldspel, mogen ze in hun handjes knijpen met Jasper Cillessen en Anwar El Ghazi. Eerstgenoemde behield in elke wedstrijd een clean sheet, terwijl de ander vier maal scoorde. In Rotterdam zijn er al plannen voor een standbeeld van Dirk Kuyt. De teruggekeerde held kon, zoals je aan de statistieken kan zien, nog niet enorm veel uitrichten bij zijn geliefde club. Maar hij scoorde al wel koelbloedig drie strafschoppen in evenzoveel wedstrijden.

Bij Heracles Almelo valt er te genieten van Oussama Tannane. Vorig seizoen kwam hij al tot tien treffers, dit jaar staat de teller na drie speelrondes op vijf. Overigens geldt dat ook voor FC Utrecht-spits Sébastien Haller, de Franse spits die in de eerste helft van dit kalenderjaar al elf maal scoorde. Ook Lars Veldwijk is zijn rentree in Nederland prima begonnen met een goal en twee assists voor PEC Zwolle. Bij FC Twente lijkt Hakim Ziyech het stadionlicht in de duisternis.

De genoemde spelers waren al niet onbekend, maar kennen een sterke start van het seizoen. Daarnaast zijn er nog de nieuwe aankopen en talenten die we over één of meerdere jaren met tranen in de ogen zullen uitzwaaien, zoals we afgelopen zomer met onder anderen Memphis, Georginio Wijnaldum en Steven Berghuis deden.

Wat kunnen we bijvoorbeeld nog verwachten van PSV’er Maxime Lestienne? Hoe goed zijn de Heerenveen-talenten Jerry St. Juste en Branco van den Boomen?  Wat mogen we verwachten van Chelsea-huurlingen Lewis Baker, Nathan en Isiah Brown? En dan kunnen er ook nog talenten opstaan die het grote publiek nog niet gezien heeft.

Kortom, we hebben massaal getreurd om het vertrek van vele goede spelers uit de Eredivisie. Maar na drie speelrondes hebben de eerste mogelijke opvolgers zich al gemeld. Dat geeft hoop.