Column: De jaren beginnen te tellen bij Branislav Ivanovic

Ooit vond Wes Beuvink hem de beste full-back van de wereld: Branislav Ivanovic. Een verdediger die aanvallend gevaar kon stichten, en misschien nog wel belangrijker: hij kon – in tegenstelling tot o.a. Dani Alves – ook uitstekend verdedigen. In een periode van zeven trainers is Ivanovic altijd de vaste rechtsachter geweest, resulterend in meer dan 300 wedstrijden voor het eerste van Chelsea. Dit seizoen is Ivanovic echter heel matig aan het nieuwe seizoen begonnen.

Dus wat ga je doen als ‘een jongen van de club’ zo dramatisch aan het nieuwe seizoen begint? Ga je hem ernaast zetten? Ga je hem een andere positie geven in het elftal? Drie prangende vragen. Het enige wat hem nu nog kan redden is hem een plek in het centrum te geven, want voor de backpositie heeft hij de snelheid niet meer.

Dat werd tegen zowel Swansea City als Manchester City pijnlijk duidelijk. En ja, heel Chelsea verkeert momenteel niet in een beste vorm: vijf doelpunten tegen in twee wedstrijden is niet des Mourinho. Maar een groot deel mag toch worden toegerekend aan Ivanovic. Tegenover de snelle Montero en Sterling kon hij zelfs niet meer deelnemen aan de aanval doordat hij simpelweg te veel moeite zou hebben als Swansea City en Manchester City in de counter (vanaf de linkerkant) zouden toeslaan.

De teams zochten niet alleen constant Ivanovic op, ook maakte hij cruciale individuele fouten die resulteerden in drie tegendoelpunten in de wedstrijd tegen Manchester City.

Ivanovic gaf geen rugdekking aan Gary Cahill waardoor Sergio Aguero simpel wegdraaide en de 1-0 kon binnenschieten. Bij de 2-0 werd Ivanovic door Vincent Kompany te gemakkelijk aan de kant gezet en na balverlies van ‘Branna’ kon Fernandinho zelfs 3-0 maken. Drie persoonlijke fouten, eindstand 3-0.

Ik vond het niet prettig om te zien. Een speler waar ik altijd groot fan van was geweest, zo te zien falen. Met het aantrekken van Baba Rahman is er al een alternatief. Het 21-jarige talent is een optie voor de linksback-positie, waardoor César Azpilicueta door kan schuiven naar de rechterkant.

Het lijkt erop dat Ivanovic zijn beste tijd heeft gehad, en dat Azpilicueta zijn plek in gaat nemen. Of neemt hij vanmiddag tegen West Brom toch nog revanche? De ooit onomstreden rechtsbackpositie is opeens het zorgenkindje van dit Chelsea.