Het bijna-afscheid van Royal Antwerp FC

Groundhopper Thomas Rensen wilde nog snel naar stadion de Bosuil vóór Royal Antwerp FC afscheid zou nemen van het Belgische profvoetbal. Maar de club werd gered, al maakte dat de wedstrijd tegen Bergen niet minder bizar. 

Jawel! De oudste club van België is ook volgend jaar van de partij in de tweede klasse van België. The Great Old kreeg deze week het bevrijdende woord van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Ondanks dat de club nog in de schulden zit, heeft het een licentie binnen. Daarmee komt een einde aan maandenlange onduidelijkheid. Die onzekerheid leverde 25 april nog een bijzondere wedstrijd op, tegen Bergen. Was het de laatste van Antwerp of niet? Een verslag van een surrealistische avond.

“In de zeventigste minuut gaan we het veld op. Het is genoeg geweest.” Voor ons langs loopt een man, getooid in een bivakmuts. Hij herhaalt zijn boodschap aan iedereen op ons stukje van de tribune. Bij Royal Antwerp FC is het genoeg geweest. Volgens de fans heeft het bestuur de club kapot gemaakt. En dus is het weer tijd voor actie.

Het is de 34e en laatste speelronde in wat dit jaar de meest merkwaardige competitie van Europa is. De Tweede Klasse van België. Een derde van de teams heeft geen licentie voor volgend jaar en verdwijnt dus zomaar uit deze competitie: plaats op de ranglijst maakt dit jaar niets uit. Het is soms niet meer te volgen. Racing Mechelen speelt al wekenlang met een jeugdelftal omdat de spelersgroep niet meer betaald kon worden en verliest dus regelmatig met grote cijfers. Seraing (de nummer 4) en White Star Brussels kregen eerst niet en daarna toch wel een licentie en Bergen… ach, Bergen speelt vandaag zijn laatste wedstrijd ooit. Daar is de strijd gestreden. Zijn laatste wedstrijd brengt Bergen in Deurne. Bij Royal Antwerp FC, ook een club waarbij er eind april nog steeds geen licentie is verstrekt voor de tweede klasse. En dus dreigt degradatie bij stamnummer 1.

Vandaag konden we voor tien euro naar deze bijzondere wedstrijd toe en dus pakten we de auto en trokken we de grens over, naar de magische Bosuil, een zeer bijzonder stadion dat niet al te lang meer in deze staat is te bewonderen. Heel Europa gezien, maar dit stadion ontbrak nog op mijn lijstje. We komen aan bij het stadion midden in een fanmars van pub naar stadion. De fans zijn zeer ontevreden over het beleid en dat laten ze vandaag veelvuldig horen: “They don’t care about the players, they don’t care about the fans. Antwerp Football Club, is in the wrong hands.” Begeleid door Bengaals vuur en grote vlaggen lopen we mee en zien we dat de toegangspoorten van het stadion gewoon zijn opengezet. De stewards waren iets te bang voor bestormingen, dus kiezen ze eieren voor hun geld. Daar staan we dan, twee Hollanders met onze gekochte kaartjes in de hand, tussen de woedende Belgische supporters. Veel supporters die al jarenlang een stadionverbod hebben, zijn vandaag ook in het stadion, vertellen mensen ons. Iedereen komt vandaag afscheid nemen van hun club: de toekomst is zeer ongewis.

Wij lopen mee en belanden op Tribune 2 links van het midden. Tussen een paar bivakmutsen, mensen met fakkels en de stadionverboden. De wedstrijd begint zonder dat iemand het in de gaten heeft. Iedereen heeft het over de situatie van de club, of zijn gewoon aan het bijpraten omdat ze al jaren niet meer samen naar een wedstrijd zijn geweest. Verderop wordt na een vechtpartijtje een vlag in de fik gestoken, omdat die niet van hun club was, maar er ook logo’s van andere clubs opstonden. De sfeer zit tussen gezellig en grimmig in.

Antwerp scoort de 1-0, maar echt gejuicht wordt er niet, ook omdat bijna niemand naar de wedstrijd kijkt. De spreekkoren galmen weer over de tribune, voornamelijk gericht aan de merkwaardige bioscooptribune achter het linkerdoel (bioscoopstoelen achter glas, waarbij het stadiongeluid via geluidsboxen binnen komen. Normaalgesproken dan, vandaag staan de boxen lafjes uit): “They don’t care about the fans…”

De 70e minuut breekt aan. Gelukkig is toch besloten door iemand anders dan ‘bivakmits’ om op de tribune te blijven. De wellicht laatste wedstrijd ooit moet uitgespeeld worden. En dat gebeurt. De 1-0 blijft op het scorebord staan en de scheidsrechter blaast opgelucht af. Uit het vak van Bergen-supporters stijgt zwarte rook op. Hoe raar moet het zijn om zeker te weten dat dit de laatste keer is dat je jouw club ziet spelen? Beide elftallen maken een ereronde, de spelers van Bergen krijgen ook uit Antwerpen een luid applaus. Links, achter de bioscooptribune zien we de mensen met wie we net nog in het vak stonden. Zij proberen de sponsors en bestuurders te bestormen. De politie en de Belgische ME vechten terug. Wij besluiten de andere kant op te lopen. Hopelijk gaat het ook voor Antwerp nu weer de goede kant op.

Foto bovenaan: Thomas Rensen