Maxim Demin, de mysterieuze man achter Bournemouth AFC

De één noemt het een regelrecht voetbalsprookje, de ander noemt het weer een project van een stinkend rijke clubeigenaar. Feit blijft dat Bournemouth, in handen van de Rus Maxim Demin, volgend jaar enkele tientallen miljoenen ponden kan bijschrijven dankzij de promotie naar de Premier League. Maar wie is die Demin eigenlijk?

Het verhaal van Bournemouth is zo’n verhaal dat iedereen graag wil vertellen. Wat is er mooier dan op een verjaardag te beginnen met: “Ken je die Engelse club die bijna failliet was en enkele jaren later zijn debuut maakte in de Premier League?” De club, met een stadion ongeveer ter grootte van Het Kasteel van Sparta, werd net op tijd van de verdrinkingsdood gered en vaart volgend jaar op het luxe jacht dat de Premier League heet.

Held van de club, inmiddels gepromoveerd tot koning keizer admiraal, Eddie Howe, werd trainer op ongeveer het zwartste moment in de geschiedenis van Bournemouth AFC. De Zuid-Engelsen waren het seizoen 2008-2009 begonnen met een straf van zeventien punten en stond mede daardoor op de laatste plaats met een achterstand van tien punten. Maar de destijds 31-jarige nieuwbakken trainer leidde zijn club naar een veilige twintigste plek. Het seizoen erna was er de promotie naar League One.

Nadat Bournemouth in het seizoen 2010-2011 al meteen dicht bij promotie kwam, meldde zich een nieuwe eigenaar op Dean Court. De Russische zakenman Maxim Demin neemt in oktober 2011 de helft van The Cherries over van voorzitter Jeff Mostyn. Twee promoties later neemt de oprichter van Wintel Petrochemics Limited, ook de andere helft over. Mostyn stelt de fans gerust door te melden dat hij zelf gezien heeft dat Demin ‘professioneel, eerlijk en integer‘ is.

Naast Howe is dus clubeigenaar Demin één van de vaders van het enorme succes. Na de gedeeltelijke overname in 2011 volgden twee promoties, en de derde is – tenzij Bournemouth in de laatste speelronde verliest én Middlesbrough met een krankzinnige overwinning de achterstand van negentien doelpunten goedmaakt – aanstaande. Je zou zeggen: genoeg reden om in de spotlights te gaan staan en jezelf eens flink op de borst te kloppen.

Niet voor Demin. De vaagheid rondom zijn persoon deden in het begin de twijfel rijzen of de rijke Rus wel zo rijk was. Of dat hij de zoveelste oplichter was. Maar bijna vier jaar na zijn entree lijkt die achterdocht verdwenen. Maar dan is er nog de vraag: Is Demin wel betrouwbaar? Zijn Russische nationaliteit werkt niet mee, kijk naar Roman Abramovich van Chelsea en Dimitri Rybolovlev van AS Monaco. En de zakenman is slim genoeg om zich in Zwitserland te vestigen, gezien de gunstige belastingen.

Tot zover nog geen luchtje. En zijn uitgaven bij Bournemouth rijzen vooralsnog ook niet de spreekwoordelijke pan uit. Het transferrecord staat naar verluidt op 4 miljoen euro voor de Zuid-Afrikaan Tokelo Rantie. Verder kocht de Zuid-Engelse club Callum Wilson voor 3,7 miljoen euro. Behalve aan Rantie en Wilson spendeerde Bournemouth nooit een transfersom van meer dan 1 miljoen aan een speler. Met de aanstaande promotie naar de Premier League zou dit uiteraard kunnen veranderen.

Cynici zouden er op kunnen wijzen dat de keuze om buiten beeld te blijven juist een bewijs is dat Demin niet te vertrouwen is. Waarom zou je uit de schaduw stappen, als je handel en wandel het daglicht niet kan verdragen? De Rus verschijnt liever zo min mogelijk in de media, de directie laat weten dat hij ook expres een club ‘uit de periferie‘ heeft gekozen. Je zou het inderdaad verdacht kunnen vinden, maar er is geen bewijs, er zijn zelfs geen aanwijzingen dat de Russische zakenman een foute meneer is.

Vooralsnog lijkt Bournemouth met Maxim Demin een eigenaar te hebben die ‘gewoon’ graag in de luwte blijft en niet zomaar de portemonnee trekt. De komende maanden worden spannend. Het stadion, dat momenteel plaats biedt aan 12.000 mensen, moet namelijk een upgrade krijgen. Plannen daarvoor zijn nog allerminst zeker, de club wil graag voordeel halen uit zijn kleine, knusse stadion. Verder zal de club waarschijnlijk flink actief zijn op de transfermarkt.

Bovenal zal Demin, of hij nu wil of niet, meer in the picture staan. En dan weten we eindelijk meer van de mysterieuze man achter het succes van Bournemouth AFC.

Foto bovenaan: the72.co.uk