De Twente-scout: welke spits moet Castaignos vervangen?

FC Twente heeft geen scouts meer en straks ook geen spits. Om de Tukkers te hulp te komen kijken Wes en Sebastiaan welke spitsen de club zou kunnen halen om de dure Luc Castaignos te vervangen.

De bezuinigen bij FC Twente hebben ook de scouts van de club getroffen. Alle scouts, inclusief clubiconen Evert Bleuming en Jan van Staa, kregen te horen dat ze vanaf volgend seizoen niet meer actief zullen zijn bij de club. Waar Twente met Luuk de Jong, Marc Janko en Blaise N’Kufo jarenlang over behoorlijke spitsen beschikte, is de spitspositie dit seizoen het zorgenkindje van de Tukkers. Luc Castaignos en Torgeir Børven kunnen de verwachtingen niet waarmaken en met de aankomende transferperiode in het achterhoofd, waar Twente vrijwel niets kan verrichten, moet de hand op de knip. Wij zullen – als gelegenheidsscouts – daarom maar een steentje bijdragen in de zoektocht naar een nieuwe spits.

Met het oog op het naderende vertrek van Castaignos mag de voorzichtige conclusie getrokken worden dat hij niet heeft voldaan aan de (hoge) verwachtingen die de transfer van Internazionale met zich meebracht. De Frans-Kaapverdische Nederlander drukt met zijn 1 miljoen in het jaar aardig op de salarispost van het ‘failliete’ Twente en scoort erg moeizaam de laatste weken. De tweede spits Børven voldoet momenteel ook (nog) niet aan de eisen van Twente. Meest logisch is, met de wetenschap dat de Noor nog lang vastligt in Enschede, dat hij waarschijnlijk in aanmerking zal komen voor een verhuurperiode.

Transfervrij

Tomas Necid, momenteel op huurbasis bij PEC Zwolle, is in de zomer transfervrij en zou daarmee een interessante optie zijn voor de Tukkers. Twente heeft behoefte aan een pure spits, een echte afmaker. Ook moet hij de bal in de ploeg kunnen houden en als kapstok dienen zodat er rust in het spel gecreëerd wordt. Necid zou wat dat betreft ideaal zijn voor Twente. Hij scoorde inmiddels 8 keer voor Zwolle en heeft ook al 3 assists gegeven.

De vraag is echter of Twente aan de wensen van Necid kan voldoen en of de club überhaupt nog spelers van dat kaliber kan halen. De naam Marc Janko, nog altijd immens populair bij de supporters van FC Twente, lijkt niet de meest realistische nieuwe spits, maar in het kader van ‘de wens is de vader van de gedachte’ is het toch de moeite waard om de straks transfervrije spits (hij speelt nu bij Sydney FC) te benoemen.

Jong talent

Als we kijken naar de financiële situatie van de club is het logisch de spitspositie op te vullen met een van haar jeugdtalenten. De boomlange spits Jari Oosterwijk is momenteel bezig aan een goed seizoen bij de beloften. In de uitwedstrijd bij Vitesse liet coach Alfred Schreuder de spits debuteren, maar sindsdien is er geen beroep meer op hem gedaan. Met Alessio da Cruz (A1), momenteel vaak buitenspeler maar bij zowel Ajax als Almere City in de jeugd als spits, en Rubene de Jager (A1) heeft men twee jonge talentvolle aanvallers in huis. Daarnaast lopen er twee opvallende verschijningen rond in de jeugdopleiding van FC Twente; Antonis Stathopoulos (B1) en Semir Gvozdjar (A1).

Een minder goedkope optie is ergens een talentvolle spits op de kop tikken. De Jupiler League is de laatste jaren een mooie springplank gebleken, waar de nodige Eredivisie-ploegen een hoop plezier van hebben beleefd. Robert Mühren en Henk Veerman (beide FC Volendam) werden door respectievelijk AZ en Heerenveen al naar de Eredivisie gehaald. Kevin van Veen (FC Oss) vertrok in de winterstop naar het Engelse Scunthorpe United en van de zomer was het nog Lars Veldwijk die Excelsior verliet voor Nottingham Forest.

Eén van de smaakmakers die momenteel nog wél rondloopt op vrijdagavond in de Jupiler League is Vincent Janssen. De spits van Almere City is op dreef en het is dan ook niet verrassend dat onder meer FC Twente en Vitesse werden gelinkt aan de jonge spits. Janssen is doelgericht, sterk in duels, legt veel energie in zijn spel en is in staat kansen voor zichzelf te creëren. Alleen is hij qua spel te vergelijken met Luc Castaignos, een type spits die in het spel van Twente niet optimaal lijkt te renderen. Bovendien lijkt FC Twente te moeten concurreren met een hoop overige Eredivisie-ploegen, wat lastig wordt door de aankomende bezuinigingen in Enschede.

Veldwijk

Lars Veldwijk kan gezien worden als de beste optie. Gezien de kwaliteiten van de fysiek sterke spits zou hij een toevoeging kunnen zijn in de voorste linie van de Tukkers. Veldwijk verliet vorige zomer Excelsior na 34 goals voor Nottingham Forest, waar hij een moeilijk seizoen kent en inmiddels zelfs genoegen moet nemen met een plek op de tribune. Het is niet onmogelijk dat zowel Nottingham als de 23-jarige aanvaller openstaan voor een eventuele verhuurperiode.

Het is belangrijk dat Twente kiest voor een spits die kan dienen als aanspeelpunt. Jarenlang hebben de Tukkers ervoor gekozen om met N’Kufo, de Jong en Janko een aanvalsleider op te stellen die als kapstok fungeerde. Spitsen die niet alleen makkelijk het net wisten te vinden, maar die, niet heel onbelangrijk, ook een bal konden vasthouden. Bovendien zorgt zo’n type spits voor meer variatie in het spel. Zo kan er bij nood ook worden gekozen voor een lange bal op de spits.

Kortom, ondanks het feit dat de spitspositie een ‘probleem’ lijkt te worden aankomende zomer, kan Twente met het aantrekken van Lars Veldwijk goede zaken doen. Puur kijkend naar de spitspositie, zou Twente er dan zelfs op vooruit zou gaan.

Met medewerking van @Sebaztiaaan