Column: PSV’s geheimpje

PSV veroverde dit weekend de 22e landstitel in de clubhistorie en verklapte in alle feestvreugde hoe het dat had geflikt. Dat heeft mogelijk z’n uitwerking op komend seizoen, voorspelt Stan in zijn maandagcolumn.
Alles had moeten wijken voor het kampioenschap, riep trainer Phillip Cocu over een volgelopen Stadhuisplein in Eindhoven. Memphis Depay had de avond ervoor al gezegd dat iedereen betrokken was geweest: van trainers tot spelers tot de materiaalman. Daarom was PSV dit jaar voor de 22e keer kampioen geworden.

In de zes seizoenen ervoor, toen PSV schromelijk mistastte, was dat namelijk niet zo. Toen wilde de materiaalman nog weleens de pionnetjes vergeten klaar te zetten voor een training, bleek Cocu op zaterdagavond een keer helemaal vergeten de opstelling te maken en ging Memphis elke avond stappen, ook als er zondag om 12:30 uur moest worden afgetrapt.

Toewijding was het toverwoord, juist dat had PSV kampioen gemaakt. Niet de falende concurrentie. Niet het feit dat Ajax en Feyenoord op de middag dat Eindhoven de titel vierde, zich om PSV’s soevereiniteit te onderstrepen nog maar eens blameerden tegen de nummers zestien en zeventien, inderdaad, de clubs die over een paar weken nacompetitie spelen.

PSV was kampioen geworden omdat iedereen in de pas liep. Dat was bij al die andere ploegen niet het geval. Bij Ajax was het een zooitje ongeregeld, stelletje pubers: als er zes man op de training verscheen, was het veel. Bij Feyenoord hadden ze het, om het mislopen van de titel te maskeren, het hele jaar over volgend seizoen. In Rotterdams gedachten heeft Dirk Kuijt de club al naar vijf toekomstige landstitels geschoten en op de momenten waarop andere clubs wedstrijdbesprekingen hielden, zaten ze in Rotterdam om de tafel met John Guidetti – elke week weer.

FC Twente – moet ik verder tikken? – bleek bedonderd door ene Joop Munsterman die in een ver verleden een landstitel gefaket had (dit moet nog uitkomen, je hebt het niet van mij). Wat houden we over? Vitesse, filiaaltje van Chelsea. AZ, opleidingscentrum van Ajax. PEC Zwolle, alleen in staat bekers te winnen.

PSV is kampioen geworden, om de simpele reden dat er geen andere ploeg was die wist wat je moet doen om aan het einde van de rit de beste te zijn. Gewoon je taak uitvoeren. Een trainer moet trainen, een materiaalman zet de materialen neer en een aanvoerder roept heel hard dat hij de boel bij elkaar houdt. Vraag Georginio Wijnaldum eens wat dat is, de boel bij elkaar houden. Ik denk dat hij je het antwoord schuldig moet blijven.

Het geheim van PSV, het geheim van de landstitel. Het is verklapt en volgend jaar zullen alle clubs de ingewonnen informatie gebruiken. Het wordt het eerste seizoen waarin er geen gekke dingen gebeuren, het wordt het eerste seizoen zonder kampioen. Tot de laatste speeldag spannend, hoop ik.

Foto bovenaan: eurosport.com.