De reünie van de Gebroeders Middelmaat

De terugkeer van Viktor Elm bij Kalmar FF zou je clubliefde kunnen noemen, maar is nog meer een daad van broederliefde. De middenvelder is namelijk herenigd met zijn bloedverwanten Rasmus en David. Tijd om terug te kijken op een tijdperk van drie fantastisch middelmatige spelers.

In een ver verleden speelde een elftal vol inmiddels vergeten Feyenoorders – zoals Serginho Greene, Diego Biseswar en Theo Lucius – een Europese wedstrijd tegen Kalmar FF. Er was niet heel veel bekend over de Zweedse ploeg, behalve dat er maar liefst drie broers in het team speelden: de gebroerders Elm. Eén van hen, Viktor, scoorde in De Kuip. Gelukkig voor de Rotterdammers kon de ploeg de nederlaag in de return goedmaken.

Maar de wereld had kennis gemaakt met David, Viktor en Rasmus Elm. Ongetwijfeld droomden de drie broers van een gezamenlijke carrière langs clubs als Bayern Munchen en Real Madrid. Maar in 2008 probeerden ze met Kalmar tevergeefs Feyenoord uit de Europa League te stoten. Een jaar later spreidden ze hun vleugels, ieder bij een andere club. Klaar om te wereld te veroveren.

David, de oudste, ging zijn geluk beproeven bij Fulham. Na slechts tien wedstrijden in twee jaar, verkaste de enige spits van de Elm-familie naar IF Elfsborg. In 2013 keerde David als eerste terug bij Kalmar FF.

Viktor, de middelste, tekende een contract bij SC Heerenveen. In Friesland kwam hij tot 102 wedstrijden en 15 goals, waarna AZ hem wegplukte. Deze week kondigde de middenvelder zijn vertrek naar Kalmar FF aan.

Rasmus, de jongste, dook in 2009 al op in AZ. Vlak nadat zijn broer Viktor in Alkmaar neerstreek, pakte hij zijn biezen om naar Moskou te vertrekken. Bij CSKA ging het twee seizoenen precies goed. Vorig seizoen kampte Rasmus met gezondheidsklachten, waarschijnlijk de voornaamste reden dat hij in januari van dit jaar naar Kalmar FF verkaste.

Iedere broer koos zijn eigen pad, maar geen enkel pad leidde naar de absolute top. Nergens zullen de broers ook een standbeeld krijgen. Jammer. David had de route met de minste spotlights, terwijl ook Rasmus en Viktor nooit echt excelleerden. De twee middenvelders bleken de perfecte Eredivisie-voetballers. Boterham-met-kaas-voetballers die je pas opmerkte als ze er niet waren, net zoals Wout Brama.

De droom van de Elm Brothers kwam gedeeltelijk uit. Ze spelen gezamenlijk bij een profclub, alleen niet bij eentje van het statuur van Bayern Munchen of Real Madrid. Het tragische lot van broers, wier naam al in het woord ‘middelmaat’ verstopt zit.

Foto bovenaan: De gebroeders Elm tijdens hun eerste gezamenlijke periode bij Kalmar FF (Bron: expressen.se)