De Witte Keniaan komt eraan

Lucas Woudenberg heeft eindelijk zijn competitiedebuut gemaakt voor Feyenoord. In de uitwedstrijd tegen FC Utrecht mocht hij in de tweede helft invallen voor Miquel Nelom. De wedstrijd eindigde in 0-0 en Feyenoord speelde allesbehalve imponerend, maar Woudenberg was één van de weinigen die positief werd uitgelicht, en kan dus terugkijken op een geslaagde vuurdoop.

Debuteren in Feyenoord 1: het is een mijlpaal waar Woudenberg ongetwijfeld lang naar heeft uitgekeken. Al vanaf zijn jonge kinderjaren loopt hij, met zijn witblonde coupe, de plaggen uit het veld op Varkenoord. Met jongens als Terence Kongolo en Jean-Paul Boëtius heeft hij al menig maal op het veld gestaan. Waar zij reeds eerder de stap maakten van de ene naar de andere kant van de Coen Moulijnweg, bracht de inmiddels 20-jarige Woudenberg eerst nog even een jaartje door op Woudestein, waar hij met Excelsior promotie afdwong naar de Eredivisie. Dit seizoen zit hij vast bij de selectie van trainer Fred Rutten, tekende hij een nieuw contract tot 2018 en is de toekomst dus ook voor Woudenberg rood-wit gekleurd.

Dat Woudenberg wat langer moest wachten tot hij mocht opdraven in het eerste elftal heeft wellicht te maken met zijn type spel. Het is geen spectaculaire linksback, geen vleugelverdediger à la Jetro Willems met een splijtende pass in de benen. Het oogt allemaal wat zakelijker. Het handelsmerk van Woudenberg is niet een wervelende individuele actie, maar zijn ongekende longinhoud. In de voorbereiding liep naar verluidt bij elke duurloop de hele selectie achter de onvermoeibare Woudenberg aan. Niet voor niets werd hij op Varkenoord al lange tijd ‘De Witte Keniaan’ genoemd.

Al vanaf de eerste keer dat ik Woudenberg op Varkenoord zag spelen ben ik een beetje fan. ‘De beste linksback van de wereld tot het tegendeel is bewezen’ noem ik hem wel eens, gekscherend natuurlijk. Op het moment dat hij afgelopen zondag inviel, maar ook voor de Europa League-wedstrijd tegen Standard Luik waarin hij al meedeed, had ik dan ook stiekem een beetje gezonde wedstrijdspanning. Want een ‘Mats van Huijgevoort-scenario’ – één keer mogen opdraven, de meest ongelukkige wedstrijd van je leven spelen en vervolgens door de plee van de Jupiler League worden gespoeld – kan zich natuurlijk ook zomaar voltrekken (dan is het tegendeel wel heel snel bewezen).

Gelukkig voor Woudenberg verliep zijn debuut een stuk beter. Door een blessure van Nelom zal hij hoogstwaarschijnlijk zondag in de basis starten tegen NAC Breda. Vanaf heden zou de strijd met Nelom dan ook definitief kunnen losbarsten. Inzet: de linksbackpositie in Feyenoord 1 voor de komende jaren. Op basis van ruw talent legt Woudenberg het wellicht af, maar kijk niet raar op als De Witte Keniaan uiteindelijk de langste adem heeft.

Foto bovenaan: fr12.nl.