Degradatie heeft van NEC een snelle leerling gemaakt

NEC moet nog even elf wedstrijdjes spelen en dan mag de Nijmeegse ploeg zich weer verheugen op de Eredivisie. Na de degradatie was er de begrijpelijke teleurstelling, maar de club rechtte razendsnel de rug. NEC lijkt een snelle leerling.

Voor het eerst sinds het seizoen 2001-2002 degradeerden er vorig seizoen maar liefst drie ploegen uit de Eredivisie. Naast NEC daalden ook Roda JC als nummer achttien en RKC als nummer zestien via de play-offs een niveau. De Limburgers kijken al wekenlang tegen een enorme achterstand op NEC aan en lijken afgelopen weekend de knock-out te hebben geïncasseerd. Voor de Waalwijkers bracht de degradatie alleen maar meer en meer zorgen, met de laatste positie als triest dieptepunt.

Seizoen 2013-2014

Het seizoen waarin NEC degradeerde, was een tumultueuze. Na slechts drie wedstrijden werd trainer Alex Pastoor op straat gezet, waarna Anton Janssen hem opvolgde. In die zomerperiode werd ook de portemonnee getrokken, en dat leverde een aardig vreemdelingenlegioen op. Duitsers, Belgen, IJslanders, een Tsjech, een Slowaak, een Schot, een Deen. Ook werd er een Iraniër uit de hoge hoed getoverd, daarover later meer.

In de 31 wedstrijden onder Janssen pakte NEC zoveel punten dat het van de achttiende naar de zeventiende positie steeg. Vervolgens werden de Nijmegenaren in de eerste ronde van de play-offs verslagen door Sparta en degradeerden. Een klein lichtpuntje in alle duisternis was het bereiken van de halve finale van de beker. De uiteindelijke bekerwinnaar PEC Zwolle bleek een maatje te groot.

Zoals een promovendus als doel heeft niet meteen terug te keren, heeft een gedegradeerde club een terugkeer uiteraard als belangrijkste agendapunt. Het daadkrachtige NEC pakte de gereedschapskist en ging aan de slag.

Opruiming

NEC werkte in de zomer van 2014 bijna alle buitenlanders die in het jaar ervoor binnengewandeld waren weer de deur uit. Voortaan lag de focus op Nederlandse spelers, of in ieder geval spelers die de Nederlandse taal machtig zijn. Tussen de nieuwelingen zat wel nog een Duitse Venezolaan en een IJslander, maar kwaliteit ging duidelijk boven kwantiteit. Bovendien werd er met Ruud Brood een ervaren trainer voor de groep gezet.

Er moest immers gesneden worden in de kosten. Zoals directeur Bart van Ingen afgelopen zondag benadrukte: “We hebben in het verleden te ruim in ons jasje gezeten, we moeten nu de tering naar de nering zetten.” Zo werkte NEC in de eredivisie nog met een spelersbudget tussen de 4,5 en 5 miljoen euro, volgend jaar zal de club het op datzelfde niveau met 2,5 tot 3 miljoen euro moeten doen. En maandag werd bekend dat de Nijmegenaren nog maar met drie jeugdtrainers gaan werken in plaats van de huidige vijf.

Ondanks de broodnodige bezuinigingen heeft NEC ook geïnvesteerd om die vurig gewenste terugkeer te realiseren. Zo was Iraniër Alireza Jahanbakhsh één van de vele exotische zomeraankopen in 2013. En als niet-EU-speler een extra dure, hij strijkt naar verluidt een paar ton salaris op. Maar de talentvolle flankspeler bleef en daar plukt de club nu de vruchten van. Samen met de Duitse Venezolaan Christian Santos en de ‘oerhollandse’ Sjoerd Ars vormt hij een gevaarlijk aanvalstrio dat gezamenlijk al 47 van de 73 goals maakte.

Toekomst

Natuurlijk is het aanlokkelijk om je in de hosanna-stemming te verliezen en aan te sluiten in de komende polonaise. Van de clubs die de afgelopen vijf seizoenen degradeerden, lukte het alleen Willem II (tot twee keer toe) om in het seizoen direct na de degradatie weer kampioen te worden en terug te keren. Maar het biedt geen enkele garantie voor prestaties op het hoogste profniveau. De Nijmeegse fans zullen wijzen naar PEC Zwolle, SC Cambuur en wederom Willem II, maar de Tilburgers degradeerden in het seizoen 2012-2013 in het eerste seizoen na hun promotie.

En zo kan er van alles misgaan in Nijmegen. Feit is dat NEC na de degradatie het juiste gereedschap heeft gehanteerd en heeft aangetoond dat de club een razendsnelle leerling is. Met als beloning de terugkeer naar de Eredivisie.

Foto: gemistvoornmt.nl