Interview met Neal Petersen, presentator Afkicken TV

Elke maand brengen wij een stukje van het nieuwe voetbaljournalistieke landschap van Nederland in kaart. Deze maand is het de beurt aan Neal Petersens kersverse Afkicken TV, een online talkshow die ons elke maandag een boel interessante namen en onderwerpen voor gaat schotelen.

Neal Petersen is de man die tijdens het WK het behoorlijk succesvolle WK Daily maakte, een dagelijkse online talkshow over alles wat met het WK te maken had. De voormalig Programma Directeur van Infostrada Sports heeft nu samen met zijn oud-collega Joris Boerhof (oud-COO Infostrada Sports) Yiro opgericht. Yiro is een nieuw online tv-kanaal. Hun eerste productie is Afkicken TV. Met een klein budget maar met veel kennis en passie probeert Afkicken TV een fris alternatief te bieden voor wat je wekelijks op tv kunt zien. Met namen als Eljero Elia, Ronald Koeman, Sven van Beek en Royston Drenthe heeft het programma in de eerste twee afleveringen al laten zien dat het mooie namen te spreken kan krijgen. Neal en zijn team zijn razend druk in de beginweken van dit project, maar tussendoor had hij nog even tijd om een (iets korter dan je van ons gewend bent) interview te geven.

Wat vind je van de Nederlandse journalistiek in het algemeen?

Het is een ruim begrip, de Nederlandse voetbaljournalistiek. Ik denk dat we genoeg klagen met zijn allen, maar dat het niveau prima is. Qua schrijven blijft het blad Voetbal International van een enorm hoog niveau. Online lees ik graag artikelen van de mannen van Catenaccio. Analyseprogramma’s op tv kijk ik zelf amper omdat er vaak maar wat geroepen wordt. Dat doen sommige commentatoren ook. Mannen als Jeroen Grueter, Mark van Rijswijk en Jeroen Elshoff vind ik daarom altijd fijn om te horen. Bij die mannen weet je dat ze niet zomaar iets roepen.

Wat vind je van de nieuwe initiatieven die de laatste jaren zijn ontstaan op het gebied van blogs, tijdschriften en Twitteraccounts als @DuBlanqeBogarde?

DBB is een prachtig fenomeen, al komt hij de laatste tijd wel met minder scoops, helaas. Voor de rest vind ik het mooi dat partijen als Catenaccio zijn ontstaan. Geboren uit passie en met de nodige kennis aanwezig laten ze zien hoe zaken in elkaar steken. En geven daarmee vaak andere, luie journalisten die zomaar iets roepen (on)bewust een wake-up call.

Wat is het doel van Afkicken TV, wat willen jullie toevoegen aan het huidige aanbod?

Wij willen een voetbalinhoudelijk programma, waarbij de hoofdrolspelers (voetballers en trainers) zelf aan tafel zitten, of via Skype inbellen. Daarnaast veel interactie met onze kijkers en volgers. We hebben niet de illusie dat we een concurrent zijn van het huidige aanbod, omdat wij met hele andere budgetten werken. We hopen wel dat voetbalfans zien en merken dat het programma veel passie en kennis uitstraalt.

Waren de eerste afleveringen een succes?

We hebben heel veel reacties ontvangen, waar ik heel blij om ben. Het zal nog een tijdje duren voordat alle aandachtspunten behandeld zijn, maar we mogen niet ontevreden zijn. We trekken nu al enorm veel kijkers, en dat zonder enige vorm van marketing. Het programma gaat met de week beter worden, zowel technisch als inhoudelijk.

Denk je dat dit soort online (praat)programma’s over voetbal de toekomst hebben?

Tv zal altijd wel blijven bestaan, maar ik geloof er zeker in dat online partijen zich ook zullen gaan roeren.

Hoe zien jullie de toekomst van Afkicken TV?

We gaan rustig doorbouwen met onze programmering. Eerst zorgen dat de maandaguitzending goed staat en dan andere dagen in gaan vullen. De ontwikkeling van Afkicken past prima in hoe we dat voor ons zien binnen Yiro. Met goede mensen werken aan een inhoudelijk programma en dat dan langzaam verder laten doorontwikkelen.

Hoe ziet over 10 jaar de voetbaljournalistiek eruit?

Laten we hopen dat de focus dan nog meer ligt op de inhoud. Dat zou een fijn vooruitzicht zijn.

Foto bovenaan: yiro.nl.