Van Praags kandidaatstelling is in het voordeel van Blatter

Gisteren kondigde onze Michael van Praag aan een poging te doen Sepp Blatter van de FIFA-troon te stoten. Het hoofd van de KNVB zegt dat “iemand het moet doen” in Europa, en omdat er nog niemand was doet hij het maar. Dapper, maar moet iemand het wel doen in Europa? Of speel je Blatter dan juist in de kaart?

Laten we vooropstellen dat Van Praag de ideale man zou zijn om de voetbalsport te verlossen van Blatter. Hij heeft jarenlange ervaring, is een integere man en kan indien nodig ook harde politieke spelletjes spelen die nou eenmaal nodig zijn om de Zwitserse FIFA-koning te onttronen. Er is alleen één probleem: er zijn nu te veel kandidaten. Even een korte geheugenververser over hoe dit spelletje werkt: voor 29 januari moeten de mannen die zich kandidaat willen stellen (naast Van Praag zijn dat Prins Ali Bin Hussein, Jerome Champagne en David Ginola) kunnen overleggen dat minstens vijf FIFA-lidstaten op ze gaan stemmen. De kandidaten die dit voor elkaar krijgen zullen mogen strijden tegen eindbaas Blatter. Elk land mag vervolgens 0p 29 mei stemmen op één kandidaat, hoe dit precies verloopt is strikt geheim (het blijft de FIFA hè).

David Ginola, de Franse oud-voetballer die “het heel serieus neemt” en zich met steun van een bookmaker verkiesbaar heeft gesteld, heeft geen enkele kans om na 29 januari nog in de race te zijn. Jerome Champagne wel, maar de Fransman is een vriendje van Blatter en lijkt door de Zwitser naar voren geschoven te zijn (ook al roept hij zelf natuurlijk om hervorming en transparantie). Prins Ali Bin Hussein had tot voor gisteren de beste kans om Blatter echt uit te dagen. De Prins van Jordanië is nu vice-president van de FIFA, heeft een onbevlekt blazoen en is erg invloedrijk in het Midden-Oosten. Ook Prins Ali roept om hervorming, maar uit de mond van deze man klinkt het een stuk overtuigender. Hij zal waarschijnlijk vijf stemmen kunnen overleggen.

En dan is er nu dus nog Van Praag bij gekomen. Vier uitdagers, waarvan er wellicht drie daadwerkelijk tegen Blatter mogen strijden. Dat is te veel. Er zijn een boel landen die Blatter weg willen, dit zijn echter vooral de grotere landen in Europa en eventueel wat landen in het Midden-Oosten en Azië, een vrij klein deel van alle 209-lidstaten. Al deze landen moeten nu kiezen voor of Prins Ali, of Michael van Praag. De enige realistische kans om Sepp Blatter te kunnen bedreigen ontstaat echter door alle anti-Blatterlanden te verenigen en op één persoon te laten stemmen. Nu lijken deze landen versplinterd te raken.

Zondagavond, enkele uren voordat Van Praag besloot zich verkiesbaar te stellen, zei Blatter het volgende (weer stuitend schaamteloos): “Iedereen die van me af wil moet meedoen. Alle tegenstand komt, helaas – maar het is waar – uit Nyon (waar de UEFA zetelt, red.). Ze hebben de moed niet om mee te doen aan de verkiezing. Voetbal is een teamsport. Laten we samen een team vormen. Ik nodig de UEFA en vooral de leiders die me zo bitter aanvallen uit: Doe mee! Doe mee! Voetbal gaat om eenheid.” Een duidelijke uitdaging aan het adres van alle Europese bondleiders die de laatste maanden steeds feller roepen om verandering binnen de FIFA (lees: het einde van Blatter). Van Praag reageerde door zich verkiesbaar te stellen en dat is precies wat Blatter wilde.

De sluwe Zwitserse vos hoeft zich nu minder zorgen te maken om Prins Ali’s poging om al het anti-Blatter sentiment achter zich te krijgen. De FIFA-baas hoeft nu zelf niet meer met de Jordanische prins te concurreren, dat gaat Van Praag voor hem doen. En uiteindelijk zal Blatter, met de steun van vele kleine landen, meer stemmen vergaren dan zijn twee meest serieuze concurrenten. Want er is één ding dat deze voetbaldictator goed kan: politieke spelletjes spelen.

Foto bovenaan: skysports.com