Dit is het belangrijkste WK ooit

We denken dat je het wel met ons eens bent: Fuck FIFA. Voetbalfans over heel de wereld zijn er eindelijk van doordrongen dat Blatter en zijn mannetjes beter zo snel mogelijk op kunnen rotten. Om dat te bereiken is dit WK van heel groot belang.

Foto via Twitter

Foto via Twitter

Ergens tussen de Zwitserse Alpen huist het slechtste persbureau op aarde. Waar mensen werken die, als hun organisatie wordt beschuldigd van miljoenencorruptie en de dood van honderden arbeiders, met “ja maar dat is racisme” als antwoord komen. Mensen die bloedserieus hun grote baas influisteren dat als hij zegt dat zij die kritiek hebben racistisch zijn en discrimineren, ‘het volk’ dan wel stil zal zijn. En dat dramatisch slechte persbureau doet er ook nog eens meer dan een week over om zoiets te bedenken.

Misschien waren ze te druk bezig met hun tenenkrommende propagandafilm.

Zo’n onprofessioneel, wereldvreemd persbureau kan alleen maar werken voor één van de corruptste, meest kwaadaardige organisaties ter wereld. Kwaadaardig klinkt misschien een beetje tekenfilm-achtig, maar Blatter en zijn mensen zijn zo grotesk en belachelijk duidelijk evil dat ze zo uit een tekenfilm weggelopen lijken. Helaas is de FIFA keiharde realiteit.

Maar de wereld pikt het niet langer. Uitgerekend het land dat het meeste van voetbal houdt, Brazilië, gaf er een jaar geleden met massale protesten de aanzet voor. De mannen en vrouwen die daar, demonstrerend tegen de gigantische geldverspilling genaamd WK, voor het oog van de wereld door de Braziliaanse ME afgetuigd werden, openden datzelfde oog.

Tegenwoordig gaat er evenveel aandacht uit naar ‘gevaarlijke gek’ Blatter als naar het nieuwe kapsel van Neymar. Talloze media hebben het over de verrotte reputatie van de FIFA, iedereen die je in de kroeg spreekt vindt FIFA niks en Blatter een gore hond en zelfs bij de NOS durven ze voorzichtige kritiek te uiten. Ook grote FIFA-sponsors als Adidas, Coca-Cola, Sony en Visa trekken eindelijk hun bek open over wat de organisatie verkeerd doet.

En dan zijn er de voetbalhelden. Romário is al tijden kritisch op het WK in Brazilië (“de demonstranten hebben gelijk, ik sta achter ze”) en ook Diego Maradona was er eerder deze maand klaar mee: “De FIFA is een lelijk monster.” Vervolgens zou de FIFA hem het Maracaña niet in hebben gelaten.

Ook op bestuurlijk front wordt er nu eindelijk iets gedaan, met Michael van Praag voorop. Andere Europese voetbalbonden steunen ‘onze Michael’, die nu een brief gaat schrijven aan Sepp Blatter. Je kunt je afvragen of we er veel beter van worden als Blatter opstapt en we Michel Platini ervoor terug krijgen, maar slechter zal het in ieder geval moeilijk gaan.

Op het persbureau van de FIFA moeten ze nu toch ook wel door hebben dat ze voor een onmogelijke taak staan. Ze claimen met slogans als “For the Game, For the World” dat het WK een symbool voor de eenheid tussen alle landen en volkeren is, maar er zijn twee duidelijk gescheiden kampen. Aan de ene kant staan de voetballiefhebbers en aan de andere kant de zakelijke uitknijpers. De eerste groep is in de meerderheid, maar de tweede groep heeft wetten, overheden, een leger en financiële middelen om voetballiefhebbers om te kopen tot haar beschikking. Het WK in Brazilië is een veldslag in een oorlog tussen beide kampen, letterlijk en figuurlijk.

Nadat vorige week donderdag de eerste bal ging rollen is de aandacht van ’s werelds voetbalmedia toch vooral weer gericht op het mooie spelletje, en de protesten zijn voorlopig nog niet erg massaal. Wel erg heftig, zo werd er een paar dagen terug nog op demonstranten geschoten door politieagenten. Ook worden hier en daar websites van de FIFA en sponsors gehackt.  En dan is er nog het heuglijke feit dat Sepp Blatter niet meer in beeld komt op tv, omdat anders heel het stadion hem uitfluit. Goed werk, persbureau, zo geef je indirect toe dat Blatter inderdaad een dramatisch slecht imago heeft.

De FIFA en haar amateuristische persbureau (of propaganda-afdeling) hebben de zaken nog redelijk onder controle. We kijken voorlopig vooral naar hoe Nederland verrast, hoe Spanje door het ijs zakt en naar al die leuke wedstrijden. Maar tussen de Zwitserse Alpen zijn ze doodsbang voor één ding: uitschakeling van Brazilië. Stel je eens voor wat er dan gebeurt in de straten van São Paulo, Rio de Janeiro of Porto Alegre. Stel je eens voor hoe belangrijk dit WK dan kan worden voor de toekomst van de FIFA, en dus de voetbalsport. Fuck FIFA.

biobv-enzio