BV’s Niet Te Missen Magistrale Leestips: Week 49

BuitenkantVoetlogoII

Het weekend betekent in de voetbalwereld twee dingen: de nationale competities gaan (meestal) weer verder en Buitenkant Voet biedt zijn trouwe lezer fijn leesvoer om lekker op de bank tot zich te nemen. Deze week gaat het nog één keertje over de hele zaak rond Zahir Belounis. Verder komen ook de on-Engelse Premier League, de Panini-plaatjes, het schrijnende verhaal van Diego Mendieta en natuurlijk de WK-loting voorbij. Veel leesplezier!

The Guardian – ‘Is English football’s dismal marriage to the long ball heading towards divorce?’
Zondag 1 december
De term ‘kick ’n rush’ is niet voor niets Engels. Het land aan de andere kant van de Noordzee hebben deze speelstijl uitgevonden. Kenmerkend voor deze tactiek is de lange bal. Maar in de eredivisie van Engeland, de Premier League, doen ze niet meer zo aan de lange pass. Daarmee is de competitie erg on-Engels geworden. Sean Ingle gebruikt net niet te veel statistiek in zijn mooie artikel over de Premier League.

BBC – ‘Trapped Zahir Belounis planned to escape from Qatar before release’
Dinsdag 3 december
Het verhaal van Zahir Belounis is redelijk bekend. Hij dacht in Qatar een mooi, zorgeloos leven tegemoet te gaan. Totdat zijn club niet meer wilde betalen. Belounis wilde het land uit, samen met zijn gezin, maar de regels van Qatar stonden dat niet toe. Je bent niet vrij om de grens over te steken, je werkgever bepaalt wanneer dat toegestaan is. Ben Smith schreef een schitterend artikel, waarin Belounis aan het woord doet en opvallende uitspraken doet over onder anderen het WK 2022.

Eurosport – ‘Final Panini brother dies, but their creation is immortal’
Dinsdag 3 december
Geef het maar toe: Ook jij hebt ooit Panini-plaatjes verzameld. Iedereen kent de stickers met de beeltenis van op dat moment actieve voetballers. En natuurlijk de bijbehorende albums. Wat te denken van de frustraties, omdat er altijd één of meerdere spelers zo lastig te vinden waren. Terwijl andere spelers in bijna elk pakje bleken te zitten. Over de drie broers die deze legendarische verzamelingen hebben bedacht en uitgewerkt, schreef Eurosport een schitterend artikel naar aanleiding van het overlijden van de laatste Panini.

CNN – ‘The lonely death of Diego Mendieta: Football’s forgotten man’
Vrijdag 6 december
Diego Mendieta, de naam zal je waarschijnlijk niet veel zeggen. De Paraguayaan had geen bijzondere carrière, hij speelde onder anderen bij het Indonesische Persis Solo. De club betaalde maandenlang zijn salaris niet. Ook werd Mendieta getroffen door een redelijk vaak voorkomende infectie. Dit alles had vreselijke gevolgen. Toch hebben ze er in Indonesië niets van geleerd, zo blijkt uit het artikel van James Masters.

BleacherReport – ‘World Cup Group of Death 2014: Analyzing Most Difficult Draw in FIFA Tournament’
Vrijdag 6 december
Jahoor, er is een Poule des Doods! Gelukkig (of volgens Van Gaal jammer genoeg) zitten ‘wij’ er niet in. Nederland treft Spanje, Chili en Australië. Onze Oosterburen hebben het nog iets lastiger. Samen met Ghana, Portugal en de VS zit Duitsland in één groep. Niemand lijkt op voorhand zeker van een plek in de volgende ronde van het WK 2014. Of misschien toch wel? Hoe dodelijk is poule G eigenlijk? Tim Daniels legt het één en ander uit.