Blatter niks beter dan Erdogan? Wat zijn camera’s niet filmen

Protesten tegen de Confederations Cup

Terwijl Andrés Iniesta, Neymar, Andrea Pirlo en Keisuke Honda tientallen FIFA-camera’s op zich gericht hebben en de wereld proberen te laten zien wie de beste is op het ‘mini-WK’, de Confederations Cup, staan er buiten de stadions honderden mensen die wellicht nooit op tv zullen komen. Behalve misschien als ze, neergeschoten met rubberen kogels en als ongedierte verdelgd met traangas van een weg af gesleept worden richting een ambulance. Op het moment dat Neymar de Brazilianen in Estádio Nacional Mané Garrincha in Brasilía en achter de televisies verspreid over het hele, enorme land liet juichen, was er voor zijn landgenoten buiten het stadion bitter weinig om blij mee te zijn. Terwijl de Braziliaanse elf streden tegen de Japanners, streden deze, volgens ESPN 200 en volgens BBC Sport duizend, demonstranten tegen hun eigen landgenoten. Dertig raakten er gewond doordat de politie traangas en rubberen kogels op hen loslieten. De demonstranten baalden van de enorme kosten die de Confederations Cup en het WK van volgend jaar met zich meebrengen. De FIFA – met de mond vol van ‘respect’ en ‘fair play’ – liet het allemaal gebeuren. Als er maar gewoon doorgevoetbald kon worden.

Het strijdtoneel – van de voetbalteams dan – in Brasilía, een kolossale voetbaltempel gewijd aan de Braziliaanse godheid Garrincha, kostte 447 miljoen euro en staat na het WK hoogstwaarschijnlijk leeg. Brasilía heeft geen team in de hoogste twee divisies, en al helemaal geen team dat 71.500 stoeltjes kan uitverkopen. Weggegooid geld dus. De Brasilíanen en ook Brazilianen in andere delen van het land, pikken dit niet. Wat nog erger is dan het weggooien van al dit geld, is dat het ook nog eens overheidsgeld is. De FIFA en de Braziliaanse regering hadden beloofd dat particulier geld de peperdure stadions zou gaan betalen, maar uiteindelijk heeft de overheid voorlopig meer dan negentig procent van de kosten gelapt. Miljoenen Brazilianen in sloppenwijken sterven letterlijk van de armoede, maar de overheid stopt haar geld liever in een paar voetbalstadions, waarvan er een aantal na het WK levenloze ruïnes zullen worden. Terwijl ondertussen de kosten voor openbaar vervoer de pan uit rijzen.

Blatter en Erdogan

In Istanbul staan hooligans van Besiktas, Galatasaray en Fenerbahçe zij aan zij onder de Turkse vlag, de FIFA en gastland Brazilië mogen hopen dat de torcidas organizadas van clubs als Flamengo en Fluminense de handen niet ineen slaan om de demonstranten in Brazilië te helpen. In Istanbul vecht men tegen dictator Erdogan, de Brazilianen knokken tegen dictator Blatter, die in hun land is neergedaald. Sepp Blatter, de vaak corrupt maar door de FIFA zelf ‘onhandig’ genoemde voorzitter van de wereldvoetbalbond, zoog eerder al de economie in landen als Japan en Zuid-Korea, Duitsland en Zuid-Afrika leeg en begint nu aan het smakelijke hapje Brazilië. De FIFA hoeft over dergelijke toernooien altijd extreem weinig belasting te betalen en is – ondanks de mythe dat het organiseren van een groot voetbaltoernooi een economische boost betekent voor een land – de enige die echt met een volle portemonnee het toernooi verlaat. Vandaar de brede glimlach van Blatter als hij weer eens een prijs mag uitreiken aan de winnaars van zo’n toernooi: want híj is de echte winnaar.

De verrotte reputatie van de FIFA

Dit soort problemen geldt ook voor andere grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen van 2012 of de Winterspelen van 2014, maar de FIFA heeft pas echt een reputatie als het aankomt op corruptie en dictatoriale trekjes, geld aannemend van de landen die het meeste bieden om een toernooi te mogen organiseren en vervolgens de macht in dat land zo’n beetje overnemend. Geloof het of niet, maar officieel is de FIFA een non-profitorganisatie. Dat nu zelfs de Brazilianen, misschien wel het meest voetbalgekke volk ter wereld, opstaan tegen de FIFA, laat zien hoe weinig liefde en ‘respect’ de FIFA tegenwoordig van voetbalsupporters kan verwachten. Brazilië, waar nog steeds relatief meer mensen onder de armoedegrens leven dan in het huidige Griekenland, pikt de praktijken van de FIFA niet langer. Inmiddels hebben Daniel Alves en Dante, verdedigers van het nationale team, aangegeven dat zij de mening van de demonstranten delen.

Voetbal is machtig. Dat komt doordat de sport zo toegankelijk is, iedereen kan het, en het kan iedereen verenigen. Zet 22 man uit 22 verschillende landen op een voetbalveld en geef ze een bal, binnen een minuut zal er een verstandhouding ontstaan, zullen ze elkaar begrijpen en respecteren. Bovendien kan voetbal een land hoop geven en een volk samenbinden op een manier zoals weinig andere zaken dat kunnen. Gisteravond werd dat nog maar eens onderstreept, toen Tahiti en Nigeria (toevallig de landen wiens vertegenwoordigers in 2010 ontmaskerd werden als corrupte slechteriken) het tegen elkaar opnamen in Belo Horizonte. De Tahitianen, vissers, palmboomklimmers, telefoon-operators en werklozen uit een piepklein eiland in Oceanië, mochten plots schitterend op een wereldpodium, met miljoenen mensen van over heel de wereld die voor het sympathieke team juichten. De reportages over Tahiti zijn hartverwarmend. Zij zijn precies het tegenovergestelde van wat de voetbalwereld, met al het geld, de belangen en de machtsspelletjes, is geworden. Ze voetballen gewoon, voor de eer en voor hun vaderland. Meer niet. En voetbalfans van over heel de wereld prijzen ze erom en maken van deze mislukkelingen onwaarschijnlijke helden. Voetbal kan dat. Voetbal is machtig. Helaas wordt het voetbal bestuurd door een organisatie die die macht systematisch misbruikt om bakken en bakken met geld overal weg te graaien.

Demonstranten in Rio de Janeiro

En ondertussen degenen die daar iets tegen willen doen, zoals de Braziliaanse demonstranten, de mond snoert. Gisteravond, terwijl Tahiti en Nigeria streden, vonden gigantische demonstraties plaats in Rio de Janeiro (foto), São Paulo en Brasilía. De politie sloeg hard terug, weer met traangas en rubberen kogels. De Braziliaanse journalist Igor Resende werd eveneens geraakt. Blatter verklaart ondertussen doodleuk: “Voetbal is sterker dan de ontevredenheid van mensen. De overheid doet er iets aan, zodra het WK begint zullen de mensen het begrijpen en stoppen.” De FIFA is de ‘dark side’ van ‘the beautiful game’, en in plaats van het voetbal mooier en beter te maken, zorgt de FIFA voor heel veel lelijks. De slogan ‘For the Game. For the World’ kan beter veranderd worden in ‘For our Bank accounts’. Prehistorische regels wat betreft doellijntechnologie zijn nog wel te accepteren, maar dat de FIFA haar imperium machtiger en machtiger maakt over de ruggen van arme mensen wereldwijd is een totale schande. Garrincha draait zich om in zijn graf als hij erachter komt dat deze organisatie een waardeloos stadion naar hem vernoemt, op kosten van de belastingbetaler. We zien nu dat de ruggen zich aan het rechten zijn en steeds meer mensen het niet langer accepteren. Anonymous Brasil heeft de website van het Wereldkampioenschap gehackt en zendt daar nu beelden uit van de protesten, die hard worden neergeslagen. De beelden die de FIFA niet wil dat je ziet, klik snel hier voor ze verwijderd worden.

Tijd voor verandering

Het wordt tijd dat de FIFA hetzelfde gaat doen als een club als Bayern München lang geleden deed, en wat Ajax en Feyenoord hier in Nederland de laatste jaren doen: voetbalmensen aanstellen, die weten waar het om draait, en niet een stel halve zakenmannen met een geilheid voor geld de regeltjes laten bedenken. En dan liever wel voetbalmensen die competetent zijn, in tegenstelling tot Michel Platini. Om te zorgen dat voetbalsprookjes als die van Tahiti eerder regel dan uitzondering worden, en dat nachtmerries als die zich momenteel buiten de Braziliaanse stadion afspelen, tot het verleden zullen behoren en de Zwitserse Erdogan zijn zakken niet meer kan vullen. Dan kunnen Iniesta, Neymar, Pirlo en Honda de wereld betoveren op een manier waarop echt íedereen ervan kan genieten. For the Game. For the World. Ik zou het niet beter kunnen zeggen.