Blik Vooruit #5: Gor Mahia

In augustus barst een groot deel van de clubcompetities weer los. En waar de focus altijd ligt op onze eigen Eredivisie, of op de andere bekende divisies, gaan wij het net even anders doen. Wij lichten een club uit de wat minder voor de hand liggende competities uit. Vandaag de vijfde en laatste aflevering: Gor Mahia.

Het komende seizoen van de Keniaanse Premier League is pas het eerste dat in de zomer begint en in het voorjaar eindigt. In oktober 2018 eindigde het laatste seizoen dat binnen één kalenderjaar werd afgewerkt, waarna er twee maanden later al weer een nieuw seizoen begon. En deze maand is de verschuiving compleet, en volgt de Premier League het zomer-tot-lente-schema.

De genoemde verandering had weinig tot geen invloed op Gor Mahia. De ploeg uit de hoofdstad Nairobi won de afgelopen drie edities van de Premier League. Daarmee herhaalde Gor Mahia het kunststukje uit de seizoenen 2013-2015. In totaal staan er achttien landstitels in de prijzenkast, zes meer dan bij runner-up (en stadsgenoot) AFC Leopards.

Gor Mahia gaat onder leiding van de Turks-Engelse trainer Hassan Oktay op jacht naar het vierde kampioenschap op rij. De coach heeft al een carrière in Engeland op zijn cv. Zo trainde hij in de jeugd van West Ham United, Norwich City en Watford, en was hij al eens hoofdcoach bij het inmiddels ter ziele gegane Thurrock FC, en bij Grey’s Athletic FC en Braintree Town FC.

Transfers

Echt actief was Gor Mahia niet op de transfermarkt. Maar die noodzaak was er ook niet. Afgelopen seizoen scoorde de Nairobische ploeg niet alleen de meest goals, maar kreeg het ook de minste tegen van de hele competitie. Enigszins opvallend is het ontbreken van een absolute topscorer. Nummer twee van de ranglijst Sofapaka had in de Oegandees Umaru Kasumba een veelscorende spits. Hij scoorde zeventien goals, evenals Kakamega Homeboyz-speler Allan Wetende Wanga en Enosh Ochieng van Ulinzi Stars. Bij Gor Mahia verdeelden Nicholas Kipkirui (negen goals), Samuel Ouha Onyango (acht goals) en de Rwandees Jacques Tuyisenge (acht goals) een groot deel van de productie.

De verdedigende veteraan Haron Shakava vertrok naar het Zambiaanse Nkana FC, en linksbuiten Francis Kahata komt dit seizoen uit voor Simba FC uit Tanzania. Voor de positie van linkeraanvaller werd Clifton Miheso weggeplukt bij het Portugese CO Montijo. Daarnaast betaalde Gor Mahia omgerekend 25 duizend euro aan het Rwandese Rayon Sports voor de eveneens Rwandese middenvelder Djabel Manishimwe, en haalde het de Ghanese spits Francis Afriyie uit de poel van clubloze spelers.

Prognose

Als recordkampioen en competitiewinnaar van de laatste drie seizoenen kan Gor Mahia de favorietenrol niet ontlopen. De drie topscorers van de vorige jaargang zijn behouden, en dat geldt ook voor een groot deel van de basiself. Daar staat tegenover dat concurrent Sofapaka zijn topscorer zag vertrekken naar de Zambiaanse club Zesco United FC. Onder de spelers die vertrokken, bevinden zich ook onder andere aanvaller Stephen Waruru en doelman Justin Ndikumana.

Bandari FC, de runner-up van vorig seizoen, lijkt wel sterker geworden, onder andere door het contracteren van de eerder genoemde Ndikumana. Cliff Kasuti werd weggeplukt bij datzelfde Sofapaka. Daarnaast contracteerde de club Danson Chetambe, vorig seizoen de uitblinker bij Zoo Kericho.

Het lijkt erop dat de titelstrijd een ‘two horse race’ wordt tussen Gor Mahia en Bandari FC. En waarschijnlijk trekt de regerend landskampioen dan toch (weer) aan het langste eind.