De 6… transfercategorieën van afgelopen zomer

Er zijn zo veel transfers elke zomer en elke winter, dat kan geen enkel normaal mens bijhouden. Dus leek het ons een goed idee om transfers op te delen in categorieën.

1. De Brama-transfer

Vernoemd naar de enige echte Wout Brama. De middenvelder wilde in 2014 meer van de wereld zien na vele jaren bij FC Twente gevoetbald te hebben. Een stage bij Huddersfield Town leverde niets op. Uiteindelijk kwam avonturier Brama uit bij… PEC Zwolle. De club die hemelsbreed een kilometer of 60 verderop speelt. Een aantal jaar later koos de middenvelder alsnog voor het avontuur, door een halfjaar bij het Australische Central Coast Mariners te gaan spelen. Inmiddels staat hij onder contract bij zijn oude liefde FC Twente.

Jurgen Mattheij ruilde Excelsior in voor Sparta. De verdediger speelde sinds 2011 voor de Kralingers, zowel in de Eerste Divisie als in de Eredivisie. Na de degradatie van zijn club afgelopen seizoen, besloot hij een andere club te gaan zoeken. Uiteindelijk werd het dus stadsgenoot Sparta.

Marcos Llorente stapte over van Real Madrid naar Atletico Madrid. De Spanjaard werd opgeleid door de Koninklijke, maar wist nooit echt door te breken. Ook op huurbasis bij Alaves kon hij Real niet overtuigen om hem te houden. Dus leek het hem een goed idee om eens een club te zoeken, waar hij wel speeltijd zou kunnen krijgen. Het werd stadsgenoot Atletico.

2. Follow The Leader

Trainers hebben zo hun oogappeltjes, en ook spelers hebben zo hun favoriete trainers. Dus neemt een verhuizende coach nog wel eens één of meerdere spelers mee, of probeert de voetballer mee over te stappen. In het verleden haalde Pep Guardiola, vlak nadat hij had getekend bij Bayern, zijn oogappel Thiago Alcantara naar Duitsland. En er waren geruchten dat de middenvelder ook naar Manchester City zou komen. Overigens hoeft de transfer niet direct plaats te vinden, het kan ook zijn dat een trainer na meerdere verhuizingen een oude bekende oppikt.

Adam Maher stapte over van AZ naar FC Utrecht. Na zijn doorbraak bij AZ speelde de middenvelder voor PSV, Osmanlispor en FC Twente, voor hij weer terugkeerde in Alkmaar. Onder trainer John van den Brom bloeide hij weer op en liet hij soms weer flitsen zien van de oude Maher. Nadat bekend werd dat de AZ-trainer naar Utrecht zou verhuizen, liet hij intern al snel weten dat hij zijn oogappel wilde meenemen. En daar zei Maher zeker geen nee tegen.

Liam Kelly werd door Feyenoord weggeplukt bij Reading. De eerste echte baan als trainer voor Jaap Stam was bij het Engelse Reading. Na een prima jaar en een minder tweede seizoen werd de trainer weggestuurd. Na een redelijk succesvolle periode bij Zwolle, maakte Stam promotie. Eenmaal bij Feyenoord dacht hij terug aan één van zijn sterspelers van zijn eerste club. Kelly liet zijn contract ontbinden en stapte over naar De Kuip.

3. Het Moetje

Sinds enkele jaren zijn clubs aan extra regels gebonden, en dat heeft invloed op het transferbeleid. Deels althans. Want wetten hebben mazen, en die gaan gevonden worden. Financial Fair Play is te omzeilen door een sponsor geld aan de speler te laten geven, waarmee hij zijn contract kan afkopen (Neymar), of je tovert met een huurconstructie en gespreide betaling (Kylian Mbappé). De Engelse clubs hebben te maken met de homegrown-rule, dat wil zeggen dat een bepaald aantal spelers een aantal jaar in de eigen jeugdopleiding gezeten moet hebben. In dat geval telt de speler namelijk als jeugdproduct (oftewel homegrown).

Angeliño verruilde PSV voor Manchester City. Toegegeven, de Braziliaanse linksback speelde na zijn avontuur bij NAC Breda een uitstekend seizoen bij PSV. Maar om nou te zeggen dat hij het niveau van de Europese top haalde? Manchester City leidde Angeliño zelf op, en besloot hem terug te halen, om aan de eerdergenoemde homegrown-rule te voldoen.

Harry Maguire werd door Manchester United gekocht van Leicester City. Maguire speelde de afgelopen twee seizoenen zo goed bij de kampioen van 2016 dat hij al negentien interlands voor Engeland speelde. Dus de transfer naar ManU is misschien, zeker ook gezien de huidige status van The Red Devils, niet heel raar. Alleen ontving Leicester zo’n 88 miljoen euro, meer dan Southampton toucheerde voor Virgil van Dijk. De homegrown-rule drijft prijzen flink op.

4. The Neverending Story

Op papier is het principe van de transfermarkt simpel: Als je een speler wil hebben, ga je onderhandelen met de club en de speler, en uiteindelijk rolt daar een afspraak uit (bijvoorbeeld een transfersom in ruil voor de speler). Helaas gaat het in de praktijk wat lastiger, soms zelfs op het stroperige af. Denk aan de eeuwige geruchten rondom Manchester United-keeper David de Gea. Zou hij nou naar Real Madrid of niet? Uiteindelijk ketste het af op faxproblemen, en is de deal nooit meer gesloten. Vooralsnog, althans.

Antoine Griezmann maakte deze zomer eindelijk zijn veelbesproken overstap naar FC Barcelona. De Fransman besloot in 2018 in een soort onemanshow te onthullen waar zijn toekomst lag, want er waren nogal wat geruchten. Uitkomst: hij bleef bij Atletico Madrid. Een jaar later kon hij de lokroep (van het geld) niet weerstaan, en toog hij alsnog naar Barça.

Matthijs de Ligt koos uit de absolute topopties voor Juventus. Ging het toptalent mee met mede-Ajacied Frenkie naar FC Barcelona? Werd het misschien Manchester City? Of werd hij de kompaan van landgenoot Van Dijk bij Liverpool? Bayern zocht ook nog naar vers bloed voor de verdediging. Maar nee, het werd Juventus. De club die, op zijn zachtst gezegd, niet heel geliefd is bij Ajacieden hengelde de verdediger uiteindelijk binnen na maanden van geruchten.

5. De Opslag

Soms lijken we te vergeten dat profvoetbal gewoon werk is, waarmee spelers hun brood verdienen. De ene krijgt wat meer dan de ander, en in normale gevallen correspondeert dat met talent en/of ervaring. Maar natuurlijk zijn er manieren om het grote geld binnen te harken, ook al ben je niet gezegd met enorme kwaliteiten. Heel even was India een uitvlucht, maar voetballers zoeken toch vooral het fortuin in Qatar, Saudi-Arabië en China.

Elvis Manu werd door het Turkse Akhisarspor verkocht aan het Chinese Beijing Renhe. Mocht er nog enige twijfel zijn over de reden dat de voormalig Feyenoorder richting het Aziatische land trekt: Manu gaf zelf aan dat hij voor het geld is gegaan. Naar verluidt kon de linksbuiten voor Turkse topclubs kiezen, maar ‘dit was financieel veel aantrekkelijker’, aldus Manu.

Mitchell Te Vrede trok bij NAC Breda de deur achter zich dicht om te gaan spelen voor Al Fateh uit Saudi-Arabië. De spits speelde zonder veel succes voor onder andere Feyenoord, SC Heerenveen en het Turkse Boluspor. Nadat hij, ondanks zijn tien doelpunten, degradeerde met NAC Breda, besloot hij een lucratieve stap naar het buitenland te maken. Overigens heeft hij zelf niets in het openbaar gezegd over zijn beweegredenen.

6. Reistransfer

Soms hebben voetballers een specifieke transferwens. Dat kan een club, een competitie of een land zijn. Zuid-Amerikanen zien Europa als het beloofde voetballand. En Europeanen willen wel eens kijken hoe het voetbal is in Noord- of Zuid-Amerika, of op één van de andere continenten. De reistransfer is dus het tegenovergesteld van de eerdergenoemde Brama-transfer. Hoe verder, hoe beter.

Maikel van der Werff liet Vitesse achter zich voor zijn eerste buitenlandse avontuur, en tekende bij FC Cincinnati. De verdediger, die ook bij FC Volendam en PEC Zwolle speelde, werd waarschijnlijk aangetrokken door het Nederlandse tintje bij de Amerikaanse club. De trainer luistert namelijk naar de naam Ron Jans, en de directeur is de enige echte Hans Nijland. Cincinnati ligt overigens hemelsbreed zo’n 6.700 kilometer bij Arnhem vandaan.

Daniele de Rossi beproeft na vele, vele jaren bij AS Roma zijn geluk bij Boca Juniors. Het clubicoon stapte in het jaar 2000 binnen bij de Romeinen en maakte na een jaar zijn debuut in het eerste elftal. Negentien jaar na zijn eerste kennismaking met de club uit de hoofdstad gaat De Rossi dus spelen voor Boca Juniors. De club heeft zijn thuishaven in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, dat zo’n 11.000 kilometer van Rome verwijderd is.