Blik Vooruit: US Mondorf-Les-Bains

In augustus barst een groot deel van de clubcompetities weer los. En waar de focus altijd ligt op onze eigen Eredivisie, of op de andere bekende divisies, gaan wij het net even anders doen. Wij lichten een club uit de wat minder voor de hand liggende competities uit. Vandaag aflevering 1: US Mondorf-Les-Bains.

Niet ver van het Luxemburgse plaatsje Schengen (van het bekende verdrag) ligt Mondorf-Les-Bains. Het dorpje, dat zo’n 4000 mensen huisvest, heeft een bijzondere status verworven in de sport. Het is namelijk al de standplaats geweest van zowel het EK bandstoten als van het EK driebanden. Daarnaast startte in 2017 de vierde etappe van de Tour de France er.

Mondorf-Les-Bains herbergt ook een profclub, die de weinige originele naam US Mondorf-Les-Bains draagt. De ploeg, die momenteel onder leiding staat van Arno Bonvini, is sinds enkele jaren actief in de Nationaldivisioun, zoals de Luxemburgse eredivisie officieel heet. De Luxemburgse trainer stond tussen 2013 en 2018 ook al onder contract bij Mondorf, maar stapte toen over naar FC Differdange. Na tegenvallende resultaten besloten club en coach uit elkaar te gaan, en in april van dit jaar tekende Bonvini dus weer bij Mondorf.

Transfers

Vorig seizoen eindigde US Mondorf-Les-Bains op de zevende plek, met negen punten achterstand op de vierde plaats, die recht geeft op een ticket voor de voorronde van de voorronde van de Europa League. De club uit zuidoost-Luxemburg heeft de selectie flink ververst, en zal misschien wel stiekem hopen op Europees voetbal.

Maar liefst drie keepers vertrokken transfervrij, en een vierde keeper (Ricardo Brito) is verhuurd aan Union 05 Kayl-Tétange, dat op het derde niveau van Luxemburg uitkomt. Daartegenover staat de komst van een nieuwe eerste doelman, de Portugees Joao Machado, die overkwam van het eveneens Luxemburgse Progres Niederkorn. De piepjonge Max de Cilia stroomt door vanuit de eigen jeugd.

Alle aanwinsten hebben één overeenkomst: ze kostten geen cent. De Luxemburgs-Kaapverdiaanse rechtsback Alexandre Semedo wordt dit seizoen gehuurd van Racing FC Union Luxembourg, alle andere spelers zijn transfervrij, uit eigen jeugd of teruggekeerd van een verhuur. De groep nieuwelingen is divers, bestaande uit onder meer een Algerijns-Franse rechtsbuiten, een Duitse spits en een Montenegrijnse middenvelder. En de leeftijden variëren van tiener naar begin-dertiger.

Prognose

Bij US Mondorf-Les-Bains ligt het probleem met name voorin. Weliswaar incasseerde de ploeg vorig seizoen 39 goals in 26 wedstrijden, maar in vergelijking met kampioen F91 Dudelange (33 tegengoals) en runner-up Fola Esch (28 tegengoals) is dat niet zo slecht. Zelf scoorde Mondorf echter ook 39 keer, dus was het doelsaldo exact 0.

Van de twee binnengehengelde spitsen kan de 31-jarige Duitser Patrick Stumpf de beste cijfers overleggen. In de Luxemburgse eredivisie scoorde hij in 73 wedstrijden 34 keer. Luxemburger André Oliveira scoorde op het tweede niveau van zijn thuisland slechts 10 keer in 78 wedstrijden. Van de twee spelers die vorig seizoen in de dubbele cijfers eindigden, is alleen de 37-jarige Joao Martins nog speler van Mondorf.

Het lijkt er dus op dat US Mondorf-Les-Bains niet veel hoger zal gaan eindigen dan vorig seizoen. Voor de club is het te hopen dat trainer Bonvini een hecht collectief kan smeden van een selectie die veel wisselingen kende. En wie weet wat de nog jonge eerste doelman Machado, de voormalig F91 Dudelange-jeugdspeler Ali Skrijelj en veteranenspits Martins kunnen bereiken dit seizoen. Hoe dan ook houden wij het voorlopig op een plek in de middenmoot voor Mondorf.