Blik Vooruit #2: Vardar Skopje

In augustus barst een groot deel van de clubcompetities weer los. En waar de focus altijd ligt op onze eigen Eredivisie, of op de andere bekende divisies, gaan wij het net even anders doen. Wij lichten een club uit de wat minder voor de hand liggende competities uit. Vandaag aflevering 2: Vardar Skopje.

De hoofdstad van Noord-Macedonië (dat tot voor kort Macedonië heette) herbergt maar liefst vier profclubs die uitkomen op het hoogste niveau. Rabotnicki werd vorig seizoen zevende, Makedonija GP eindigde als vijfde, Shkupi legde beslag op plaats vier en met een tweede plek was Vardar de hoogst genoteerde club uit Skopje.

Sinds de zomer van 2018 staat Vardar Skopje onder leiding van trainer Aleksandar Vasoski. Eerder bekleedde de in Skopje geboren Vasoski al de functie van assistent-trainer en directeur van een voetbalschool, en als speler was hij ook twee periodes actief bij de vice-kampioen van Noord-Macedonië. De voetbalfan zou hem kunnen kennen van zijn tijd bij het Duitse Eintracht Frankfurt, waar hij bijna honderd wedstrijden speelde en in 2006 de finale van de DFB Pokal verloor van Bayern Munchen. Ook speelde de Noord-Macedoniër 33 interlands.

Transfers

Zoals gezegd eindige Vardar Skopje vorig seizoen op de tweede plek. De achterstand op kampioen Shkendija was met vijftien punten behoorlijk groot. De belangrijkste oorzaak lag in het aantal remises, Vardar speelde maar liefst 13 keer gelijk in 36 wedstrijden. Ook het aantal gescoorde goals valt op. Niet zozeer ten opzichte van de ploegen die lager finishten, maar wel als je het vergelijkt met de kampioen. De nummers 2 t/m 5 van de ranglijst scoorden allen tussen de veertig en vijftig goals. De landskampioen noteerde bijna het dubbele met tachtig treffers.

Meer scoren en daardoor meer winnen is het devies voor Vardar, wil het een serieuze concurrent om de landstitel worden. Maar de club gelooft duidelijk niet in de koopdrift die veel anderen wél hebben. Sterker nog, er kwam alleen een speler terug van een verhuur, verder werden er geen nieuwelingen gekocht of gehuurd. Centrale verdediger Nikola Serafimov speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor het Noord-Macedonische Bregalnica Stip.

Wel vertrokken er een aantal spelers. Twee verdedigers, twee middenvelders en een spits trokken de deur achter zich dicht en tekenden bij een andere club. En daar kwam bij dat Goran Popov, die ooit nog voor SC Heerenveen uitkwam, zijn voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen hing.

Prognose

De relatief jonge selectie van Vardar Skopje zou in losse wedstrijden kunnen gaan verrassen, maar het lijkt er toch niet op dat de ploeg van trainer Vasoski echt een titelkandidaat is. Met Yevhen Novak beschikt Vardar over slechts één dertiger, terwijl de aanvallers allemaal jonger zijn dan 24.

Een ander nadeel is het mislopen van Europees voetbal. Normaal gesproken stroomt de nummer twee van Noord-Macedonië in in de eerste voorronde van de Europa League. Zowel voor het geld als voor de ervaring zou dat een opsteker zijn voor Vardar. Helaas kreeg de club uit Skopje geen licensie, dus mochten Akademija Pandev, Skhupi en Makedonija GP Noord-Macedonië vertegenwoordigen.

Kortom, een evenaring van de prestatie van vorig seizoen zou een opsteker zijn, maar een plek in de top-5 zou een realistischere doelstelling zijn.