Het WK van Zlatan (deel II)

Stan volgt tijdens het WK de verrichtingen van Zlatan Ibrahimovic. Hij ontbreekt in Brazilië en houdt zich, op een veel koudere plek, bezig met heel andere dingen. Of toch niet?

Foto: en.africatopsports.com

Foto: en.africatopsports.com

Zlatan is buiten. Het is een graad of acht in Ångermanland, Noord-Zweden. Toch loopt hij in zijn blote bast. Hij heeft zijn bovenlichaam ontbloot, toen hij met zijn jachtgeweer een watervogel had geraakt. De vogel, in het bezit van slechts één pootje, had drie meter voor ‘m gezeten. Eigenlijk jaagt hij alleen op elanden, dat vindt hij vette dieren. Hij stapelt ze op naast z’n blokhut en doet er verder niets mee.

Zlatan schudt afkeurend zijn hoofd terwijl hij zijn shirt weer aantrekt. Hij lijdt al enige tijd aan Ronaldowaanzin en krijgt dat er niet uit. Sinds hij bijna twee weken geleden de blokhut in het Zweedse jachtgebied betrok, heeft er maar één persoon in Zlatans hoofd gezeten. Maar vandaag komt daar onverwachts verandering in.

Zlatan ziet een eland, op zo’n honderd meter afstand. Hij doet voorzichtig enkele stappen voorwaarts en BAM! Het beest ligt. Zlatan rent erop af en geeft het levenloze dier een geweldige rotschop. Vergeefs, want het weegt over de honderd kilo. Zlatans hand gaat diep in zijn broekzak en hij haalt er een peuk uit. Terwijl hij een hijs neemt knijpt hij zijn ogen half dicht en tuurt om zich heen.

Dan klinkt er achter hem een héél vreemd geluid. Zlatan schrikt. “Dit is bezopen…”, mompelt hij. Uit de bossen komt een figuur dat het midden houdt tussen een wolf en een mensaap. Het rent op een Robben-tempo in zijn richting terwijl het ook nog met één poot een boomstronk voor zich uit schopt. De mensaapwolf lacht hem eerst vrolijk toe, zet vervolgens zijn tanden in beide heupen van de eland en gaat tot slot nogal theatraal naar de grond. Zlatan slaat zijn ogen ten hemel en zucht.

Zlatan is terug in z’n blokhut. Hij staat, voorovergebogen, op een nogal robuuste manier blokken hout in z’n kacheltje te smijten. Het tv’tje staat aan en een Zweedse commentator zegt dat Uruguay al een halfuur geen grip krijgt op Colombia. Verder is het stil in de hut, ondanks het feit dat Zlatan gezelschap heeft. De mensaapwolf ligt op zijn buik op de sofa en beweegt schokkerig. Zijn hoofd is verborgen onder zijn armen.

“KAP MET DAT GEJANK”, brult Zlatan plotseling, en hij smijt een houtblok tegen de wand, op de plek waar tot voor kort een spiegel hing. De mensaapwolf schrikt op en veegt vlug de tranen van zijn wangen. De scheidsrechter bij Colombia- Uruguay fluit af, eindstand 3-0 in het nadeel van Uruguay. Zlatan ploft nogal onverschillig op de sofa neer. “We hebben allemaal onze streken, vriend”, mompelt hij terwijl hij zijn visite bemoedigend op de schouder klopt.

BioBV-Stan