Goede zaak, dat bedrag van 225 miljoen euro

Oké, FC Barcelona heeft er nu een leuk aantal miljoenen bij. Maar wat gaan ze nu met al dat geld doen? Ja, spelers kopen waarschijnlijk, maar dat zou een domme fout zijn. Hier zijn wat dingen die een betere besteding van het Neymar-kapitaal zijn.

Normaal gesproken begin je een artikel met het schetsen van de context. Maar is dat nu echt nog nodig? Het gros van de lezers zal bij het lezen van het geldbedrag in de titel al weten waar het over gaat: de Neymar-transfer. PSG heeft volledig legaal (link) een grote cheque uitgeschreven en het Braziliaanse wonderkind weten te contracteren. Dus is de vraag: wat gaat FC Barcelona nu doen met al dat geld?

Laat ik het bedrag nog maar even één keer noemen: 225 miljoen euro. Een ruime verdubbeling van het recordbedrag dat op naam staat van Manchester United dat naar verluidt 105 miljoen euro betaalde voor Paul Pogba. De technisch directeur van Barça is er manisch depressief van geworden: de zilvervloot is de haven van de Spaanse stad binnengevaren, maar in ruil daarvoor is één van de meest talentvolle spelers van de afgelopen jaren vertrokken.

Moet je dan maar een ander exceptioneel talent gaan kopen? Zou AS Monaco het bedrag accepteren voor Kylian Mbappé? Borussia Dortmund voor Ousmane Dembélé? Juventus voor Paulo Dybala? Een andere optie is om meerdere, goedkopere toppers te halen. Maar dan geeft de club die beroemd is om La Masia zich definitief over aan de geldsmijterij van de moderne tijd.

Dus laten we een aantal suggesties doen om het geld verstandig te investeren.

De simpelste manier van investeren, is het geld in de eigen jeugdopleiding steken. André Gomes en Arda Turan zijn niet echt de spelers gebleken waarmee je de voetbaloorlog kan winnen. En Barcelona heeft bewezen een neus voor talent te hebben dat in het eigen blaugrana-tenue tot grote hoogte kan stijgen. Zonder meteen de nieuwe Messi of de nieuwe Iniesta te willen, kan Barça heel veel plezier beleven aan deze investering.

Het milieu

Je hebt misschien wel gelezen of gehoord dat de Neymar-transfer uit wraak is geboren. FC Barcelona wilde namelijk niet meer met Qatar op het shirt spelen, maar met het Japanse Rakuten. Qatar boos, en als Qatar boos is, gaat het met geld smijten. Noem Qatar maar een emo-shopper. PSG is in handen van de oliesjeiks, dus zou er een plan gesmeed zijn om de MSN-speler met de meeste potentie en toekomst weg te kopen. Dat lijkt nu gelukt.

Qatar is heel, heel, heel rijk geworden door fossiele brandstoffen. Dus om wraak met wraak te vergelden, stop je de 225 miljoen euro van de Arabieren gewoon in ‘groene’ initiatieven. Schonere energie, verlaging en compensatie van CO2-uitstoot, milieuvriendelijkere manieren van vervoer, dat werk. Als je de middelvinger krijgt, geef er gewoon twee terug.

Goede doelen

In 2006 was FC Barcelona één van de laatste clubs die met een naam op het shirt ging spelen. Destijds was het nog geen echte shirtsponsor, maar Unicef. Barca betaalde hiervoor 1,5 miljoen euro per jaar. Met het Neymargeld kan de club deze sympathieke actie nieuw leven inblazen voor de komende 150 jaar.

Of het geld kan direct op de rekening van bijvoorbeeld Unicef of de Johan Cruijff Foundation gestort worden. Of Barcelona kan een eigen stichting of een ander initiatief opstarten. Er zijn op dit gebied meer dan genoeg opties. De slogan van de club is ‘Meer dan een club’, en dat imago kan bevestigd worden met behulp van de nieuwe transferinkomsten.

Jeugdwerkloosheid

Een maatschappelijk verantwoorde investering hoeft niet per se in het (verre) buitenland gedaan te worden. Ook dichterbij huis zijn er problemen. Spanje staat niet bekend als rijk, vergeleken bij de andere Europese landen. De situatie is niet zo erg als in Griekenland, maar toch kan een financiële bijdrage veel goed doen.

In 2016 was de gemiddelde jeugdwerkloosheid in de EU 7,7%. Spanje spant de kroon met 14,7% werkloze jongeren, gevolgd door Griekenland (11,7%) en Kroatië (11,6%). Een investering van 225 miljoen euro zou heel wat jongeren aan het werk kunnen helpen om zo de Spaanse jeugdwerkloosheid terug te dringen.

Misstanden in het voetbal

Iets in het voetbal past natuurlijk ook in het straatje van FC Barcelona. En er zijn genoeg misstanden die extra aandacht (en extra geld) kunnen gebruiken. En dan zou het makkelijk zijn om de transfermarkt te noemen, maar wat te denken van racisme? Homofobie? Seksisme?

Toegegeven, er wordt wat geprobeerd met ‘No to racism’ en ‘RESPECT’, maar er zijn betere, effectievere ideeën nodig. Creativiteit kost (helaas) geld, maar het zou problemen kunnen oplossen, of in ieder geval kunnen verminderen.

Kortom, de transfer van Neymar naar PSG was niet tegen te houden, maar gelukkig zijn er genoeg opties om het verdiende geld op een verstandige manier te besteden. En dan is de geldsmijterig van de Qatari’s toch nog ergens goed voor geweest.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *