Dag Champions League, hallo Davis Cup

De voormalig lotingmeneer Gianni Infantino is wel érg druk bezig met het drukken van zijn stempel. De WK’s moeten groter, bij de landen moeten er 48 deelnemers komen, bij de clubs 32. Laten we de strijd tussen Europese clubs dan ook maar aanpakken, toch? Find your inner Gianni en laat ons een nieuw conceptplan voor de UEFA Davis Cup opstellen.

Laten we eerst maar eens de spreekwoordelijke botte bijl erbij pakken. De Champions League? Schrappen we. De Europa League? Ook pleite. Het levert aardig wat geld en aandacht op, maar het kan beter. Meer clubs is meer wedstrijden is meer beter (sorry voor deze taalkundige terreur). Dus tijd voor een andere opzet.

Zoals je in de titel én in de inleiding hebt gelezen, heet ons conceptplan de Davis Cup. Een beetje sportliefhebber weet dat er in het tennis ook een toernooi is dat zo heet. Daarin verdedigen tennissers de eer van hun land. Per ronde speelt een team vijf wedstrijden, vier enkelspelen en één dubbelspel. En dan is het simpele principe: wie de meeste wedstrijden op zijn naam schrijft, wint de confrontatie.

En zo werkt het dus ook in ons conceptplan. Alleen spelen ‘losse’ spelers niet voor hun afkomst, maar spelen de clubs voor hun competitie. Eigenlijk zoals dat nu ook het geval is met de UEFA-coëfficiëntenlijst. Hoe verder Ajax in de Europa League komt, hoe meer punten de Eredivisie krijgt. Maar dat systeem gaat veranderen.

Iedere Europese competitie mag drie clubs naar de UEFA Davis Cup sturen. Laten we zeggen: de twee beste van de nationale competitie en de bekerwinnaar. En als de bekerwinnaar bij de eerste twee eindigt, dan mag de nummer drie ook meedoen. Vervolgens wordt een competitie op basis van de UEFA-lijst ingedeeld. Er is een Davis Cup A voor de beste 16 landen van de UEFA-lijst en de 26 landen daaronder zijn geplaatst voor de Davis Cup B. De overige 12 landen spelen een voorronde om zich te kunnen plaatsen voor Davis Cup B.

Als leidraad pakken we de UEFA-lijst erbij, zoals die was aan het einde van het seizoen 2015-2016. In de voorrondes strijden dan de competities van Montenegro, Armenië, Luxemburg, Noord-Ierland, Litouwen, Malta, Wales, Faroer, Gibraltar, Andorra en San Marino. Kosovo stond destijds nog niet in de lijst, maar die laten we wel alvast toe bij de voorrondes. De voetbalhipsters kunnen zich verheugen op wedstrijden als Crusaders FC – Lincoln Red Imps, Shirak – La Fiorita en Valletta – Hajvalia.

De winnaars van de ontmoetingen in de voorronde voegen zich bij de volgende competities, die rechtstreeks geplaatst zijn voor de Davis Cup B, namelijk: Oostenrijk, Denemarken, Wit-Rusland, Zweden, Polen, Schotland, Noorwegen, Israël, Azerbeidzjan, Cyprus, Servië, Bulgarije, Kazachstan, Slovenië, Slowakije, Hongarije, Moldavië, IJsland, Finland, Ierland, Bosnië, Albanië, Georgië, Letland, Macedonië en Estland. Liechtenstein kan zich via de Zwitserse competitie of het bekertoernooi plaatsen.

In Davis Cup A stromen, als je de UEFA-lijst aan het einde van het seizoen 2015-2016 erbij pakt, de volgende zestien landen in: Spanje, Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk, Rusland, Portugal, Oekraïne, België, Nederland, Turkije, Zwitserland, Tsjechië, Griekenland, Roemenië en Kroatië. Om de toplanden enigszins tegemoet te komen, zoals de UEFA graag doet, zijn zij in de eerste ronde beschermd. Een voorbeeldloting zou daardoor kunnen zijn:

Spanje – Tsjechië
Duitsland – België
Engeland – Roemenië
Italië – Griekenland
Frankrijk – Kroatië
Rusland – Nederland
Portugal – Zwitserland
Oekraïne – Turkije

Alle drie de clubs van een competitie spelen twee keer (uit en thuis) tegen de drie clubs van de andere competitie. Met andere woorden: elke club speelt zes wedstrijden per ronde. Zo spelen volgens de voorbeeldloting FC Barcelona (kampioen en bekerwinnaar), Real Madrid (nummer twee) en Atletico Madrid (nummer drie) voor Spanje tegen Viktoria Plzen (kampioen), Sparta Praag (nummer twee) en Mlada Boleslav (bekerwinnaar) uit Tsjechië. Elke gewonnen wedstrijd levert zoals altijd drie punten op, een gelijkspel één. Het land met de meeste punten na achttien wedstrijden (zes speelrondes van drie wedstrijden), gaat door naar de volgende ronde.

En in die ronde komen de grotere landen elkaar tegen. Zo kunnen zomaar de Spaanse clubs de degens kruisen met de Italiaanse. Een nieuwe Nederland – Duitsland behoort tot de mogelijkheden. Uiteindelijk zijn er vier rondes in de UEFA Davis Cup A. En de finalisten hebben na afloop 24 Europese wedstrijden gespeeld. Te veel belasting voor de spelers? Ach, dat is voor de UEFA nog nooit een probleem geweest. Daarbij kunnen de grote clubs, die met dit toernooi nog meer geld binnenharken, nog wat spelers erbij kopen. Want je doet pas écht op meerdere fronten mee als je drie volwaardige elftallen kan opstellen.

De ‘kleinere’ clubs en landen zullen niet meteen enthousiast zijn, maar die hebben toch niet de macht. De toppers van Europa, zoals Engeland en Duitsland, zullen smullen van dit idee. Vierentwintig Europese wedstrijden, waarvan twaalf in eigen stadion. Kassa! En de laatste twee rondes is iedereen verzekerd van een strijd tussen de Europese grootmachten. Het volk wil nu eenmaal graag zoveel mogelijk van de beste voetballers ter wereld op één veld zien. Dus ook de tv-rechten zullen lucratief zijn.

Gianni Infantino mag contact met ons opnemen.