De talentvolle broer van Pogba

Ik denk nu al bijna een maand aan de broer van Paul Pogba. Ik zal, op z’n Wikipedia’s (en zonder te spieken), de column beginnen met wat algemene informatie over deze man.

Matthias Pogba is een voetballer die op 31 augustus 2016 een contract (tijdsduur weet ik niet, kan iemand dat aanvullen?) tekende bij Sparta Rotterdam. Matthias Pogba speelt bij voorkeur in de aanval en is de broer van Paul Pogba (linkje naar de pagina van Paul Pogba). Matthias heeft ook nog een tweelingbroer (Florentine ofzoiets) die ergens in Frankrijk voetbalt.

Dit is eigenlijk alles wat ik weet. Ik heb Matthias nog nooit zien voetballen. Hij heeft voor Sparta nu één keer op de bank gezeten, in Groningen, negentig minuten plus blessuretijd. Hans Nijland, voorzitter van FC Groningen, slingerde in de aanloop naar die wedstrijd een videoboodschap het internet op waarin hij Paul Pogba ongeveer smeekte te komen kijken. Dat is dus ongeveer waar Matthias Pogba kort na zijn komst naar Nederland stond: iedereen was heel erg blij dat de kans met een paar procent is toegenomen dat Paul Pogba ooit op een Nederlandse tribune zal plaatsnemen als toeschouwer.

Inmiddels is dat totaal anders. José Mourinho slaat zich voor z’n kop dat hij Paul, toen Manchester United twee weken geleden tegen Feyenoord voetbalde, niet op de tribune had gezet. De man van 120 miljoen liep er negentig minuten bij als de broer van Pogba, op een Nederlands veld, heel ver weg van de sterrenwereld.

Sinds die verloren pot die Paul Pogba in De Kuip speelde is het enthousiasme rond die voetbalfamilie ietwat afgenomen. Pogba vecht tegen de druk die zijn prijskaartje met zich meebrengt en Matthias heeft sinds Groningen-uit nooit meer op de bank gezeten.

Toch wachten veel voetbalfans nog ongeduldig op de entree van Matthias Pogba, die volgens de berichtgeving een bovenbeenblessure heeft, maar in werkelijkheid natuurlijk buiten de selectie wordt gehouden omdat de familie bang is dat hij in Nederland beter voor de dag komt dan zijn veel te dure broer.

Ik ben niet van de complottheorieën, maar dit is er dan wel eentje van mijn hand. Ik hoop zelfs dat Matthias nooit zal debuteren in Nederland. Dat Sparta kan zeggen dat ze hem hebben gehad, dat op trainingen zichtbaar was dat hij eigenlijk nog véél meer talent had dan zijn veel duurdere broer. Dat op Wikipedia zal staan dat Paul Pogba het broertje is van de veel talentvollere Matthias, die simpelweg door pech nooit doorbrak, maar wel een keer op de bank zat in Groningen. Hans Nijland zal het met trots memoreren.