AZ heeft geen Harvey Specter in huis

AZ-verdediger Derrick Luckassen kreeg zondag tijdens de wedstrijd tegen PSV de rode kaart gepresenteerd. De straf: drie wedstrijden schorsing. No way, dacht de juridische afdeling van AZ en ging in beroep: Nieuwe straf: twee wedstrijden schorsing. De Alkmaarders hadden maar wat graag een échte Harvey Specter gehad.

Even voor de mensen die nu denken: Waar heb je het over? Harvey Specter is het hoofdpersonage uit de serie Suits. In deze serie, die origineel als ‘zomeropvulling’ was geschreven maar een onverwacht grote hit werd, draait alles om een topadvocaat van de firma Pearson Hardman. Specter wint altijd, want hij is belachelijk slim. En dan duikt er plotseling een jonge vent met een fotografisch geheugen op, die bij het advocatenkantoor komt werken.

AZ’er Derrick Luckassen haalde zondag het einde van de wedstrijd tegen PSV niet. Bij een achterstand van 3-0 sloeg PSV-spits Luuk de Jong in zijn gezicht. Daarop stuurde scheidsrechter Richard Liesveld de verdediger van het veld. Als straf zou Luckassen drie wedstrijden moeten brommen, plus één voorwaardelijk.

Zijn club AZ was het daar niet mee eens en ging daarom in beroep. De tactiek was om het incident tussen Luckassen en De Jong zo te verwoorden dat de schorsing ongedaan gemaakt zou worden. De Alkmaarders kozen daarom niet voor ‘slaan’, maar voor ‘onhandig duwen’. Bij de tuchtcommissie konden ze zich slechts deels vinden in het protest van de Alkmaarders: Er ging één wedstrijd schorsing af.

Van drie naar twee wedstrijden schorsing, het is niet waar AZ op hoopte.

Eerder dit seizoen kregen Rick Karsdorp, Eljero Elia en Michiel Kramer allemaal een schorsing aan de broek. Geen van de drie heeft een wedstrijd hoeven te brommen. Ze werden namelijk allemaal vrijgesproken, dankzij een knap staaltje haarkloverij van de jurist van Feyenoord: Joris van Benthem. Bij Karsdorp werd de vergelijking gemaakt met een echte horrortackle, bij Elia wees Van Benthem op tegenstrijdigheden in de verklaringen en Kramer had niet geslagen maar geduwd. Dat laatste trucje probeerde AZ tevergeefs ook toe te passen.

Er is nou eenmaal maar één Harvey Specter in het voetbal en die werkt niet in Alkmaar.