Column: Robbens allergie voor een zwakke opponent

Arjen Robben is de nieuwe aanvoerder van Oranje, dat deze week twee wedstrijden van levensbelang afwerkt. Stan van den Steenhoven behandelt in de maandagcolumn Robbens allergie voor een verzwakte tegenstander. Het is wel te hopen dat IJsland en Turkije een beetje hun best doen…

Op een geluksdag ergens begin deze eeuw liet de juffrouw per abuis de woorden voor het dictee op het schoolbord staan. Kort nadat de gehele klas zich rijk had gerekend, stak een meisje haar vinger op: “Juf, het hele dictee staat nog op het bord”. Ze mocht van geluk spreken dat er daarna ooit nog iemand met haar heeft gepraat.

Ik moest hieraan denken toen ik laatst een uitspraak van Arjen Robben in Algemeen Dagblad las. Robben is boos op Engelse clubs omdat die alle beste spelers bij andere Europese clubs wegkapen. Dan zou je denken: logisch, want daardoor wordt Robbens club Bayern München er mogelijk ook zwakker op. Dat bedoelde Robben helemaal niet. Manchester City betaalde onlangs bijna 75 miljoen euro voor Kevin de Bruyne, de beste speler van Bayerns grootste concurrent VfL Wolfsburg. Robben: “Je kunt denken: Mats Hummels weg, İlkay Gündogan weg of Marco Reus weg bij Dortmund of Kevin de Bruyne bij Wolfsburg, prima dat onze concurrenten dan worden verzwakt. Maar ik wil juist zo veel mogelijk tegenstand en een zo aantrekkelijk mogelijke competitie.”

Robben is de alleenheerschappij van zijn club een beetje zat. Hij wil niet al in juli 2015 weten dat hij begin maart 2016 weer op een bierdouche wordt getrakteerd. Engeland verpest dat nu voor Bayern en vooral voor Robben. Robben is het niet het jongetje dat vroeger de wiskundetoetsen te makkelijk vond of zijn vinger opstak als het dictee nog op het bord stond, daarvoor wil hij te graag winnen. Robben was wel het jongetje dat pisnijdig werd als zijn zus hem liet winnen met Rummikub. Robben was het jongetje dat z’n vader de huid vol schold als die op de camping als gelegenheidskeeper ‘per ongeluk’ een balletje liet glippen.

Bij Robben moet elke wedstrijd een kraker zijn. Stel je voor dat Iker Casillas in 2010 half had ingegrepen en Oranje wereldkampioen was geworden? Robben zou er nog steeds van wakker hebben gelegen. Afgelopen vrijdag won Bayern met 3-0 van Bayer Leverkusen, Champions League-deelnemer en een van de weinige serieuze uitdagers in de Bundesliga. Douglas Costa had tegen het einde van de wedstrijd zijn tegenstander vernederd door de bal met beide benen over zijn eigen hoofd heen te wippen. Dat moet je niet doen, vindt Robben. Straks krijgen ze bij Leverkusen nog een minderwaardigheidscomplex en is er straks helemaal niets meer van de concurrentie over.

Robben werd vorige week de nieuwe aanvoerder van Oranje, dat deze week twee cruciale wedstrijden speelt, tegen IJsland en Turkije. Het is te hopen dat die een beetje hun best doen, want Robben wil zich straks wel voor het EK plaatsen met het idee dat zijn team tot het gaatje heeft moeten gaan. Het moet wel een uitdaging blijven, zo’n kwalificatie.