Column: FOX is erbij

Ietwat cynisch wordt Stan van een enthousiasmerend bedoeld promotiefilmpje van FOX Sports. Ze kunnen beter een heel seizoen League One uitzenden dan de Eredivisie, stelt hij in de maandagcolumn.

Komkommernieuws bestaat ook in bewogen transferzomers. Zo las ik gisteren op de website van Voetbal International dat een oefenduel tussen Oldham Athletic en Blackburn Rovers bijna werd afgelast. Bijna. Het komkommerbericht luchtte me op. Het wordt namelijk weleens vermoeiend: hele zomers moeten lezen dat Sergio Ramos wel, niet, wel, niet, wel, niet, wel, niet, wel, niet, wel, sowieso níet naar Manchester United vertrekt.

Enfin. Het oefenduel tussen Oldham en Blackburn ging door, dat is belangrijk om te weten. Daarvoor moest wel een imker uitrukken om de doelpaal ‘bijvrij’ te maken. De uitslag van het duel bleef onvermeld, maar juist die had ik zo graag willen weten. Wat doet het met een keeper als hij 45 minuten lang de angst moet voelen dat links of rechts achter hem de bijenplaag is teruggekeerd omdat er honing op de bewuste doelpaal zat en de imker dat niet heeft geconstateerd? Volgens mij sta je dan in de rust met 5-0 achter.

Voor betaalzender FOX Sports is er nu een promotiefilmpje waarin Jan Joost van Gangelen vooruitblikt op het eredivisieseizoen. Hij kan er nog niet zoveel over zeggen. “Niemand weet wat er gaat gebeuren, komend seizoen. Maar als het gebeurt, zijn wij erbij”, zegt de presentator. Ik erger me al enige tijd aan dat filmpje. We weten namelijk heel goed wat er gaat gebeuren en het erge is dat Van Gangelen dat zelf voorafgaand aan die teaser allemaal opsomt: er worden derby’s gewonnen, een spits wordt topscorer, er degradeert een ploeg en er gaan wat teams Europa in. De vakjes hoeven alleen nog te worden ingekleurd.

Het zou fijn zijn als Van Gangelen de toekomstige betaler niet in de maling neemt, maar gewoon zegt: het kan wéér tegenvallen, er zullen weer topclubs bij zitten die nog geen minuut de bal in de ploeg kunnen houden, maar wij praten het leuk aan elkaar en als iedereen van FOX z’n best doet, valt er hier en daar misschien ook nog wat te lachen.

Ik word niet warm van Van Gangelens promopraatje, maar weet sinds gisteren wel dat het goed kan komen met het seizoen van FOX. Als de zender een dezer weken nog biedt op de uitzendrechten van de Engelse League One, kunnen we straks alle wedstrijden van Oldham Athletic volgen. Ik had die uitgestelde bijenpot tussen Oldham en Blackburn integraal willen zien. Levert ook een lekker Foxig reclamespotje op: Van Gangelen rennend door een klassiek Engels stadion, met achter zich aan een zwerm bijen. “Er kan hier, in tegenstelling tot in de Eredivisie, echt van alles gebeuren. Hoe dan ook.. wij zijn erbij.”

Foto bovenaan: straitstimes.com