Column: Memphis’ ideale entree

Memphis Depay is na zijn transfer naar Manchester United Nederlands nieuwe sterspeler. Hij lijkt bij de club van Louis van Gaal al na drie weken helemaal op z’n plek. Een entree waar veel voetballers een voorbeeld aan kunnen nemen, stelt Stan in de maandagcolumn.

Anderhalf jaar geleden besprak ik met iemand het dilemma ‘Boëtius of Depay’. We hadden ook de keuze ‘Fiat of Seat’ kunnen bespreken. Het dilemma ‘Boëtius of Depay’ evolueerde zich vervolgens in rap tempo van ‘Fiat/Seat’ tot ‘Volkoren of Meergranen’, tot ‘Het goedkoopste tijgerwit/Spelt’, tot ‘Lamborghini/Seat’.

Boëtius is de Seat gebleven die deze zomer door Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst zorgvuldig wordt opgepoetst in de hoop dat hij in ieder geval tot de winterstop zonder al te veel bijkomende gêne de weg op kan – daarna zien ze wel verder. De Lamborghini Depay staat inmiddels geparkeerd in Manchester tussen allerlei andere glimmende bolides, en dat bevalt hem prima.

Het is een genot om te lezen over Memphis’ eerste weken bij Manchester United. Nederlands nieuwe stervoetballer oogt alsof hij er na drie weken al een heel seizoen aan indrukken op heeft zitten. Memphis’ entree bij United is de mooiste die ik me (gebaseerd op nieuwsberichten, Facebookfoto’s en quotes) kan indenken. Het de combinatie van totale aanhoudende verbijstering en het zelfvertrouwen, de waarom-hebben-jullie-me-nu-pas-gehaald?-houding. Het ene moment poseert hij nonchalant met zijn voormalige idolen en het andere moment schetst hij in een interview z’n reality-check na zijn officieuze debuut tegen Club América: “Het geeft een speciaal gevoel wanneer je terugkomt in de kleedkamer, je shirt uittrekt en dat je dan jouw naam achterop ziet staan.”

Memphis is onder de indruk van zijn nieuwe club. Het moment dat hij voor het eerst het rode shirt over zijn hoofd en schouders trok is niet eens zo heel lang na het moment dat hij bij Intertoys in de rij stond voor FIFA 12, zelf nog droomde van een doorbraak bij PSV en met de joystick nog de man bediende die hij vanaf nu Wazza mag noemen en met wie hij mogelijk een aanvalskoppel gaat vormen bij een van de grootste clubs ter wereld. Memphis zelf heeft genoeg zelfvertrouwen om in de vorige zin het woord mogelijk weg te laten. Hij zegt gewoon dat Wazza en hij een aanvalskoppel moeten vormen. Heeft het niet over de mogelijke steraanvallers die er nog bij gaan komen (de portemonnee van Louis van Gaal is nog lang niet leeg).

Memphis toont in zijn eerste weken bij United aan dat hij het kunstje beheerst, dat nog geen andere getransfereerde voetballer beheerste. Hij weet verrassend veel zelfvertrouwen te tonen op momenten dat het kan en weet zich klein te maken op momenten dat het moet. Memphis heeft de perfecte balans gevonden tussen chillend in het zonnetje op de foto gaan met de ex van Chris Brown en op Facebook zetten dat de meest bescheiden Mancunian Blind hem had verteld dat hij een baardje moest laten staan. Ik merk het aan alles wat ik deze weken van Memphis meekrijg: hij helpt de derde rechtsback bij het opstaan na een val op de training en geeft vijf minuten later onder de douche met zijn slipper Rooney een klap op zijn billen. Daarna vraagt hij onzeker in de spiegel kijkend aan Blind of hij z’n baardje al moet trimmen. Zo kom je binnen bij een topclub, als je Memphis heet.

Foto bovenaan: youtube.com.