Column: Geen selfie dankzij schorsing

Met de schorsing van Neymar verliest de Copa América haar grootste attractie, stelt Stan in de maandagcolumn. Maar de straf voor de sterspeler bespaart Brazilië mogelijk ook een grote vernedering.

Het toernooi om de Copa América heeft een deuk opgelopen. Voordat Neymar, die met drie hoofdprijzen op zak zich als absolute vedette in Chili meldde, ook maar een deuk in een pakje boter had geschopt, moest hij alweer huiswaarts. De sterspeler had zich misdragen rondom de verloren wedstrijd tegen Colombia (1-0) en werd voor vier wedstrijden uitgesloten zodat hij precies een eventuele finale zou missen. Wat Neymar precies deed? Hij schoot uit frustratie heel hard een bal weg en raakte daarmee bijna een toevallig passerende en ter aarde stortende Colombiaan. Daarna boog hij zijn hoofd een beetje naar voren toen er een andere Colombiaan kwam checken hoe hoog de koorts bij hem daadwerkelijk was opgelopen. Nadat hij door een derde Colombiaan hard in de rug was geduwd zei de sterspeler in de spelerstunnel nog iets tegen de scheidsrechter waarvan we nooit zullen weten wat precies.

Zonde, dit alles, want Neymar was een van het dun gezaaide aantal redenen om ’s nachts met een streampje en commentaar uit Noordwest-Oezbekistan op te blijven voor de Copa América. Ook na de schorsing van Neymar ging het in Chili nog over Neymar. Moest Brazilië in beroep gaan of moest de aanvaller gewoon lekker vervroegd met vakantie? “Mag ie zelf weten”, vond de onder het stof vandaan gehaalde Robinho. “Lekker met vakantie gaan”, zei verdediger Dani Alves. Het interesseerde Brazilië niet heel veel wat Neymar zou doen, want dat wat hij heel goed kon, mocht hij toch niet meer doen.

Door knullig gedrag en doordat op hem altijd alle ogen zijn gericht, is de Copa América-kermis een hoofdattractie armer. De allermooiste reactie op de uitsluiting van die attractie kwam van een andere trekpleister, Lionel Messi. Hij baalde dat zijn Barcelona-collega, de enige man die de aartsrivaal van Argentinië de Copa kan bezorgen, niet meer mee mocht doen. Alsof zijn vriendje ’s avonds op het trapveldje in Rosario vervroegd door zijn ouders naar binnen was gehaald. “Een speler van zijn kaliber hoort gewoon te voetballen. ik zal hem missen als vriend en als voetballer.” Messi had tegen Neymar de halve finale willen spelen en na een eventuele overwinning met een brede grijns een selfie willen maken. Het is positieve aan de schorsing van Neymar is dat de, vorig jaar al voldoende vernederde, Brazilianen dat bespaard blijft.

Foto bovenaan: foxsportsasia.com